Pobúrená Plevíková: A TO sú LEN zistenia o vakcínach!
10 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Národný kontrolný úrad (NKÚ) v uplynulých dňoch skonštatoval, že hoci pre Slovensko bolo Európskou komisiou zbytočne obstaraných a dodaných až 53 percent vakcín proti ochoreniu Covid 19 – z celkového počtu viac, ako 15-miliónov dávok, Slováci využili len sedem. Bezmála dva milióny vakcín Slovensko darovalo zo svojich skladov iným krajinám a do konca roka 2023 exspirovalo 4,8 milióna dávok. Účet za nákup vakcín aj s likvidáciou expirovaných dávok podľa kontrolórov predstavuje sumu viac ako 340 miliónov eur. Zistenia zaujali, priam šokovali aj Zuzanu Plevíkovú, poslankyňu NR SR za Smer-SSD.

Šéf NKÚ Ľubomír Andrássy síce pripustil, že inštitúcia nesme informovať o všetkých zisteniach, ktoré pri kontrole zistili, no už to, o čom informoval, stačí na to, aby bol finančný manažment pandémie vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera posunutý orgánom činným v trestnom konaní.

Andrássy upozornil, že konanie EK je nepochopiteľné. Zabránila totiž členom Európskeho dvora auditorov (EDA) vykonať audit zmlúv, ktorý by dal verejnosti odpoveď o hospodárnosti postupov EK. Tá týmto postupom podľa neho porušila vlastné pravidlá.

NKÚ aj v rámci procesov, ktoré prebiehali na Slovensku, odhalil pri dodávkach vakcín niekoľko pochybení. Popri tom, že slovenská strana mala veľmi krátky čas na naštudovanie dokumentov, dostali ich do rúk jazykovo slabo zdatní úradníci, ktorí celkom presne nevedeli, o čom rozhodujú, navyše mnohokrát chýbal podpis štatutára, teda ministra.

Šéf NKÚ Andrássy hovorí o závažnej trestnej činnosti páchanej počas covidu (VIDEO)
Šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy je veľmi potešený, že aj Európsky súd vydal rozhodnutie o neprijateľnom konaní predsedníčky EK von der Leyenovej s tým, že tak, ako konala ona pri nákupe vakcín si nemôže dovoliť nie len ona,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Plevíková šokovaná šafárením

„Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky zistil pochybenia v súvislosti s nákupom vakcín a to, že sa využila ani nie polovica a Ministerstvo zdravotníctva SR ani nevyhodnotilo, aké bude potrebné množstvo vakcín. Keďže sa blížila aj exspirácia nakúpených vakcín, tak Slovensko 2 milióny kusov darovalo, ale ostatné zexspirovalo, čo predstavovalo 4,8 milióna kusov. Za nákup týchto vakcín spojený s likvidáciou predstavovala pre Slovensko vynaložená čiastka viac ako 340 miliónov eur,“ zhrnula Zuzana Plevíková.

Čo ešte zistilo NKÚ

„Ikrem iného aj to, že chýbala POVINNÁ základná finančná kontrola pred samotným nákupom, Ministerstvo zdravotníctva SR si neurobilo právny znalecký posudok na belgické právo, podľa ktorého sa táto zmluva na úrovni Komisie uzatvárala, minister zdravotníctva zastupoval Slovensko pri uzatváraní medzinárodných zmlúv BEZ rozhodnutia vlády, čo bolo v rozpore s národným pandemickým plánom i Ústavou SR alebo, že zmluva, ktorá bola uzatvorená Európskou komisiou, bola výhodná len pre súkromnú firmu. Ursula von der Leyenová si splnila svoju úlohu a takýmito spôsobmi ožobračovala členské štáty EÚ pre dané farmaceutické firmy! Naozaj dúfam, že jej to tak ľahko neprejde a bude sa zodpovedať za svoje činy,rozhorčuje sa poslankyňa.

NKÚ SA VYJADRIL V TEJTO VECI! NETRANSPARENTNÉ, VÝHODNÉ PRE SÚKROMNÚ FIRMU
Obstaranie vakcín proti ochoreniu COVID-19 sa javí ako netransparentné. Zmluva uzatvorená centrálne Európskou komisiou (EK) bola výhodná iba pre súkromnú firmu. Väčšina štátov Európskej únie mala zazmluvnených oveľa viac dávok ako bolo potrebné.... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Obáva sa, čo prinesie ďalšie šetrenie

„No a takto ne/hospodárila bývalá vláda a podpisovala poslušne bez rozmyslu a potrebných krokov všetko, čo im prišlo na stôl. Viete si predstaviť, že ide zatiaľ iba o vakcíny? Aké budú ďalšie zistenia? Už aspoň všetci vidia, ako rozhadzovali peniaze vás všetkých? Vďaka nim sme s verejnými financiami tam, kde sme. No a práve tí, ktorí boli v predchádzajúcich vládach, tu budú vykrikovať vymyslené drísty o tom, že naša vláda rozkráda?,“ uzatvára Plevíková.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik