Výzva Obnov dom mini by sa mala predĺžiť do 6. septembra (VIDEO)
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Výzva na rekonštrukciu domov Obnov dom mini by sa mala predĺžiť do 6. septembra. Pôvodne malo prihlasovanie trvať do 30. augusta. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Juraj Moravčík.
        

Zároveň by sa vo výzve mala zmeniť aj podmienka výšky mesačného čistého príjmu na jedného člena domácnosti za rok 2022. To by po novom malo byť okolo 620 eur a nie pôvodných 556,73 eura. "Starostovia nám indikovali, že tento príjem je kategória, ktorá občanov blokuje," podotkol Moravčík. Dodal, že o tom momentálne interne rokujú s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou. "Mala by to byť administratívne krátka procedúra," povedal riaditeľ SAŽP.
        

Výzva nie je podľa Moravčíka postavená na "rýchlych prstoch". Záujemcovia majú dostatok času na vypísanie žiadosti a so všetkým im pomáhajú terénni pracovníci z obcí. Pripomenul, že k tejto výzve nie je potrebný energetický certifikát.
        

Šéf agentúry priblížil, že ide o pilotnú výzvu a budú čakať, ako dopadne. "Už v rámci interných procesov ministerstva životného prostredia a SAŽP hľadáme možnosti, v prípade úspešnosti, rozšírenia tejto výzvy na celé územie SR," povedal.
        

Výzva Obnov dom mini je určená pre domácnosti s nízkymi príjmami v Banskobystrickom a Košickom kraji, ktoré ohrozuje energetická chudoba. Celkovo je vyčlenených 36 miliónov eur pre 152 obcí s problémovou kvalitou ovzdušia. Cieľom výzvy je do konca tretieho štvrťroka 2025 čiastočne obnoviť minimálne 3060 domov.
        

Záujemcovia o obnovu domu môžu požiadať o finančný príspevok do výšky 10.000 eur. Po nadobudnutí účinnosti zmluvy dostanú žiadatelia zálohu až do výšky 5000 eur. To, či má domácnosť nárok na príspevok, si môžu majitelia zistiť v kalkulačke na www.obnovdom.sk.

Zmeny v PET biznise: Minister sľubuje prísny dohľad
Slovensko stojí na prahu zásadnej zmeny v systéme zálohovania! Minister životného prostredia Tomáš Taraba prichádza s návrhom, ktorý má od základov zmeniť fungovanie celého systému. Jeho cieľom je nielen rozbiť existujúci monopol, ale aj zaviesť... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik