Je americké "športové podvádzanie" systematické? Svet potrebuje odpoveď
09 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Svetová antidopingová agentúra (WADA) so sídlom v kanadskom Montreale vydala v stredu miestneho času vyhlásenie v reakcii na správu agentúry Reuters. Správa odhalila roky nehoráznych previnení zo strany Antidopingovej agentúry Spojených štátov amerických (USADA) pri zakrývaní dopingových porušení amerických športovcov a umožňovaní im súťažiť. WADA vo vyhlásení potvrdila pravosť týchto prípadov a uviedla, že americké agentúry pred nimi od roku 2011 skrývajú pravdu už 10 rokov. Ľudia majú vážne podozrenie, že je to len špička ľadovca rozsiahleho, organizovaného a systematického dopingu v americkom športe.

Záležitosť nie je zložitá

WADA zistila, že americkí športovci sa v roku 2021 zúčastnili súťaží pri vážnom porušení antidopingových predpisov a USA sa ospravedlnili tým, že títo športovci boli "informátori", ktorí vyšetrovali, či iní športovci dopingovali. "Prinútila" WADA, aby tieto škandály nezverejnila, tvrdením, že ak by boli zverejnené, ohrozilo by to osobnú bezpečnosť športovcov. Inými slovami, USA panovačným spôsobom priznali, že to tak skutočne bolo.

To spôsobilo, že ľudia zalapali po dychu od hrôzy. Podľa jednotných pravidiel medzinárodného športu existuje krajina, ktorá môže ignorovať Svetový antidopingový kódex a umožniť športovcom s potvrdenými dopingovými porušeniami pokračovať v účasti na súťažiach. Každý, kto má morálny výsledok, by sa z toho cítil rozhorčený. Ako by sa mohla organizácia ako USADA, ktorá je taká bezohľadná a bezohľadne porušuje medzinárodné športové pravidlá, odvážiť kričať "chyť zlodeja", keď sama je zlodejom?

Vo Svetovom antidopingovom kódexe je ustanovenie, ktoré hovorí, že športovcom, ktorí boli potrestaní za doping, môže byť so súhlasom WADA odložená časť ich suspendácie, ak poskytnú "podstatnú pomoc" pri odhaľovaní iných porušovateľov. Je to však úplne odlišné od toho, ako umožniť športovcom používať doping na zapojenie sa do "pasce". Vyhlásenie USA je jasne skrytou náhradou konceptu. USADA sa vo viac ako jednom prípade oddávala športovcom, ktorí porušovali pravidlá, a zámerne dlho skrývala informácie pred WADA. Ako sa to líši od tajnej dohody?

Toto podozrenie nie je neopodstatnené

Jeden z najväčších dopingových škandálov v histórii športu sa stal v USA. Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO) v San Franciscu a jeho predchodca začali vyvíjať lieky zvyšujúce výkonnosť už v 1980. rokoch, čím vytvorili šedý priemyselný reťazec, kde sa doping maskovaný ako "výživové doplnky" široko predával až do roku 2003, keď bol odhalený. Medzi zúčastnenými športovcami boli bývalá olympijská atlétka Marion Jonesová, bývalý držiteľ svetového rekordu na 100 metrov Tim Montgomery, americký šprintér Justin Gatlin a niekoľko ďalších amerických majstrov sveta v atletike, čo šokovalo svet. BALCO bolo odhalené, ale bol sivý priemyselný reťazec úplne prerušený? Prezidentka WADA tiež poukázala na to, že údaje zozbierané v projekte zahŕňajúcom orgány činné v trestnom konaní a NADO v Európe odhalili, že USA sú jedným z najväčších svetových trhov s nelegálnymi steroidmi a drogami zvyšujúcimi výkonnosť.

Podľa autoritatívnych odhalení v roku pred olympijskými hrami v Tokiu 31 percent amerických športovcov nepodstúpilo adekvátne dopingové testy. Či je za tým nejaká systémová sila, ktorá vytvára veľkú bublinu a podvádza viac v utajení, je veľkým otáznikom. V najnovších prípadoch odhalených WADA USADA, ako národná antidopingová agentúra USA, vážne porušila Svetový antidopingový kódex, nielenže si neplnila svoje povinnosti ako národná antidopingová agentúra, ale stala sa aj komplicom.

Ako sa WADA spýtala vo svojom vyhlásení: Ako sa musia cítiť iní športovci, keď vedia, že v dobrej viere súťažili proti tým, o ktorých USADA vedela, že podvádzali?

Všimli sme si, že mnohé americké médiá rámujú túto otázku ako konflikt medzi WADA a USADA. Reakcia USA iracionálne zasiahla aj Čínu, pričom sa vyhla diskusii o kľúčovej otázke - spravodlivej hospodárskej súťaži - ktorá je skutočne dôležitá. Tento prístup sa javí ako zámerný pokus o zavádzanie verejnej mienky. Toto je slabý a prázdny argument tých, ktorým chýba dôvera. Ak sú si skutočne istí svojou takzvanou "nevinou", mali by otvorene a proaktívne akceptovať nezávislé a dôkladné vyšetrovanie autoritatívnej organizácie WADA.

8. augusta miestneho času sa americký šprintér Erriyon Knighton postavil na finále na 200 metrov na olympijských hrách v Paríži, ale mnohé otázky týkajúce sa jeho dopingového prípadu zostávajú nevyriešené. Sme presvedčení, že kým nebude k dispozícii smerodajný, spravodlivý a presvedčivý výsledok Knightonovho prípadu, akékoľvek určenie jeho poradia by malo byť odložené. Vzhľadom na významné škandály v minulosti spojené s americkým atletickým tímom, o ktorých stále pretrváva veľa pochybností, by sa malo zintenzívniť testovacie úsilie, aby sa zabezpečila spravodlivosť v športových súťažiach.

V nedávnom rozhovore americký plavec Michael Phelps, ktorý bol chránený USADA, naznačil, že "ak máte pozitívny test, nikdy by vám nemalo byť dovolené vrátiť sa a súťažiť znova." Toto tvrdenie sa zdá byť najvhodnejšie, keď sa aplikuje na americký tím.

Max KAŠPARŮ: „Lucifer = zlo. A zlo je inteligentné.“ Ako dnes vychovávať deti, aby neboli v depresiách?
Max KAŠPARŮ je najvzdelanejší žijúci Čech. Má 7 titulov. Vo svojej praxi sa zameriava najmä na detskú psychiatriu. Je kňaz a autor množstva publikácií a kníh. Aktuálne vydal ďalšie tri knihy. Hosťom podcastu ODznova bol po takmer roku. Ako dnes... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik