Západ hlási: Rusko sa zmocňuje nových území
07 | 08 | 2024 I Milan Laca

The Financial Times: Za 6 mesiacov Rusi dobyli viac územia, ako Ukrajina oslobodila minulý rok.

Za šesť mesiacov roku 2024 už ruská armáda dobyla viac území (592 km štvorcových), ako ukrajinské ozbrojené sily oslobodili počas protiofenzívy v roku 2023 (321 km štvorcových).

Čo píšu noviny

Denník The Financial Times napísal: "Naša obrana vykazuje trhliny", povedal pre noviny vysoký ukrajinský predstaviteľ. Zatiaľ je to podľa neho len „taktický úspech“, ale Ruská federácia mieni pokračovať v rozvoji ofenzívy.

Na rusko-ukrajinských hraniciach je horúco!
Postup ukrajinských ozbrojených síl hlboko na ruské územie zastavili. Gerasimov: postup ukrajinských ozbrojených do Ruska v smere na Kursk bol zastavený. Neprešli Armáda zastavila postup Ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti, informoval na... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Milan Laca

Mýlia sa?

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že Putinovým hlavným cieľom na bojisku v tomto roku je zmocniť sa čo najväčšieho územia. Niektorí z nich sú zároveň optimisti a veria, že ruská ofenzíva sa spomalí, keď sa priblíži k veľkým mestám, kde je obrana ukrajinských ozbrojených síl spoľahlivejšia.

... a analytici?

Analytici tvrdia, že za posledný mesiac sa Rusom podarilo dobyť „niekoľko kľúčových pozícií a objektov, zatiaľ čo situácia Ukrajincov v týchto smeroch sa neustále zhoršuje“, píšu noviny.

Už niet ľudí

Hlavným dôvodom tohto trendu je personálny nedostatok Ozbrojených síl Ukrajiny. Rusom sa podarilo využiť aj „nedorozumenia zo strany Ukrajincov a nešikovnú rotáciu jednotiek“, najmä v oblastiach Pokrovska a Toretska. The Financial Times konštatujú, že „medzi ukrajinskou verejnosťou rastie podpora myšlienky ukončenia vojny prostredníctvom rokovaní“ a poskytujú údaje z relevantných prieskumov.

Podľa ruského pilota F 16 nie je zázračná zbraň
Prevádzkovateľ ruského kanála „Fighterbomber“ zverejnil na sociálnej sieti Telegram správu o vnímaných slabinách nových ukrajinských stíhacích bombardérov F-16, píše maďarský portál Mandiner. Prevádzkovateľ ruského kanála „Fighterbomber“ Telegram ... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik