Šimkovičová vs. Adamik Hrycová: "Garážový výpredaj" alebo "huba ako r*ť"? (FOTO+VIDEO)
10 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

V uplynulom týždni bola okrem riaditeľa SND odvolaná aj riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá. Počas jej pôsobenia vo funkcii síce galéria prešla rekonštrukciou, no ministerka kultúry trvá na svojom, že slovenské umenie v priestoroch SNG neuvidíme.

Mnoho priestorov je nevyužitých, iné sú doslova preplnené a skvosty slovenského umenia v nich pôsobia, ako „garážový výpredaj“, vyjadrila sa na Telegrame Šimkovičová. Nesúhlasí s ňou Wanda Adamik Hrycová, no ministerka tvrdí, že táto pani má veľmi dobrý dôvod na svoju zlosť. Ministerka dokladá aj zábery, na ktorých vidno, že to, čo tvrdí má opodstatnenie.

Robia si prácu

„Dokedy nás chcete presviedčať, že pravda je iná ako fakt? Dokedy budete vytvárať v spolupráci s médiami svoju vlastnú realitu, ktorá nemá nič spoločne s tým, čo vidíme na vlastne oči? My s vami nebojujeme. My si iba robíme svoju vlastnú prácu,“ píše ministerka na Telegrame.

Šimkovičová: Budeme si chrániť naše tradičné hodnoty a prikláňame sa do návratu k normálnosti
Odvolanie generálnych riaditeľov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie je bežnou praxou po zmene vlády a bolo plne v súlade so zákonom. Nikto nemá zaručené miesto navždy. "S niektorými generálnymi riaditeľmi sme sa museli... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Hluché priestory

„Stále si stojím za tým, čo som povedala, že v našej Slovenskej národnej galérii je veľa prázdnych priestorov. Priestorov, ktoré nie sú využité naplno. Nie sú to len priestory na vystavovanie, sú to aj prázdne chodby,“ tvrdí ministerka a prikladá niekoľko dokazujúcich fotografií.

Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Telegram / Martina Šimkovičová, ministerka kultúry SR
Moderna, ako na výpredaji

„Na druhej strane, v SNG sú priestory, ktoré sú doslova nevskusne prepchaté. Hovorím napríklad o Expozícii slovenskej moderny. K tomuto sa vyjadrili už aj rôzni iní - ľudia “od fachu”, napríklad Dr. Vlčková. Hovoria to aj naši experti z ministerstva. Choďte sa pozrieť napríklad na našu slovenskú modernu v SNG, kde sú skvosty od Bazovského, Benku, Galandu, Fullu a uvidíte preplnený priestor, niečo čo vyzerá viac ako garážový výpredaj, nie ako crème de la crème nášho umenia,“ upozorňuje ministerka. A práve to dokazuje Wanda Adamik Hrycová svojim videom.

„Toto počúvajte so zvukom. Sťahujte a šírte ďalej. Môj otec tomuto hovoril - keď si niekto robí z huby r*ť,“ napísala Hrycová k videu, nechtiac dokazujúc Šimkovičovej slová o usporiadaní diel slovenských modernistov.

Videá pani Hrycovej

„V našej SNG SÚ prázdne alebo poloprázdne, jednoducho nevyužité priestory a za tým si stojím, za tým si stoja aj naši odborníci z MK SR. Manipulatívne videá pani Hrycovej ma nezaujímajú. Pani Hrycová je tiež jednou z tých, ktorým sa kleplo po prstoch, tá má svoje vlastné dôvody na zlosť,“ konštatuje Šimkovičová.

„Vyprázdnená“ galéria

„Ešte horšie ako prázdnota stien je celková prázdnota našej galérie, ktorá by mala byt výstavnou skriňou umenia v Bratislave. Fotografie, ktoré zverejňujem, vznikli včera, v piatok podvečer a podľa informácií od nového riaditeľa SNG Antona Bittnera aj podľa fotografií prázdnych chodieb, táto galéria nevyužíva naplno svoj potenciál. Ale - názor nech si urobí každý sám,“ uzatvára Šimkovičová.

SNG: Poverený riaditeľ A.Bittner ruší voľné vstupy a žiada odškodné!
Dôsledky rozhodnutia predchádzajúceho vedenia Slovenskej národnej galérie (SNG) o bezplatnom vstupe zosobnia konkrétnym zamestnancom. Prostredníctvom komunikačného oddelenia SNG o tom informoval poverený generálny riaditeľ inštitúcie Anton Bittner,... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik