Moskva vyslala šokujúcu správu: V susedstve Maďarska sa chystá prevrat
10 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Každý, kto sníva o tom, že niečo dosiahne násilím, zlyháva," povedal Aleksandar Vučić. Moskva varovala Belehrad pred prípravami na masové nepokoje, ktoré iniciovali predstavitelia západných krajín, povedal novinárom srbský prezident Aleksandar Vučić. Na otázku, či sa Západniari pripravujú na prevrat v krajine, odpovedal: "Dnes sme dostali oficiálne informácie z Ruskej federácie."

"Informácie prišli cez oficiálne kanály a pracujeme na tom, aby sme to vyriešili. Zodpovedná je za to Bezpečnostná a informačná agentúra (srbská spravodajská služba), ako aj ľudia zo srbskej vlády a iných agentúr, ktoré sa na tieto záležitosti špecializujú, robia si svoju prácu" zdôraznil Vučić podľa maďarského portálu Mandiner. 

"Tí, ktorí snívajú o dosiahnutí niečoho silou, zlyhávajú. Srbsko postupuje dôsledne vpred a nemôžu a nebudú to môcť zastaviť. Už to nikdy nebudú môcť zastaviť. Toto je môj odkaz všetkým a naši ľudia sa nemajú čoho obávať," uzavrela hlava štátu.

Denník Vecernje Novosti predtým informoval, že členovia srbskej opozície sú pripravení využiť prozápadné protesty plánované na 10. augusta v Belehrade na obsadenie prezidentského paláca, odstránenie hlavy štátu a spustenie scenára podobného tomu na Ukrajine.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že situácia v Srbsku naznačuje, že: "Zlomyseľné sily sa opäť pokúšajú zvýšiť nestabilitu v regióne."

Srbsko a Európska únia podpísali 19. júla vyhlásenie o strategickom partnerstve v oblasti surovín, v ktorom vyzvali na ekologickú výrobu lítia v Srbsku. Srbská opozícia sa dôrazne stavia proti možnej ťažbe lítia a tvrdí, že by to ohrozilo životy ľudí a poškodilo životné prostredie a vyzvala na celoštátne protesty.

Šimkovičová vs. Adamik Hrycová: "Garážový výpredaj" alebo "huba ako r*ť"? (FOTO+VIDEO)
V uplynulom týždni bola okrem riaditeľa SND odvolaná aj riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá. Počas jej pôsobenia vo funkcii síce galéria prešla rekonštrukciou, no ministerka kultúry trvá na svojom, že slovenské umenie v... Čítať ďalej
10 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik