ŠOK v nábytkárskom priemysle: Obľúbený výrobca kuchýň KRACHUJE!
10 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Známy výrobca a predajca kuchýň Oresi Slovakia po 15 rokoch na slovenskom trhu definitívne končí. Zatvoril všetky predajne a teraz je už isté, že smeruje do konkurzu, informuje portál Regióny.sk. Čo stojí za týmto nečakaným krachom a aký osud čaká zákazníkov?

Koniec éry kvalitných kuchýň za prijateľné ceny

Spoločnosť Oresi začala svoje pôsobenie na slovenskom trhu v roku 2009 s veľkými ambíciami. Rýchlo si vybudovala sieť 14 predajní, prevažne v nákupných centrách. Firma lákala zákazníkov na "preverenú kvalitu v nadčasovom dizajne za najnižšie ceny". Napriek tomu sa nevyhla finančným problémom.

Konateľ spoločnosti Ladislav Jelen priznáva: "Veľmi nás táto situácia mrzí a plne chápeme ťažkosti, ktorým môžu čeliť naši zákazníci, najmä tí, ktorí už zaplatili zálohu na kúpnu cenu."

Šokujúce čísla: Obrovské straty a dlhy

Podľa údajov finstat.sk skončila firma v roku 2023 so stratou 765-tisíc eur. To však nie je všetko. Oresi má dlhy voči Sociálnej poisťovni vo výške 68-tisíc eur a minulý rok vzrástlo celkové zadlženie firmy o neuveriteľných 175 percent!

Čo bude s nedokončenými zákazkami?

Napriek krachu sa zdá, že nie všetko je stratené. Ladislav Jelen ubezpečuje: "Týchto zákazníkov chceme uistiť, že o svoje kuchyne neprišli. Spoločnosť SITINA CZ s.r.o., ktorá je dohodnutým partnerom značky Oresi, prisľúbila maximálnu podporu pri zabezpečení dodávok tovaru našim zákazníkom, vrátane dopravy a montáže."

Budúcnosť značky Oresi na Slovensku

Hoci Oresi Slovakia končí, kuchyne tejto značky budú naďalej dostupné. Český výrobca, ktorého sa krach slovenskej pobočky netýka, bude dodávať kuchyne iným predajcom na Slovensku.

Tento neočakávaný krach poukazuje na náročnosť podnikania v nábytkárskom priemysle. Zostáva len dúfať, že zákazníci skutočne o svoje objednávky neprídu a že sa nájde riešenie pre zamestnancov, ktorí prišli o prácu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik