Za prvý polrok odpovedali psychológovia na vyše 82.000 žiadostí o pomoc
09 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Za prvý polrok odpovedali psychológovia občianskeho združenia (OZ) IPčko na 82.101 žiadostí o pomoc. Dve pätiny z nich prišli od mladých ľudí do 18 rokov. Trápila ich najmä osamelosť, strach a myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie. Združenie aktuálne stíha odpovedať len na desať percent žiadostí o pomoc. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko.
        

"Zaujímavé je, že za posledný rok vidíme veľký nárast v počte žiadostí o pomoc, ktoré prichádzajú od mužov. V porovnaní s prvým polrokom 2023 sa na nás obrátilo o 34,2 percenta viac mužov. Zatiaľ čo v minulosti bol pomer medzi mužmi a ženami nevyvážený, tento polrok to bolo takmer pol na pol," podotkla odborná poradkyňa IPčka Zuzana Juráneková.
        

Oproti prvému polroku minulého roka zaznamenali psychológovia 32,1-percentný nárast v téme fenomény internetu. Zvýšenie zaznamenali aj v prípadoch, ktoré sa týkali návykových látok (23,3 percenta) a pri téme sebapoškodzovania (8,5 percenta).
        

Takmer tri štvrtiny kontaktov, ktoré psychológovia zaznamenali, prišli od mladých ľudí do 30 rokov. Z celkového počtu kontaktujúcich bolo 38,5 percenta mladších ako 18 rokov.
        

IPčko od začiatku roka bojuje s finančnými problémami. Združenie muselo prepustiť 17 psychológov. Trom krízovým centrám hrozilo zatvorenie. "Aktuálne sa nám vďaka podpore jednotlivcov, firiem a niektorých miest podarilo dve z nich zachrániť, ale tretie je stále ohrozené, rovnako ako pomoc, ktorú poskytujeme online a na diaľku," povedal riaditeľ IPčka Marek Madro.
        

Štát o podporu združenia požiadala aj Únia miest Slovenska (ÚMS). Ako zdôvodnila, IPčko je často jedinou organizáciou, ktorá pomoc v oblasti duševného zdravia v členských mestách únie poskytuje. ÚMS listom oficiálne oslovila štyri ministerstvá.

Ďakujem, mám sa výborne, reaguje na HOAX o mŕtvici Gombitová
Fanúšikovia slovenskej popovej divy majú hlavy v smútku – Marika Gombitová bola s ischemickou cievnou mozgovou príhodou hospitalizovaná v jednej z bratislavských nemocníc! Lenže aj tu platí – kým sa pravda obuje, klamstvo trikrát Zemeguľu obletí.... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik