Šimkovičová a Machala: Odvolanie Drličku nebol BLESK z jasného neba (VIDEO)
09 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Od začiatku tohto týždňa, sa proti ministerstvu kultúry zdvihla ďalšia masívna vlna kritiky. Jej dôvodom je odvolanie Mateja Drličku z postu riaditeľa Slovenského národného divadla a riaditeľky Slovenskej národnej galérie, Alexandry Kusej. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a šéf služobného úradu MK Lukáš Machala v Rozhovoroch s Mimi Šramovou vysvetlili, že ani jedno odvolanie nie je „bleskom z jasného neba“.

V rozhovore ministerka kultúry Martina Šimkovičová a vedúci služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala reagujú na aktuálne dianie v oblasti kultúry po odvolaní riaditeľa SND Mateja Drličku ako aj na jeho mediálne výstupy, reakcie umeleckej obce na odvolanie riaditeľky SNG Alexandry Kusej, ich pochybenia a manažérske a finančné prešľapy vo funkciách, aj na budúcnosť vzťahov s umelcami a možnosť štrajkovej pohotovosti v kultúrnych inštitúciách.

Politický aktivizmus

„Bývalý riaditeľ SND Drlička si pomýlil svoju funkciu s politickým aktivizmom a už do toho vtiahol aj bývalú riaditeľku SNG Alexandru Kusú, ale pridáva sa už aj pilitický aktivista pán Pánis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea,“ konštatuje Machala a menuje riaditeľov niekoľkých ďalších inštitúcií. Vznikla tak situácia, že zamestnanci ministerstva na stránkach inštitúcií na sociálnych sieťach pôsobia, ako politickí aktivisti, čo Machala považuje za neprijateľné, aby aktivisti svoje vlastné politické názory komunikovali cez inštitúcie, ktoré vedú bez toho, aby zastávali názor aj svojich zamestnancov.  

Šimkovičová: Budeme si chrániť naše tradičné hodnoty a prikláňame sa do návratu k normálnosti
Odvolanie generálnych riaditeľov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie je bežnou praxou po zmene vlády a bolo plne v súlade so zákonom. Nikto nemá zaručené miesto navždy. "S niektorými generálnymi riaditeľmi sme sa museli... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Najzávažnejšie argumenty proti Drličkovi

„Pán Drlička manažérsky zlyhal pri bezdôvodnom vyhodení mnohých špičkových operných spevákov z Opery SND. Takisto zlyhal pri bezprecedentnom incidente, kedy počas predstavenia na MDD padol na javisko luster, kde mohli byť priamo na zdraví a živote ohrození účinkujúci. Následne bol problém pri rekonštrukcii umeleckých a dekoračných dielní – zamestnanci majú byť doslova vyhostení do budovy, ktorá vôbec nie je pripravená na to, aby tam mohli dočasne pracovať,“vymenúva Machala s tým, že samotní zamestnanci si na to sťažovali, no Drlička si robil svoje a dôvody, prečo tak konal, zistí audit. Pripomenul aj Drličkovu osobnú pomstu šéfke baletu SND Polákovej. Machala preto nabáda médiá, aby sa pýtali nie len Drličku, ale aj jeho oponentov, či tých, ktorých zasiahli jeho rozhodnutia. Zatiaľ však už pomaly rok dostávajú umelci, či riaditelia inštitúcií podporovaných mimovládkami so zahraničným pôvodom.

Ministerka ako nebezpečná osoba

Martina Šimkovičová je od svojho nástupu opozíciou vykresľovaná vo veľmi nepriaznivom, až dehonestujúcom svetle. Ona sama to vníma tak, že tieto vyjadrenia skôr ako o nej, vydávajú svedectvo o tých, ktorí ich vyslovujú. Pritom práve oni sa označujú za slušné Slovensko. Z obavy o rodinu musela odísť z Kitsee, aj s ohľadom na to, že 15. mája sme boli svedkami útoku na premiéra. „Mám maloleté dieťa, nemôžem si dovoliť vystaviť ho nebezpečenstvu“, hovorí ministerka.

„Kontrolovali si aj moju diplomovú prácu, moju rigoróznu prácu, ale na nič neprišli,“ konštatuje ďalej Šimkovičová s tým, že keď sa na niekoho nedá nájsť niečo reálne, dehonestujú ho rôznymi útokmi na jeho nevzdelanosť, či hrubé správanie.  Aj podľa Machalu sú tieto útoky psychicky veľmi vyčerpávajúce. Zastaviť sa však nemôžu, ak chcú ozdraviť slovenskú kultúru.

Za všetko hovoria audity

Šimkovičová tvrdí, že ministerstvo už má výsledky auditov, ktoré však zatiaľ nemôže komunikovať verejne. Prečítala tiež komunikáciu ministerstva s bývalým riaditeľom SND, v ktorej šlo o jeho PN a o tvrdení o gorilách, ktoré neskôr sám „stiahol“.

Prilepení k stoličkám

Alexandra Kusá ako jeden z argumentov proti odvolaniu použila aj fakt, že v pozícii riaditeľky je dlhé roky. Šimkovičová v tejto súvislosti nechápe, čo ľuďom vo vedúcich pozíciách dáva pocit, že sú k svojim stoličkám prilepení.

„Pani ministerka, to je politický aktivizmus. Oni sa teraz zaktivizovali proti vám. Umelci musia vždy proti niekomu brojiť,“ povedala pred časom ministerke Šimkovičovej práve Kusá. Netýka sa to však všetkých umelcov.

Rezort kultúry plánuje audity v SND a v SNG
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala si stoja za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Vyplýva to z ich vyjadrení na... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Bude v kultúre štrajk?

„Každý občan SR má právo  na štrajk, je to ústavné právo, nesmie sa mu zakazovať. To znamená, že ak sa zamestnanci akejkoľvek inštitúcie rozhodnú, že budú štrajkovať, môžu. Chcel by som len pripomenúť, že na jeseň nás čaká konsolidácia verejných výdavkov a s konsolidáciou bude zrejme súvisieť aj prepúšťanie niektorých našich kolegov. Tak to zariadila vláda ich miláčika Matoviča, Hegera a Ódora, pretože nám tu nechali takú sekeru, že ak chceli štrajkovať, mali štrajkovať vtedy, že si prejedáme budúcnosť,“ uzavrel Machala.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik