Zmeny v PET biznise: Minister sľubuje prísny dohľad
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko stojí na prahu zásadnej zmeny v systéme zálohovania! Minister životného prostredia Tomáš Taraba prichádza s návrhom, ktorý má od základov zmeniť fungovanie celého systému. Jeho cieľom je nielen rozbiť existujúci monopol, ale aj zaviesť prísny štátny dohľad nad celým procesom, informuje ministerstvo na sociálnej sieti.

Koniec éry nekontrolovaného monopolu

"Vznikol tu monopol správcu nákladného systému, ktorý nepodlieha dostatočnej kontrole zo strany štátu," šokuje Taraba verejnosť. "Je neprípustné, aby štát bol iba v polohe štatistu. Navrhovanými zmenami preto posilňujeme postavenie štátu, ktorý nesie za efektivitu a ekonomickú výhodnosť celého systému zodpovednosť," zdôrazňuje minister.

Taraba plánuje dramaticky obmedziť právomoci správcu systému. Chce znížiť maximálnu výšku príjmov z nevyplatených záloh, s ktorou môže nakladať, zo súčasných 50% na iba 20%! "Týmto opatrením sa zníži riziko nesprávneho alebo neefektívneho využívania finančných prostriedkov," vysvetľuje minister.

Štát preberá kontrolu nad systémom

Novela zákona počíta s masívnym navýšením počtu zástupcov štátu v správnej rade správcu zálohového systému. "Zlepšenie kontroly umožní ministerstvu účinnejšie monitorovať a hodnotiť výkonnosť správcu, zabezpečiť dodržiavanie zákonných povinností a prijímať potrebné opatrenia na riešenie prípadných nedostatkov," vysvetľuje ministerstvo v materiáli.

Ministerstvo životného prostredia dokonca získa právo meniť zakladajúce dokumenty správcu. "Toto opatrenie je nevyhnutné na zabezpečenie, aby zakladajúce dokumenty správcu reflektovali aktuálne potreby a ciele zálohového systému, ako aj legislatívne zmeny a environmentálne požiadavky," tvrdí MŽP.

Prísny dohľad nad každým eurom

"Od svojho nástupu do funkcie razím líniu, že každé jedno euro sa má využiť transparentne a zmysluplne," vyhlasuje Taraba. "Práve obmedzením výšky nakladania s príjmami z nevyplatených záloh zabezpečíme, že tieto prostriedky získané od spotrebiteľov budú využívané primárne na účely, ktoré sú v súlade s verejným záujmom a účelom zálohového systému," dodáva.

Minister zdôrazňuje, že ak tu má niekto monopol, cez ktorý preteká viac ako 100 miliónov eur, tak štát musí mať jasný prehľad o tom, čo sa vnútri deje. Taraba tiež podotkol, že systém zálohovania je v súčasnosti deficitný.

Hroziace sankcie ako katalyzátor zmien

Envirorezort predložil novelu do skráteného legislatívneho konania kvôli hroziacim hospodárskym škodám v dôsledku uplatnenia sankčných článkov Smernice Európskeho parlamentu a Rady. "Netransparentným a neefektívnym hospodárením správcu záloh nedôjde k udržaniu a ku kontinuite plnenia cieľov, ktoré pre SR ustanovuje smernica, a tým dôjde k uplatneniu sankčných postihov a značným hospodárskym škodám," varuje ministerstvo.

Muž v rodinnom dome dobil svoju družku, vo väzbe už čelí obvineniu
Zo zločinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody obvinil policajný vyšetrovateľ 41-ročného muža z Trebišovského okresu. Ten podľa doterajšieho vyšetrovania koncom minulého týždňa po predchádzajúcej slovnej hádke... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik