Čo sa deje v bojoch pri Kursku?
10 | 08 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinské ozbrojené sily zmenili taktiku v oblasti Kurska.

Aké výsledky teraz  dosahujú?

Spravodajca informuje
Ruský vojenský spravodajca Alexander Koc hlásil, že Ukrajinské ozbrojené sily zmenili bojovú taktiku v Kurskej oblasti.  Rozhodli sa nezapájať do zdĺhavých bojov o mestá. Podľa neho sa ukrajinská armáda pokúša obísť mesto Korenevo z oboch strán, aby preťala dopravnú tepnu medzi rôznymi časťami oblasti, ale nedarí sa im to. Usilujú sa tiež obsadiť diaľnicu vedúcu z Kurska do Rylska.  
Ruská armáda ničí ukrajinské fabriky
Ruské sily zasiahli ukrajinské podniky obranného a zariadenia energetického priemyslu. Medzi 3. augustom a 9. augustom jednotky ruských ozbrojených síl vykonali 19 skupinových úderov presnými zbraňami a útočnými dronmi. Udierajú Podľa ruského... Čítať ďalej
10 | 08 | 2024 | Milan Laca
V mestách nebojujú

Udalosti, o ktorých hovoria ako o obkľúčení mesta Sudža a dobytí Martynovky, je činnosť malých mobilizovaných skupín, ktoré vychádzajú na cesty, vedúce do dedín a naznačujú svoju prítomnosť. Hlavné sily ich zatiaľ nenasledujú, ako to bolo v roku 2022 v Charkovskej oblasti

Hlásia veľké straty 

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ukrajinské ozbrojené sily stratili  v smere na Kursk  1120 vojakov a 140 obrnených vozidiel. Ministerstvo obrany uviedlo, že operácia na zničenie ukrajinských formácií pokračuje.

  • Z pohraničných oblastí Kurskej oblasti bolo evakuovaných viac ako 76-tisíc ľudí. V strediskách prechodného ubytovania je viac ako 4,4 tisíc ľudí.
  • Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že tanky dorazili do oblasti Kursk a zaujali palebné pozície „na zničenie mobilných obrnených skupín ozbrojených síl Ukrajiny v pohraničnej oblasti“. 
  • V regiónoch Kursk, Brjansk a Belgorod vyhlásili režim protiteroristickej operácie .  
  • Situácia v regióne Kursk je klasifikovaná ako mimoriadna situácia na federálnej úrovni reakcie, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie.
Zelenskyj je spokojný

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril k udalostiam v Kurskej oblasti. Na svojom webe napísal, že mu hlavný veliteľ Ozbrojených síl Alexander Syrskij niekoľkokrát referoval o situácii na fronte, o akciách Ozbrojených síl Ukrajiny a „presune vojny na územie agresora“. Zelenskyj sa  poďakoval ukrajinskej armáde a dodal, že Ukrajina dokazuje, že „vie, ako vrátiť spravodlivosť“ a garantuje presne taký tlak na Rusko, „aký je potrebný“.

Výsledok bude o pár dní?

Veliteľ špeciálnych síl "Achmat",  generál Apti Alaudinov tvrdí, že po tejto bitke padne nielen Ukrajina, ale aj celý blok NATO, ktorý podporuje Kyjev. "Tým, ktorí tam sedia niekde na horúcich, teplých miestach, niekde na pohovke a uvažujú o tom, čo by malo byť, ako by to malo byť, všetkým tým, ktorí boli na  "Severnom vojenskom okruhu" a teraz sú doma na dovolenke, môžem povedať -  chlapci, toto je presne tá bitka, o ktorej som vždy hovoril, vyhlásil Alaudinov.

Zastavili ich

Ruským jednotkám sa podarilo zastaviť postup Ozbrojených síl Ukrajiny na sever Kurskej oblasti a hoci pokusy jednotlivých ukrajinských jednotiek o postup na území tejto oblasti Ruskej federácie stále prebiehajú, Moskve sa ich darí brzdiť, vyhlásili analytici pre The New York Times. Podľa Pasiho Paroinena, analytika zo skupiny Black Bird Group (organizácia analyzuje satelitné snímky a obsah sociálnych sietí z bojiska), ak do troch dní od začiatku ofenzívy bolo možné pozorovať „ľahké úspechy“ Ukrajinských ozbrojených síl pri Sudži a ďalších pohraničných dedinách, potom teraz sa ofenzíva zastavila a „následky ruskej reakcie sa stávajú viditeľnými“, cituje noviny ukrajinský web strana.ua.

Rusko sa pri Kursku bráni najťažšou technikou (VIDEO)
Moskva nasadila proti útočiacim ukrajinským vojskám najťažšiu techniku. Ruské bombardéry zasiahli ukrajinské ozbrojené sily v Kurskej oblasti. Zasiahli aj ťažké obrnené vozidlá. Čo hlásia? Ministerstvo obrany oznámilo, že jeho armáda naďalej... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik