Ján Baránek o SLOVEXITE: Otázka nie je ČI, ale KEDY! (VIDEO)
09 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

O viac-menej vynútenom odchode Slovenska z EÚ sa hovorí už dlhšie, no do istého času to bol skôr marginálny názor. Dnes ho pripúšťa nie len Eduard Chmelár. Hovorí o ňom aj RNDr. Ján Baránek. Podľa neho je to niečo, čo nás čaká v každom prípade, otázkou je, ako sa na to Slovenská republika pripraví. O dôvodoch tohto svojho presvedčenia hovorí vo videu – tentokrát nie z nočnej jazdy autom, ale z konského chrbta.

Ján Baránek avizuje, že Zdravý rozum bude iniciovať rokovania s partnerskými stranami z iných krajín. Správnosť rozhodnutia pre Slovexit sa potvrdzuje napríklad zákazom dízlových áut od Nového roka. Politik si jednak nevie predstaviť, ako to chcú realizovať, no ani to, čo to spraví s cenami všetkých tovarov a služieb. Čo s miliónmi starých áut a kto bude mať možnosť kúpiť si elektromobil? Celkom presne však vie, že to výrazne zníži mobilitu v EÚ. Celý green deal sa však bude tlačiť naďalej a preto treba pracovať na pláne B. Dovtedy však, ak sa zákaz schváli, bude on sám iniciátorom občianskej neposlušnosti.

Pracujú na pláne „B“

Baránek aj na nedávnej tlačovej besede strany Zdravý rozum hovoril o nevyhnutnosti plánu „B“ a o zrejme nevyhnutnom odchode z EÚ. „Treba na to byť pripravený, treba mať nejakú náhradu. Ideálne by bolo, keby to nebol len Slovexit, ale keby sa viacero krajín takto spojilo. Začíname oslovovať partnerské politické strany,“hovorí Baránek s tým, že tie síce vo svojich krajinách nie sú pri moci, ale situácia je veľmi dynamická a zmena môže prísť rýchlo.

Mečiar OTVORENE ako NIKDY: O prehre Ukrajiny, nebezpečných médiách a hrozbe LGBTI (VIDEO)
Bývalý trojnásobný premiér, známy svojou zdržanlivosťou voči médiám, tentoraz neváhal otvoriť tie najhorúcejšie témy a poskytol českému novinárovi Lubošovi Xaverovi Veselému exkluzívny rozhovor. Kľúčová postava rozdelenia Československa v ňom... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Správnosť rozhodnutia sa potvrdzuje

„Či už cez internet, alebo cez iné zdroje sa nám dostalo do povedomia, že EÚ plánuje od 1. 1. 2025 zakázať všetky autá Euro 5 a Euro 6,“ konštatuje Baránek, ktorý si v prvom momente myslel, že ide o hoax, no zaoberal sa tým aj minister dopravy Ráž. Baránek však uvažuje o praktickom prevedení, či to má platiť po najbližšej STK, ktorou by auto už neprešlo; alebo od Nového roka všetko, čo do tejto kategórie spadá, musí na šrotovisko. O to však nejde.

Milióny áut po celej EÚ

„To sú milióny áut po celej Európe. To sú vaše škodovky, to sú vaše Pegueoty, Volkswageny. My teraz hovoríme o dízlových autách, tých na Slovensku vôbec nie je málo. Tu ide o tú šialenosť, ako toto niekomu vôbec môže napadnúť,“ nechápe Baránek s tým, že len v Nemecku by šlo o minimálne osem miliónov áut. Poukazuje tiež na juh Európy, kde jazdia ďaleko staršie autá, ktorých sa to bude týkať tiež. Pritom ak by sa to týkalo áut nad 3,5 tony, prinesie to obrovský nárast cien všetkého, keďže ide o zásobovanie.

Toto nemá nič dočinenia s racionalitou

Baránek pripomína, že takýto krok by bol nie len úplne iracionálny, navyše nemá nič s ochranou životného prostredia. Navyše je to prvýkrát v histórii automobilizmu, že by šlo o retroaktivitu. Týka sa to papierovo len dízlových, nie benzínových áut, no zníženie mobility sa bude týkať každého. Nehovoriac o tom, že do toho môžu spadať napríklad aj sanitky a mnoho ďalších áut. A množstvo vozidiel, ktoré zabezpečujú obživu, či fungovanie mnohým ľuďom na Slovensku.

„Budú vás nútiť, aby ste sa toho vzdali a šli si kúpiť niečo, čo nechcete? Koľkí zo Slovákov budú chcieť elektromobil? A koľkí si to budú môcť dovoliť, keďže nebudú môcť dízlové auto predať?,“ uvažuje Baránek nad praktickými otázkami.

Dostál DOSTAL otázku o právnom štáte: Odpoveď však Glück NEDOSTAL (VIDEO)
Richard Glück (Smer-SSD) sa stretol v diskusii v Štúdiu 24 s Ondrejom Dostálom (SaS). Témou boli obavy opozície o právny štát, ktoré prejavuje kontinuálne už od nástupu súčasnej vlády. Výsledkom jej obáv a pôsobenia v Bruseli je aj nedávna Správa o... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Ako v kasárňach

„Teraz nech mi niekto povie, načo my v tej EÚ máme ešte zostať? Rád by som poznal progresivistický názor, načo tam vlastne máme byť. EÚ sa dnes zmenila na kasárne a my sme, ako tí bažanti. To sú noví vojaci a mazáci ich šikanovali,“ vysvetľuje Baránek realitu, v ktorej nás prirovnáva k bažantom a staré členské štáty k mazákom.

Zo dňa na deň horšie

„Oni sú schopní každej šialenosti,“ konštatuje Baránek s tým, že na plán B je skutočne najvyšší čas.  Najhoršia možnosť by bola, keby sme z tej EÚ museli vystúpiť sami, lepšie by bolo vystúpiť a vytvoriť niečo, ako združenie krajín voľného obchodu. Pretože von der Leyenová a jej EK v green deale nemieni poľaviť. Ako príklad uvádza Českú republiku, ktorá sa kvôli vynútenému uzatvoreniu uhoľných elektrární z čistého exportéra elektriny stane krajina závislá na dodávkach zo zahraničia.

Občianska neposlušnosť

„Ak sa to bude urýchľovať a niečo sa neurobí, ja to poviem na rovinu, bude treba občiansku neposlušnosť. Ja budem prvý – možno tretí, možno dvadsiaty, no keď príde na to, že od 1. 1. 2025 nám zrušia tie dízlové autá, budem prvý, kto vás vyzve na občiansku neposlušnosť,“ avizuje Baránek. Nebude to však namierené proti vláde SR, ale proti nariadeniam z EÚ a aj forma je jasná – naďalej jazdiť vo svojom aute, ktoré podľa EK už na cestách nemá čo robiť.

Dag Daniš: Taká je doba. Čas sluhov...čistá šikana!
Uznávaný novinár a komentátor Dag Daniš sa doslova postavil na obranu MUDr. Igora Bukovského, ktorý mal vystúpiť v Bibiane a vzdelávať deti v oblasti výživy. Podujatie nakoniec zrušili. Doktor Igor Bukovský mal vzdelávať deti v oblasti výživy.... Čítať ďalej
08 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik