Na rusko-ukrajinských hraniciach je horúco!
07 | 08 | 2024 I Milan Laca

Postup ukrajinských ozbrojených síl hlboko na ruské územie zastavili.

Gerasimov: postup ukrajinských ozbrojených do Ruska v smere na Kursk bol zastavený.

Neprešli
Armáda zastavila postup Ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti, informoval na stretnutí  s prezidentom Vladimirom Putinom náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. "Akcie jednotiek, brániacich štátnu hranicu, spolu s pohraničníkmi a posilňovacími jednotkami, letecké útoky raketových síl a delostrelecká paľba zastavili postup nepriateľa hlbšie do územia v smere na Kursk" povedal armádny generál.
Ako zabránili vojne?
Rusko a Spojené štáty sa vyhli eskalácii po rozhovore medzi šéfmi ministerstiev obrany. Rozhovor medzi ruskými ministrami obrany Andrejom Belousovom a americkým Lloydom Austinom „mal efekt“. Čo sa udialo? Námestník ministra zahraničných vecí... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Milan Laca
Pokus o inváziu
Gerasimov povedal, že k pokusu o inváziu došlo 6. augusta o 05:30. Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, v počte do tisíc ľudí prešli do ofenzívy, aby dobyli časť územia Sudžinského okresu v Kurskej oblasti. V dôsledku akcií ruskej armády stratil nepriateľ 315 ľudí, z toho najmenej sto zabitých a 215 zranených. Zničených bolo 54 obrnených vozidiel, vrátane siedmich tankov, informoval Gerasimov.
Porazia ich!
"Operácia bude ukončená porážkou nepriateľa a dosiahnutím štátnej hranice", zdôraznil náčelník generálneho štábu. Podľa zástupkyne vyšetrovacieho výboru Svetlany Petrenkovej,  bolo v dôsledku invázie ukrajinských ozbrojených síl zranených niekoľko desiatok ruských civilistov, vrátane detí, ako aj vojenského personálu.
Čo píšu na Ukrajine
Cieľom mala byť jadrová elektráreň? Oficiálne ruské úrady hlásili len nočné útoky dronov a rakiet v regióne. Ukrajinské úrady naďalej mlčia. Verejné stránky ruskej armády píšu, že počas nočných útokov ukrajinské ozbrojené sily získali oporu v oblastiach pohraničných obcí Nikolaevo-Daryino, Darino, Sverdlikovo, Gogolevka a Olešňa. Maximálna hĺbka prieniku je do 4 kilometrov od ukrajinských hraníc. Z-kanály zároveň píšu, že sabotážne skupiny vstupujú do vzdialenosti 8 až 10 kilometrov, až po okraj najbližšieho mesta Sudža, ktoré je vystavené silnému ostreľovaniu. Podľa ich informácií, ukrajinské ozbrojené sily operujú až s dvoma prápormi a na priľahlých ukrajinských územiach sa sústredili zálohy veľkosti brigády.  Ukrajina to všetko nepotvrdila, hoci v telegramoch zverejnili videá s ruskými zajatcami.
Smerovali na elektráreň?

Medzi hypotetickými cieľmi ukrajinskej operácie ruská verejnosť diskutuje o meste Kurčatov, kde sa nachádza jadrová elektráreň. Je to asi 50 kilometrov od hraníc v priamej línii, čo je na pomery súčasnej vojny dosť veľa, ak vezmeme do úvahy, že Rusi do tejto oblasti presúvajú zálohy.

Aj Američania sa zaujímajú

Spojené štáty požadovali od Kyjeva informácie o útoku v Kurskej oblasti. Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade národnej bezpečnosti USA John Kirby, informuje agentúra Reuters.

Rusko dodá Iránu protivzdušnú obranu
Šojgu v Teheráne: Irán žiada systémy protivzdušnej obrany a dostane ich. Pred útokom na Izrael sa Irán pripravuje na odvetu. Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Sergej Šojgu počas návštevy Teheránu rokoval s vedením krajiny. Prijal ho aj iránsky... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik