Uznávaný lekár prehovoril o "boxerke" s mužskými chromozómami!
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Kontroverzný prípad alžírskej boxerky Imane Khelif opäť rozvíril búrlivé diskusie o účasti transgender športovcov na súťažiach. Renomovaný neurológ Martin Jan Stránský sa k téme vyjadril jasne a nekompromisne.

Genetika neklame

"Pokiaľ ide o každého človeka na planéte, z genetického hľadiska je to jednoduché. Pohlavia sú rozdelené na dve. Nazýva sa to genotyp," vysvetľuje Dr. Stránský. "Ale potom existuje niečo, čo sa nazýva fenotyp, a to je súbor všetkých definovateľných vlastností jedinca."

Odborník však zdôrazňuje kľúčový fakt: "Toto je o športe, nie o 'pocitoch'. Bez ohľadu na to, ako sa Khelif cíti, je to muž, ktorý sa vyvinul ako žena."

Férová súťaž pre všetkých?

Dr. Stránský upozorňuje na potenciálne riziká: "Ak sa v športe nezohľadňuje genotyp, ktokoľvek sa môže narodiť ako muž, nechať si spraviť vagínu a prsia, tvrdiť, že je žena, a z rovnakých dôvodov, pre ktoré bolo Khelif dovolené boxovať, by mohol byť postavený do zápasu, v ktorom by každého zmlátil."

Khelif sa bráni

Samotná Khelif sa k situácii vyjadrila: "Posielam odkaz všetkým ľuďom na svete, aby dodržiavali olympijské zásady podľa olympijskej charty, aby sa zdržali šikanovania všetkých športovcov, pretože táto vec má účinky, obrovské účinky."

Riešenie existuje?

Dr. Stránský navrhuje: "Nechajme ho teda súťažiť s inými mužmi, ktorí sa vyvinuli podobne. Teda v rovnakej kategórii. Ale nie proti ženám. Nútiť ženy, aby súťažili proti nemu, je diskriminácia voči nim."

Záverom sa pýta: "Nemyslíte si, že pre nejakého športovca, ktorý cíti/ nemá jasné pohlavie, by sa všetko vyriešilo, keby bola vytvorená špeciálna kategória pre neho? Keď máme paralympiádu, prečo nie transrodovú olympiádu?"

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik