Spojené štáty vyslali na Blízky východ niekoľko lietadiel F-22
11 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Spojené štáty vyslali na Blízky východ niekoľko lietadiel F-22 v reakcii na hrozby Iránu odvetou proti Izraelu. Podľa amerického ústredného velenia ide o krok na "zmiernenie možnosti regionálnej eskalácie zo strany Iránu alebo jeho spojencov", ktorá hrozí, že nastane po eliminácii šéfa teroristického Hamasu v Teheráne. Kvôli iránskym hrozbám bojovníci vzlietli zo základne na Aljaške, informovali české Parlamentní listy.

Agentúra Bloomberg informovala o príchode lietadiel F-22 na Blízky východ s odvolaním sa na vyhlásenie USA, že išlo o snahu "zmierniť eskaláciu" zo strany Iránu alebo jeho spojencov.

Podľa agentúry Bloomberg dorazili na Blízky východ stealth stíhačky F-22 Raptor amerického letectva ako súčasť demonštrácie sily s cieľom odradiť Irán od útoku na Izrael v reakcii na úspešnú elimináciu vysokého predstaviteľa teroristickej organizácie Hamas Ismaila Haniyeha v Teheráne.

Military Watch Magazine píše, že ide o 12 stíhačiek F-22 Raptor piatej generácie, ktoré sú trvalo umiestnené na spoločnej leteckej základni Elmendorf-Richardson na Aljaške a boli premiestnené v spolupráci s Kráľovským letectvom (RAF) v Lakenheathu vo Veľkej Británii, predtým, ako boli poslané do amerického ústredného veliteľstva, ktoré je zodpovedné za Blízky východ.

Nasadenie je súčasťou širšieho budovania americkej vojenskej prítomnosti v regióne s cieľom maximalizovať schopnosť Washingtonu reagovať na očakávanú vojenskú odvetu Iránu proti Izraelu a ďalej zvýšiť prítomnosť USA v regióne, ktorá už bola posilnená útokom Iránu na Izrael v apríli.

Ústredné velenie USA uviedlo, že tento krok bol "súčasťou zmeny pozície amerických síl v regióne" v dôsledku hrozby eskalácie zo strany Iránu a jeho spojencov.

Časopis Aviationist potom poznamenáva, že stíhačky, patriace k 90. stíhacej peruti, boli vybavené externými palivovými nádržami na dlhú medzikontinentálnu cestu a mali doraziť do Lakenheathu v dvoch skupinách po šiestich lietadlách.

Ďalší tucet stíhačiek F/A-18E Super Hornet a lietadlo E-2D Hawkeye z lietadlovej lode USS Roosevelt tiež zamierili na bližšie nešpecifikovanú regionálnu partnerskú základňu. Podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, je pozemné nasadenie týchto lietadiel námorníctva dočasné a v súčasnosti bude nahradené F-22.

Military Watch Magazine dodáva, že USA mali lietadlá F-22 predtým umiestnené na leteckej základni Al Dhafra v Abú Zabí, kde boli nasadené na infiltráciu do sýrskeho vzdušného priestoru a tiež na útoky na ciele v Afganistane, ale základňa už nie je obľúbená v USA po spore o povolenie amerických leteckých útokov a americké letectvo v máji presunulo niekoľko stíhacích jednotiek zo základní v Spojených arabských emirátoch do svojich zariadení v Katare. Dauha sa rozhodla veľmi úzko podporovať záujmy Západu, a preto sa v súčasnosti označuje za hlavného spojenca Spojených štátov, ktoré nie sú členom NATO.

Svet reaguje na triumf Iman Khalif! Zrada, hanba vám...
"Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?" Svet reaguje na triumf alžírskej boxerky Iman Khalif, ktorá na letných olympijských... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik