Európa sa otriasa v základoch: Boje pri Sudži spôsobili chaos na trhu s plynom
10 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Situácia na európskom trhu s plynom sa dramaticky zhoršuje. Rozšírenie bojov na územie Ruska v okolí kľúčového tranzitného bodu Sudža spôsobilo prudký nárast cien zemného plynu aj LNG, informuje o tom portál O peniazoch.sk.

Gazprom varuje pred ďalším nárastom

Hovorca ruského plynárenského giganta Gazprom, Sergej Kuprijanov, upozorňuje na alarmujúci vývoj: "Udalosti v okolí mesta Sudža viedli k prudkému nárastu cien zemného plynu aj skvapalneného zemného plynu. Dňa 9. augusta došlo k ročnému vrcholu burzových cien. A to je ešte len leto. Otázka znie: kto z toho má prospech?"

Nórsko pridáva olej do ohňa: Plánované opravy môžu situáciu ešte zhoršiť

Kuprijanov vo svojom vyhlásení poukázal aj na ďalší potenciálny problém - plánované údržbárske práce v Nórsku. "Podľa analytikov je možné, že tieto práce by sa mohli pretiahnuť, ako sa to stalo minulý rok," varoval hovorca Gazpromu. Dodal tiež znepokojujúcu predpoveď: "Analytici sa takisto domnievajú, že trend rastu cien plynu bude pokračovať."

Európa v pasci: Stále závislá od ruského plynu

Napriek snahám o diverzifikáciu zdrojov energie zostáva Európa stále značne závislá od ruských dodávok. Slovensko a Rakúsko sú obzvlášť zraniteľné. Ako upozorňujú experti, nečakané zastavenie toku plynu by pre tieto krajiny mohlo znamenať skutočný šok.

Budúcnosť neistá: Čo prinesie koniec roka?

S blížiacim sa koncom dohody o tranzite plynu medzi Ruskom a Ukrajinou rastie nervozita na trhu. Kuprijanov zdôrazňuje: "To je ešte len leto. Otázka znie: kto z toho má prospech?"

Situácia zostáva napätá a budúcnosť neistá. Zdá sa, že európski spotrebitelia budú musieť siahnuť hlbšie do vreciek, aby si zabezpečili teplo v nadchádzajúcej zimnej sezóne.

Ruská armáda ničí ukrajinské fabriky
Ruské sily zasiahli ukrajinské podniky obranného a zariadenia energetického priemyslu. Medzi 3. augustom a 9. augustom jednotky ruských ozbrojených síl vykonali 19 skupinových úderov presnými zbraňami a útočnými dronmi. Udierajú Podľa ruského... Čítať ďalej
10 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik