Olympijská dráma: Z hymny VÝSMECH, zo skoku FIASKO!
10 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Letné olympijské hry v Paríži sa v mnohom zapíšu do dejín veľmi negatívne. Či už čistotou športovísk, kvalitou ubytovania, výdatnosťou stravy. To je „maslo na hlave“ organizačného tímu. Lenže ho majú aj „neukáznení“ diváci a ich nevhodné správanie sa voči športovcom, ktorí na športoviskách podávajú skutočne úctyhodné výkony, o ktorých sa máloktorým divákom čo len sníva. A nepáči sa to hlavne športovcom, konštatuje web športnetSME.

Niektoré športovkyne majú problém so sústredením sa – prekáža im v tom ruch na tribúnach. Pre tých, ktorí sú na svojej druhej olympiáde je to totiž novinka – tá minulá v Tokiu sa konala pri prísnych covidových opatreniach, takže s veľmi skromným fanúšikovským povzbudzovaním. Iným takýto ruch neprekáža, skôr naopak, sú „vo svojom živle“. Horšie však je, ak sa prejavy zvrhnú na otvorené nepriateľstvo, čo sa na LOH v Paríži prejavilo tiež.

Rušili ju fanúšikovia

Aranza Vázqiezová mala problém pri jednom zo semifinálových skokov z trojmetrovej dosky. Stál ju finále, keďže bodovanie bolo neúprosné. Počas svojho štvrtého skoku – dvojitom salte za sebou pri dopade zanechala veľký šplech. Za skok nezískala ani bod. Podľa slov jej trénera chcela zlomená okamžite odísť, no rozhodla sa podať žiadosť o opravný pokus. Ako dôvod uviedla veľký ruch pri bazéne. Zvuky z tribún ju vyviedli z koncentrácie. Žiadosť o opakovaný pokus jej bola zamietnutá. Na ruch fanúšikov si sťažovali športovci aj v iných disciplínach.

Okrem iných aj mladučká Číňanka Čchuan Chung-čchan, ktorá v skokoch do vody v Paríži získala už dve zlaté. Tá je z počtu priaznivcov síce šťastná, no ich správanie úspešnú medajlistku znervóznilo a privítala by, keby sa tribúny pred skokom športovca utíšili, keďže ten sa potrebuje na výkon maximálne skoncentrovať.

 

Milan Uhrík exkluzívne pre HD: K riešeniu ilegálnej migrácie stačí len málo
Milan Uhrík, europoslanec za hnutie Republika, poskytol Hlavnému denníku rozhovor o aktuálnych témach. Varuje pred "progresívnou nenávisťou" a nekontrolovanou migráciou. Kritizuje plány na dovoz zahraničných pracovníkov a upozorňuje na západné... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Pre mladých novinka

Športweb SME pripomína, že toto je dôsledok toho, že posledná olympiáda bola poznamenaná obmedzeniami počas pandémie Covidu. Pred ňou už bol svet zvyknutý na ruch, ktorý vládol na tribúnach, no v Japonsku chýbal. Parížske hry sa vrátili do starých koľají a k tomu vždy patrila hlasná hudba, pikriky, či nadšený potlesk fanúšikov. Olympiáda je športový sviatok svetového kalibru a ani fanúšikovia si nezaplatili drahé vstupné preto, aby tíško sedeli na tribúne.

Nie všetci športovci sa cítia nekomfortne

Príkladom toho, že niektorí športovci s povzbudzovaním a ruchom z tribún nemajú problém je aj kanadská plavkyňa Summer McIntoshová - tej búrlivá atmosféra pomáha. Pozornosť divákov si nevie vynachváliť ani najrýchlejší muž planéty - Noah Lyles a gymnastka Ellie Blacková  vníma olympijskú atmosféru ako magickú.

Väčšinou sú športovci spokojní

„Milujem to, keď basketbal dokáže spojiť ľudí z celého sveta s inými životnými príbehmi ako sa to deje na olympiáde. Zdá sa to strašne dávno, keď sme to zažili naposledy. Akoby to bolo pred 20 rokmi. Vidieť toľko ľudí na basketbale je úžasné,” povedal Američan Kevin Durant a Francúz Léon Marchand s ním súhlasí. To, ako každý skandoval jeho meno, bolo nad všetky očakávania.

Pochvaľoval si aj Rafael Nadal, pre ktorého je parížska antuka druhým domovom. S Djokovičom síce vypadol, no u divákov bol Nadal jednoznačným favoritom.

“Tu sa vždy cítim ako doma. Vždy mi dodávajú energiu, keď je to potrebné. Nemám dostatok slov na vyjadrenie vďaky týmto ľuďom. Vďaka ním sa cítim výnimočný,” vyhlásil Nadal.

Zákulisie olympiády, o ktorom sa mlčí: Červy v jedle a tvrdé postele
Olympijskí športovci sú pobúrení kvalitou stravovania v Paríži. Britský plavec Adam Peaty dokonca hovorí o červoch v rybích pokrmoch. Kritika sa však netýka len jedla - športovci sa sťažujú aj na ubytovanie a krádeže, informuje o tom portál... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Povzbudzovanie je jedna vec, iná vec sú nevhodné reakcie

Historická velikánka v gymnastike Simone Bilesová označila atmosféru za „zvláštnu“. Vo finále disciplíny niektorí diváci sa snažili utíšiť publikum, či dokonca samotné športovkyne. Bilesová hovorí, že to na ne malo neželaný vplyv.

„Bolo to naozaj divné a trápne, takéto niečo nemáme rady. Nikomu z nás sa to nepáčilo," povedala Američanka. Práve gymnastky pri svojich vystúpeniach hluk považujú za príjemné rozptýlenie. Sú si vedomé toho, že každé oko hľadí na tú, ktorá práve predvádza svoju zostavu.

„V hale bolo cítiť napätie. Diváci nás okrikovali za to, že sme sa navzájom povzbudzovali a to sa nám nepáčilo, pretože tam potom bolo prílišné ticho," vyhlásila ďalšia gymnastka Sunisa Leeová. Gymnastky si ale poradili.

„Niekoľkokrát sme sa pýtali, či by sme mohli mať nejakú hudbu alebo nejaký hluk v pozadí, neviem, prečo sa to nevyriešilo," povedala Bilesová.

Doslova nevhodné reakcie

Niektorí fanúšikovia sa však správajú doslova nešportovo, hoci neskrývane fandia svojmu tímu. Tak tomu bolo po štvrťfinálového futbalového zápasu Francúzov proti Argentíne. Juhoameričania si od „hostiteľov“ ešte pred zápasom vypočuli piskot a bučanie ešte hodinu pred výkopom, kedy to ešte prekryla hudba, no čím viac sa štadión plnil, tým menej sa to darilo zakryť. Najväčšou hanbou bolo vypískanie argentínskej hymny pred začiatkom zápasu. Zahanbiť sa (v tomto prípade) nechali aj argentínski hráči – tí sa predviedli posmešnou piesňou voči francúzskym reprezentantom afrického pôvodu, čo sa skončilo šarvátkou.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik