Milan Uhrík exkluzívne pre HD: K riešeniu ilegálnej migrácie stačí len málo
09 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Milan Uhrík, europoslanec za hnutie Republika, poskytol Hlavnému denníku rozhovor o aktuálnych témach. Varuje pred "progresívnou nenávisťou" a nekontrolovanou migráciou. Kritizuje plány na dovoz zahraničných pracovníkov a upozorňuje na západné záujmy pri zastavení ropovodu Družba. Uhrík odsudzuje aj "progresívnu agendu" na olympiáde v Paríži a vyzýva na ochranu tradičných hodnôt.

V ňom sme sa rozprávali o tom, že progresívna nenávisť sa neobmedzuje len na Slovensko, o komplexnom probléme ilegálnej migrácie, na ktorý Uhrík upozorňoval ešte pred desiatimi rokmi. Riešenie legálnej migrácie vidí vo zvýšení platov pre Slovákov a ani riešenie ilegálnej migrácie nie je ťažké, chce len kus vôle. Aj podľa neho má zastavenie tranzitu ropy Ukrajinou západný rukopis a aj otvárací olympijský ceremoniál je len o tom, ako progresívci chcú všetko pretvoriť na vlastný obraz.

Na Slovensko sa v poslednej dobe valí problém za problémom. Najskôr špinavá antikampaň opozície po „bruselských kuloároch“. Občan má po atentáte na premiéra pocit, že sa na pár dní možno pribrzdila, no teraz prebieha menej okato, no o to intenzívnejšie. Vy ste v EP v centre diania, pociťujete od zahraničných kolegov dopady tohto záškodníctva?

M. U.: „Progresívna nenávisť“ sa neobmedzuje na jeden štát, oblasť či priestor. Pracuje sofistikovane, nadnárodne, globálne a jej prívrženci si pomáhajú. Preto môžete vidieť často podobné titulky v slovenskom, českom, bruselskom mainstreame „akoby ich jedna mater mala“. Preto vidíte narúšanie vzťahov s českou vládou, v ktorej sú progresívne prvky. Preto vidíte vydieranie zo strany komisárov a silné vyhlásenia progresívcov naprieč Európou. Nie je to náhoda. Celá ich internacionála sa snaží pomôcť „slovenským kamošom“ k moci a každú metódu, nástroj, vrátane influencerov či odborne znejúcich organizácií, využijú. Dialo sa to roky a ešte sa to roky diať bude. Ale dvojtvárnosťou sa vládni predstavitelia nikomu nezavďačia. Progresívcov to neupokojí. Tu treba jasnosť a jednoznačnosť dokázanú činmi.

72 pohlaví a zákaz mäsa? Uhrík kritizuje olympiádu a vyzýva na BOJKOT (VIDEO)
Milan Uhrík, predseda strany Republika a europoslanec, prišiel s vyhlásením, v ktorom ostro akritizoval priebeh olympijských hier v Paríži a vyzval slovenskú vládu k radikálnemu kroku. "Žiadame predstaviteľov vlády, aby bojkotovali záverečný... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Pred LOH v Paríži sme boli svedkami až smiešnej Potemkiniády, kedy sa hráme, že Paríž je stále to krásne mesto, kde nenájdete žiadne no-go zóny, či ilegálne obydlia a ľudia prinášajúci aj kriminalitu.

M. U.: Upozorňoval som na tento trend pred rokmi a čas mi dáva za pravdu. Každý vidí čo sa deje v západnej Európe a ako sa s miliónmi migrantov z absolútne odlišného prostredia menia celé regióny na ich obraz. Dostávajú výhody, stávajú sa občanmi, volia svojich etnických zástupcov a menia politické prostredie. To je vážne memento.

Skúste „predpovedať“, ako sa bude situácia s ilegálnymi migrantmi v západnej Európe vyvíjať ďalej.

M. U.: Niekoľko volieb ukazuje príklon k stranám, ktoré sa orientujú na domáce obyvateľstvo a ilegálnu migráciu odmietajú. Otázkou je, či nie je už neskoro. Pretože keď to pustíte raz, nekontrolovateľný tok a zmenu demografie neotočíte len tak. Slovensko má ešte stále šancu. Poučiť sa z chýb druhých, neopakovať ich a byť bezpečný priestor v srdci Európy.

Zdroj reprofoto FB HR | Europoslanci Milan Uhrík, Milan Mazurek

Keď už sme pri migrantoch, máte nejaké oficiálne informácie o tom, koľko ich žije na Slovensku? Lebo udalosti posledného júlového víkendu dávajú tušiť, že nie všetci, ktorí vraj chceli odísť do Nemecka tam aj odišli.

M. U.: Nastavenie slovenskej migračnej politiky bolo v posledných rokoch pomerne prísne a možno ho považovať za správne. Výnimkou boli ukrajinskí utečenci, ktorí prišli vo významných počtoch a na nich sa vzťahovali iné pravidlá. To je iná téma.

Vláda SR však hovorí o potrebe doviezť množstvo cudzincov, nech má kto robiť. Jedna vec je, že Slováci nikdy neboli leniví, na druhej strane je tu skutočne množstvo pracovných miest. Fakt potrebujeme migrantov napríklad z Balkánu?

M. U.: Znepokojujú ma výroky premiéra, ktorý hovorí o potrebe 100-tisíc zahraničných migrantov na prácu, ktorú údajne Slováci nechcú robiť. Pýtam sa: Skutočne je to tak? Nestačí ich za prácu náležite odmeniť? Vidím v tom nesúlad, keď jedným dychom hovorí, že uvažuje nad 4-dňovým pracovným týždňom. Tak je veľa práce, ktorú treba urobiť, alebo je práce málo a chce znižovať počet pracovných dní? Nemyslím si, že tu potrebujeme 100-tisíc cudzincov. Mohla by to byť určitá predohra na príchod migrantov z ostatných oblastí. V každom prípade, Slováci sú pracovitý národ. Stačí im vytvoriť adekvátne prostredie a platové podmienky.

 

V tejto súvislosti mi napadá otázka, aké je vaše riešenie ilegálnej migrácie, ktorú zrejme onedlho znovu pocítime aj na Slovensku. Existuje vôbec?

M. U.: Riešiť otázku nelegálnej migrácie nie je náročné. Stačí politická odvaha, expertné a personálne kapacity. Komplexné riešenie spočíva vo viacvrstvovom riešení na úrovni národnej (napr. ochrana hraníc), regionálnej (spolupráca so štátmi, ktorými smerujú alebo budú smerovať migračné toky), európskej, globálnej a medzinárodno-právnej. Ak aj jedna, dve či tri úrovne zlyhajú, napr. z dôvodu neochoty európskych byrokratov chrániť hranice a schengenský priestor, potom sú tu ostatné úrovne, ktoré to dokážu kompenzovať. Najdôležitejšie je myslieť na ochranu a bezpečnosť vlastných občanov, ich zdravia a majetku.

Mieni v tom niečo robiť aj nová frakcia v EP, ktorej ste podpredsedom?

M. U.: Teším sa, že o týchto témach budeme mať možnosť diskutovať na europarlamentnom výbore LIBE, kde zastrešujem našu frakciu Európy suverénnych národov, spolu s kolegom pánom Leggerim z frakcie Patriotov. Pán Fabrice Leggeri bol bývalý riaditeľ Frontexu (Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže), ktorého v minulom  volebnom období z tohto postu liberáli odvolali, lebo sa pokúsil robiť to, čo robiť mal – t.j. chrániť európske hranice. Ľudia ako on poznajú problematiku a nedostatky migračnej legislatívy dokonale priamo z praxe.

Zdroj: FB/Milan Uhrík

V posledných dňoch sa veľa hovorí aj o zastavení tranzitu ropy cez ropovod Družba. Objavili sa dohady, že tento nápad neprišiel z Kyjeva, ale z opačnej strany. Alebo nebodaj z iného kontinentu? Ako celú situáciu čítate Vy?

M. U.: Celá „akcia“ má západný nádych, nech už sa prvotná idea zrodila v bruselských či zámorských hlavách. Každý dobre vie, že kto manipuluje s ukrajinským režimom, ktorý neusporiadal voľby a stratil svoju legitimitu. Bruselský komisariát sa tiež príliš nezmenil a vieme koho politiku kopíroval. Hlavnou motiváciou tohto prostredia, ktoré „vydalo povel“ na stopnutie Družby, je vytvoriť tlak na tzv. neposlušné krajiny, ich násilné odrezanie od lacných surovín, trestanie za suverénne kroky a zároveň vytváranie obchodných príležitostí pre západ. Pretože logicky, ak Slovensko a Maďarsko budú odrezané od ropy z východu, kde budú hľadať nový zdroj? Musíme vidieť celú vec v kontexte a táto je pomerne čitateľná.

Dag Daniš: Taká je doba. Čas sluhov...čistá šikana!
Uznávaný novinár a komentátor Dag Daniš sa doslova postavil na obranu MUDr. Igora Bukovského, ktorý mal vystúpiť v Bibiane a vzdelávať deti v oblasti výživy. Podujatie nakoniec zrušili. Doktor Igor Bukovský mal vzdelávať deti v oblasti výživy.... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ukrajina ako „tichý člen“ EÚ. Aj to sú dohady, ktoré sa šíria medzi ľuďmi. Tí si totiž všimli, že hoci má Ukrajina štatút „čakateľa na členstvo“ (laicky povedané), Európska komisia ju dlhodobo protežuje v pomoci či už materiálnej, alebo finančnej, teraz rozhodnutie s ropovodom. Aký je Váš pohľad?

M. U.: Už na prelome rokov 2013 a 2014 sme videli akí politici a sily burcovali hnev Ukrajincov v uliciach, čím sa snažili o zvrhnutie legitímnej, zvolenej vlády. Sú to podobné sily, ktoré dnes posielajú zbrane, muníciu a finančnú pomoc na úkor vlastných členských štátov. Cieľ je jasný: chcú si „uchmatnúť“ Ukrajinu a vziať ju do vlastnej sféry vplyvu, aby boli bližšie k hraniciam Ruska. Nerozumiem však vyhláseniam našich vládnych predstaviteľov, ktorí hlasovali za posielanie miliárd a hovoria o akejsi „európskej ceste a budúcnosti“ pre Ukrajinu. Na takúto dvojtvárnu politiku môžu totiž doplatiť a celé Slovensko takisto. Slovensko si zaslúži suverénnych zástupcov, ktorí sa neboja povedať, čo si myslia.

Ešte jedna téma aktuálne hýbe svetom – Olympiáda. Po otváracom ceremoniáli, ktorý bol za všetkými hranicami mravov (o tých dobrých sa hovoriť nedá už vôbec) prišiel ďalší doslova šok – chlap pustený do ringu so ženami. Lebo on sa cíti ako žena. Viete si vysvetliť, prečo vôbec tie športovkyne proti tomu boxerovi nastúpili? Čo je za tými bezzubými reakciami na celý doterajší priebeh OH?

M. U.: Dúhová, zelená, v skratke progresívna agenda, sa nezastaví pred ničím. Chce vstupovať do každého aspektu života, prikazovať a vnucovať. Progresívci sa vysmievajú z kresťanskej viery, deštruujú olympijskú myšlienku a šport ako taký. Čo si má myslieť športovkyňa, ktorá roky tvrdo trénuje a teraz jej „slniečkári“ predhodia takéhoto súpera do ringu? Čo si majú myslieť športovci zvyknutí na správny prísun živín, ale organizátori im vezmú mäso a hodia na tanier vegánske bylinky? Čo si pomyslia, keď musia pretekať v kanáli, ale médiá im tvrdia, že rieka je dokonale čistá? Progresívci popierajú realitu a násilne vnucujú svoju ideológiu celej spoločnosti. Preto na nich treba ukazovať prstom čo sú zač a akú skazu prinášajú. Treba ich zastaviť!

Zdroj: tasr | Na snímke Milan Uhrík

Ďakujeme za autorizovaný rozhovor

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik