Ministerka kultúry zametá! Progresívne Slovensko ide robiť bordel
07 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová si vyhrnula rukávy a v kultúre triedi zrno od pliev. Toto konanie vyhecovalo Progresívne Slovensko a opäť zvoláva ľudí do ulíc. Oni sú zrejme nepoučieľní

V utorok Ministerstvo kultúry (MK) SR pristúpilo k odvolaniu šéfa SND Mateja Drličku za  závažné pochybenia a stratu dôvery od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). V stredu odvolali aj Alexandu Kusú z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) pre jej neefektívne riadenie. Ministerstvo namieta jej postup pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej tiež hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG.
Toto konanie vyhodnotili progresívci ako aroganté a autoritárske a burcujú ľudí

"Arogancia a autoritárske zásahy ministerky Šimkovičovej presahujú všetky hranice. Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, a myslí si že to ľudia prejdú mlčaním. Nie, my nebudeme mlčať!" Píše sa na Facebookovej stránke Progresívneho Slovenska.

Nebudú čakať

"Progresívne Slovensko začína okamžite zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry. Je to ona, kto na svojom mieste nemá čo robiť," myslia si progresívci. 

Vyrážajú do ulíc

"Zvoláme protestné zhromaždenie na utorok 13.8. v Bratislave. O ďalších detailoch budeme informovať po dohode s partnermi čoskoro,"burcujú na záver svojho príspevku.

Pripomíname

 A viete, že pán Drlička už raz odvolaný bol? A pamätáte kto ho odvolal? Áno, bola to neviditeľná pani Mgr. Natália Milanová, bývalá ministerka kultúry, ktorá ho odvolala  24.10.2022. Bolo to za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera - kde pani Milanová bola v rokoch 2020 – 2023 ministerkou kultúry SR.

Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov, informovalo o tom Ministerstvo kultúry SR na sociálnej sieti. 

Drlička sa počas konferencie v Budapešti vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú„. Členstvo výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá tiež pobúrili jeho posmešné slová o národných umelcoch. Riaditeľ SND o tých, ktorí pôsobili i pôsobia v súboroch SND povedal, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. 

Ministerka kultúry Natália Milanová sa vtedy k odvolaniu vyjadrila nasledovne: „Vyjadrenia pána Drličku na diskusii v Budapešti pohoršili časť spoločnosti. V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať.“

„Ako ministerka kultúry som vždy odsudzovala akúkoľvek nenávistnú komunikáciu. Verím, že práve rešpektujúcou komunikáciou vieme spoločnosť kultivovať a vzájomne scitlivovať. Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička zlyhal. Svoju funkciu zvládol ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky. Odvolávam pána Drličku z funkcie generálneho riaditeľa SND k 1. novembru. Ďakujem mu za prácu, ktorú odviedol počas svojho pôsobenia v Slovenskom národnom divadle,“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová.

MK: Dôvodom odvolania A. Kusej z čela SNG je neefektívne riadenie
Ministerstvo kultúry (MK) SR pristúpilo k odvolaniu Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) pre jej neefektívne riadenie. Namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik