NEBEZPEČNÁ RASTLINA, ktorá kvitne aj na Slovensku DOKÁŽE ZMENIŤ DNA
11 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Pochádza zo Strednej Ázie a šíri sa veľmi rýchlo. Nie, nejde o žiadnu chorobu, hoci na zdravie má boľševník obrovský veľký vplyv. Je to invazívna rastlina, ktorá rastie aj u nás a je veľmi nebezpečná, varuje portál Veda na dosah.

Ako sa prejavuje účinok šťavy z boľševníka obrovského, pripomína Štátna ochrana prírody (ŠOP). Veda na dosah informáciu rozširuje o výsledky výskumu, ktorý hovorí o nežiadúcej zmene DNA pokožky práve pod vplyvom látky produkovanej touto rastlinou. Tá je nebezpečná hlavne pre deti a veľké problémy môže narobiť aj citlivejším ľuďom. Preto ak už človek s rastlinou prišiel do kontaktu, musí konať čím skôr. Rastlina je pritom nebezpečná aj pre pôvodné ekosystémy.

Pred rastlinou varuje aj ŠOP

Šťava z listov a dutej stonky je pre zdravie človeka, zvlášť detí, veľmi nebezpečná. Aj preto, lebo reaguje až po čase a na slnečné žiarenie tak, že sa vytvoria nepekné popáleniny a pľuzgiere.

„Z týchto popálenín sa následne vytvoria nepríjemné pľuzgiere. Ich zahojenie trvá aj niekoľko týždňov a môžu po ňom zostať na koži jazvy. Dlhší kontakt s rastlinou môže spôsobiť bolesti hlavy, zvýšenú teplotu, slabosť a zimnicu. Nie je vylúčené ani slzenie, pálenie nosnej a ústnej dutiny. „Opuchy dýchacích slizníc môžu zapríčiniť aj smrť. Takéto prípady boli zaznamenané vo svete v súvislosti s deťmi,“  informuje ŠOP.

Pozor na deti! TIETO rastliny ich veľmi lákajú, no sú nebezpečné
Väčšinou vyzerajú krásne, no pre človeka sú nebezpečné. Aj také rastliny kvitnú na Slovensku v tomto období. Pred dvoma z nich varujú odborníci z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach; zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP)... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Eka Balašková

To však nie je všetko

Látka, ktorú obsahuje táto šťava sa po vystavení slnečnému žiareniu dokáže naviazať na DNA v bunkách kože a tak ničí molekuly DNA v ľudskom tele.

„Pri kontakte spôsobuje najmä kožné poranenia, popáleniny. Dlhodobejší kontakt s touto rastlinou môže tiež vyvolávať bolesti hlavy, zvýšenú teplotu, slabosť a zimnicu. U precitlivených osôb môžu poškodené časti rastliny vyvolať slzenie, pálenie nosnej a ústnej dutiny. Opuchy dýchacích slizníc môžu zapríčiniť aj smrť. Takéto prípady boli zaznamenané vo svete v súvislosti s deťmi,“upozorňuje Veda na dosah.

V júni je najnebezpečnejšia

„U obzvlášť citlivých jedincov môžu už samotné výpary z väčšieho množstva pokosených rastlín vyvolať pálenie v krku, závraty, nevoľnosť a slzenie. U týchto ľudí tiež k vzniku zápalu môže stačiť dotyk neporaneného listu. Najnebezpečnejšia je táto rastlina v mesiaci jún, kedy má najvyšší obsah spomínaných furokumarínov. Boľševník obrovský vyvolávajú u ľudí s alergickými ochoreniami aj peľové alergie,“ pripomína Veda na dosah.

Čo robiť, ak sa dostaneme do kontaktu s rastlinou

Lekári však radia dávať pozor hlavne pri deťoch, keďže táto rastlina sa často môže stať súčasťou ich hry.. Ak už príde pokožka do kontaktu s rastlinou, zasiahnutú oblasť treba okamžite umyť mydlom a vodou

„Zákernosť“ rastliny je v tom, že kontakt s rastlinou je bezbolestný aj po niekoľkých hodinách a keď už si všimnete zmeny, môže byť neskoro – môže dôjsť k poškodeniu pleti na tvári, či vážnemu poškodeniu zraku.

Štátna tajomníčka varuje: Červená tlač prekrúca fakty! (VIDEO)
Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Katarína Roskoványi (Smer-SSD) len krúti hlavou nad tým, kto všetko sa vyjadruje k odborným témam, trebárs aj v justícii. Vo vyjadreniach vidí patričnú dávku drámy s prvkami hororu a ako príklad vo... Čítať ďalej
10 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Mimoriadne plodná

Aj mnohé samosprávy na Slovensku s touto rastlinou bojujú, no väčšinou márne – jediný kus boľševníka obrovského vyprodukuje nezriedka až stotisíc semien. Aj to z neho robí obzvlášť nebezpečný druh, ktorý kde sa zjaví, tam je schopný ničiť pôvodný ekosystém.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik