Profesorka Hogenová: Bez počiatkov sa človek mení na zviera, na beštiu
09 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

„Boj liberálov je väčšinou len prejavom imperiálneho fallera (lstivosti), ako sa dostať k moci,“ tvrdí profesorka filozofie Anna Hogenová. Tá sa pre ParlamentníListy.cz vyjadrila aj k prebiehajúcej Prague Pride. „Inakosť patrí k slobode ľudí, ale nie takmer násilné presadzovanie inakosti na úkor väčšinovej spoločnosti. Prinajmenšom to, čo dáva inakosti právo na uznanie, nemôže byť upierané tým, ktorí voči tejto inakosti sú tzv. normálne, veď aj oni majú právo na svoju inakosť,“ usudzuje.

Rozhovor zverejnený v českých Parlamentných listoch preberáme v plnom znení.

Pani profesorka, zaujala ma vaša myšlienka, že „vládnuca moc si ustanovila prostriedok na upevňovanie statu quo aj u mladých, ktorí tým, že rozumejú ‚opičej inteligencii' v ovládaní moderných technológií, majú pocit, že rozumejú všetkému“. Je pravdou, že u ľudí o skoro generáciu mladších ako ja možno pozorovať až bezhraničnú vieru v to, že „moderné technológie“ spasia svet. Nahradí manuálnu prácu, ale dokonca v zmysle „umelej inteligencie“ bude formulovať umelecké diela a zastane aj ďalšie kreatívne činnosti. Dá sa to vnímať ako niečo, z čoho máme mať radosť?

Áno, je to presne tak, mladí predstavujú digitálnu generáciu, ktorá takmer nerozumie vecným podstatám, berie vážne len tie nominalistické, ktoré sa stávajú podstatami, pokiaľ pri ukazovaní na vec vyhlásite meno veci. Tu brutálne chýba porozumenie vecnosti, ktoré sa získava dlhým procesom uberania a uvlastnenia. Ak im vytknete, že nerozumejú tomu, čo sa deje v politike, odvetia vám, že k voľbám chodia, nerozumejú vôbec otázke. Mená slov im nahrádzajú vecné podstaty. Pokladajú formy za obsahy. Prezrádza ich reč, ktorú používajú, je veľmi jednoduchá, čo je tiež odraz z angličtiny, tiahnu k „modernite“, ktorá je obyčajnou nuansou, nemajúca vecný a zmysluplný obsah. Dôležité je len to, aby sa odlíšili od starých.

Niekoľkokrát som počul od členov liberálnych strán, že tí, ktorí odmietajú hlavné témy ich agendy, „odmietajú pochopiť moderný svet“, „odmietajú akceptovať posuny v spoločnosti“ a „odmietajú modernitu“. Bavíme sa o tých, čo pochybujú o manželstve homosexuálov, o „boji za klímu“, rodovej rovnosti a pod. Ako by bola nejaká „povinnosť modernity“. Ak ma pamäť neklame, nehovorili aj komunisti v 50. rokoch, že len reakcionári sa odmietajú podriadiť pokroku, ktorý je potrebný? Je možné to porovnávať?

Samozrejme, že ide o paralelu s komunistami. Alan Dulles predstavil plán po druhej svetovej vojne, ako ovládnuť svet. Rozdeliť spoločnosť tak, aby sa stala manipulovateľnou, a to je najlepšie, ak sa postavia mladí proti starým, ženy proti mužom, deti proti rodičom, študenti proti učiteľom, ak rozvoľníme sexuálnu morálku atď. tým, že budeme oslobodení od starých hľadísk! Veľký Mao Ce-tung to vedel najlepšie, kultúrna revolúcia v Číne predstavuje päťdesiat miliónov mŕtvych, pozri „Páľte na štáby!“. Študenti vyhádzali profesorov z pekinskej univerzity z okien a zabili ich. Stačilo pár Maových hesiel.

Za moderné a progresívne bolo považované aj začatie olympijských hier v Paríži. Počas ceremoniálu účinkovali muži prezlečení za ženy a ženy prezlečené za mužov a katolíkov pobúrila zjavná podobnosť jedného z inscenovaných obrazov, na ktorom takéto osoby zaujali polohu ako pri obraze Poslednej večere Pána od da Vinciho. Napadlo ma: Čo o sebe chce povedať Francúzsko, keď pri udalosti, ktorá má prezentovať to najlepšie z národa, predvedie toto?

Boj liberálov je väčšinou len prejavom imperiálneho fallera (lstivosti), ako sa dostať k moci. Naši mladí Piráti sú toho dôkazom, nemajú na to viesť spoločnosť, nepoznajú celky bez marga, nemôžu pocítiť zodpovednosť asymetrického charakteru. Francúzsko je zmätené!

V Prahe prebieha festival Prague Pride. V jeho rámci prebiehajú „klubové“ aktivity, počas ktorých spolu diskutuje „queer komunita“ napríklad aj na tému sexuálnej výchovy detí v školách s prihliadnutím na homosexualitu a podobné témy či rodinnú politiku ohľadom toho istého. Vrcholom je, ako je známe, verejný sprievod. Iste nechceme nikomu upierať právo združovať sa. Aký je však váš pohľad na podobné akcie, a to ako na časti normalizujúce možnosť osvojenia detí gaymi a lesbickými pármi, tak na onú ​​demonštráciu sexuálnej odlišnosti?

Inakosť patrí k slobode ľudí, ale nie takmer násilné presadzovanie inakosti na úkor väčšinovej spoločnosti. Prinajmenšom to, čo dáva inakosti právo na uznanie, nemôže byť upierané tým, ktorí voči tejto inakosti sú tzv. normálni, veď aj oni majú právo na svoju inakosť. Človek sa nesmie stať konštantou, ktorú si vytvoríme zo svojej inakosti, každý človek má absolútnu hodnotu, veď má schopnosť transcendovať súcna do platnosti posvätné. Človek nie je rozumné zviera, je viac než zvieraťom, používajúcim rozum, to by mali pochopiť predovšetkým „ajťáci“ v politike a v decízii všeobecne.

Ak sa bavíme o katolíckej cirkvi, viere a konzervatívnom i liberálnom... Česi sú považovaní za málo veriaci národ, podstatná časť spoločnosti má však pocit, že verejné sprievody „queer komunity“ či urážanie kresťanstva je niečo, čo ich popudzuje. Znamená to, že vieru síce nezdieľajú, ale považujú ju za súčasť nášho dedičstva? Je v tom rozpor?

Nie je v tom rozpor, kresťanstvo v sebe nesie prapočiatky dobra a zla, získané z antickej filozofie, tá to prevzala aj od svojich predkov, ide o počiatky, ktoré sa vždy znovu rodia, prvýkrát a naposledy, a tak znovu „začiatkujú“, rodia sa a vstupujú do ľudských duší ako základ života. Bez počiatkov sa človek mení na zviera, na beštiu. Nie je možné žiť len pre budúcnosť, sme povinní svojim mŕtvym niesť ich odkazy ďalej tým, že im porozumieme z tej najhlbšej hlbiny, preto sa vzdelávame. Školy tu nie sú len na využívanie ľudí na trhu, to si myslia len trhovci. Sme tu, aby sme niesli ľudskosť ako náš základný zmysel.

Max KAŠPARŮ: „Lucifer = zlo. A zlo je inteligentné.“ Ako dnes vychovávať deti, aby neboli v depresiách?
Max KAŠPARŮ je najvzdelanejší žijúci Čech. Má 7 titulov. Vo svojej praxi sa zameriava najmä na detskú psychiatriu. Je kňaz a autor množstva publikácií a kníh. Aktuálne vydal ďalšie tri knihy. Hosťom podcastu ODznova bol po takmer roku. Ako dnes... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik