Ďalšia ukrajinská zrada? Kto zarába na útoku na Kursk? Ide o plyn!
10 | 08 | 2024 I Milan Laca

Gazprom: ceny plynu v Európe po udalostiach v Kurskom regióne prudko vzrástli.

Udalosti v oblasti Sudže viedli k prudkému skoku cien zemného a skvapalneného plynu.
Gazprom analyzuje
Predstaviteľ Gazpromu Sergej Kuprijanov na televíznom kanáli spoločnosti hovoril o tom, kto by z toho mohol mať prospech. "Deviateho augusta bol zaznamenaný ročný vrchol cien akcií a je len leto. Vynára sa otázka: kto z toho profituje?" Pýta sa Kuprijanov.
Súvislosti

Najväčším exportérom skvapalneného zemného plynu na svete boli koncom roka 2023 USA (86 miliónov ton), Katar a Austrália (po približne 80 miliónov ton). Kuprijanov dodal, že významným faktorom môže byť aj plánovaná preventívna údržba plynárenských zariadení v Nórsku. Analytici Gazpromu nevylučujú, že sa môžu pnatiahnuť, ako sa to stalo minulý rok.

Reči o mieri sa skončili. Kyjev zas hovorí o víťazstve
„Mierový kurz“ sa skončil. Ukrajina požaduje ruské územia. Začali pri Kursku. V Zelenského kancelárii začali opäť rozprávať o víťazstve na bojisku. Rokovania? Ukrajina v súčasnosti nevidí zmysel v priamych rokovaniach s Ruskom. V rozhovore pre... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Milan Laca

Plyn bude drahší
„Analytici sa tiež domnievajú, že stúpajúci trend cien plynu bude pokračovať,“ uzavrel zástupca spoločnosti.
Gazprom dodáva plyn na tranzit do  Európy cez územie Ukrajiny a meraciu stanicu plynu Sudža. Táto trasa je teraz jediná na západ.  C​ceny plynu v Európe začali rásť v dôsledku obáv z tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu.  Obavy vyvolal pokus ukrajinskej armády zmocniť sa časti územia Sudžanského okresu v Kurskej oblasti. 
Čo tvrdí Maďarský expert?
Útok kyjevského režimu na oblasť, kde sa nachádza meracia stanica plynu Sudža, cez ktorú prúdi ruský plyn do krajín EÚ, je namierený proti štátom, ktoré ho naďalej nakupujú z Ruska, ako je Maďarsko a Slovensko. Je tiež prínosom pre Spojené štáty, ktoré majú záujem o rozšírenie dodávok LNG na európsky trh, vyhlásil maďarský politický expert Georg Spötlé. Expert pripomenul, že Ukrajina už predtým čiastočne zastavila tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko a „teraz útočí na veľmi dôležitú čerpaciu stanicu“.
Zdražovanie
“Zmenu cien plynu pocítia predovšetkým krajiny, ktoré naďalej nakupujú plyn od Ruska, ako je Maďarsko a Slovensko. Je zrejmé, že je to súčasť nejakej ukrajinskej taktiky... Zjavne chcú ešte viac uškodiť krajinám, ktoré im nedodávajú zbrane, „aby potrestali „Maďarsko“, povedal Spötle.
A kto je za kulisami?
Analytik naznačil, že útok na meraciu stanicu plynu, podobne ako celá ukrajinská operácia v Kurskej oblasti, bol koordinovaný s Washingtonom. „Viem si predstaviť, že je to pre Ameriku výhodné, pretože ak nie je možné kúpiť plyn z Ruska, budú musieť kúpiť americký LNG. Maďarsko jednoznačne nie, ale západné krajiny ako Rakúsko áno“,  povedal  Georg Spötlé.
Rusko sa pri Kursku bráni najťažšou technikou (VIDEO)
Moskva nasadila proti útočiacim ukrajinským vojskám najťažšiu techniku. Ruské bombardéry zasiahli ukrajinské ozbrojené sily v Kurskej oblasti. Zasiahli aj ťažké obrnené vozidlá. Čo hlásia? Ministerstvo obrany oznámilo, že jeho armáda naďalej... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik