Eduard Chmelár prorokuje: Táto spoločnosť zahynie na preháňanie
07 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Eduard Chmelár, člen premiérovho poradného tímu si myslí, že ak je jedna časť spoločnosti hysterická a druhá cynická, veľmi ťažko sa dosahuje racionálny dialóg, Zdravá demokratická spoločnosť však nič nepotrebuje viac. Ak, tak určite nie štvavé kampane. Na sociálnej sieti síce priznáva, že kroky ministerky kultúry Šimkovičovej sa obhajujú ťažko, no problémom je aj jej spôsob komunikácie. Ten nezlepšíme, je to len v jej rukách, konštatuje v úvode svojej úvahy Chmelár.

Chmelára zaráža, že v tomto spore nikoho nezaujíma názor členov operného, či baletného súboru, len aktivistických jedincov, ktorí navyše tíško šúchali nohami, keď Milanová (OĽaNO) skutočne likvidovala kultúru. Všíma si však niekoľkých z tých aktivistických hercov a ich výroky a tiež patetickú exprezidentkinu reakciu na odvolanie Drličku. Ten navyše podľa Chmelára klame, no aj ministerstvo by malo dôvody na odvolanie, keď už ich podáva, komunikovať iné, ako nejaké vyjadrenie sa v Budapešti. Chmelárovi sa však nepáči ani to, ako sa Drlička vyjadruje o spôsobe doručenia odvolania.  Ministerka kultúry však stále robí len to, na čo dostala mandát.

Kto sa pýtal zboristov?

„Niečo iné sú však fakty, ktoré dostávajú v aktuálnom spore poriadne na frak. V prvom rade ma zaráža, že nikto sa nepýta na názor členov operného alebo baletného súboru. Tvorí vari Slovenské národné divadlo len zopár aktivistických hercov?,“ uvažuje Chmelár s tým, že známe tváre, ako Stanke, či Pauhofová len zneužívajú svoje známe tváre, ale nezastupujú nikoho.

„Tým skôr, že hanebne mlčali, keď predchádzajúca neviditeľná ministerka skutočne likvidovala slovenskú kultúru a nijako im nevadilo, že pre svoj rezort nedokázala z Plánu obnovy presadiť ani jediné euro,“ dopĺňa Chmelár. So Šimkovičovou podľa neho nemusí súhlasiť každý, ale hystéria pri odvolávaní niekoľkých ľudí, ktoré ministerkini oponenti prirovnávajú ku koncu demokracie, či dokonca totalite tiež nie sú na mieste. Navyše sa podľa neho zabúda na fakt, že odvolávanie vedúcich pracovníkov v rezorte bez udania dôvodu je v právomociach ministra.

Politické reakcie na aktuálnu situáciu: Drlička vyplakáva u ZKH, Remišová na sociálnych sieťach a SaS zvoláva média (VIDEO)
V utorok, 6. augusta bol ministerstvom kultúry odvolaný riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Podľa ministerstva si „pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom". Vrcholom bolo... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Zvlášť keď to robili aj tí, čo najviac plačú

„Keď pred šiestimi rokmi odvolali generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského, herci reagovali neporovnateľne triezvejšie. Člen Činohry SND Milan Ondrík sa vtedy vyjadril takto: „Každý má nejakú funkciu, za ktorú si zodpovedá. Ja som herec, ja sa zaujímam o to, aby som podal dobrý herecký výkon. Ak niečo nefunguje, niekto za to musí niesť zodpovednosť." Zarážajúca ľahostajnosť, s akou okomentoval odvolanie vtedajšieho šéfa národného divadla, ostro kontrastuje s jeho dnešným vyjadrením. Pred uvedením svojho nového filmu o mafiánskom bossovi Mikulášovi Černákovi označil súčasné obdobie za "dobu temna", ktorá mu je natoľko odporná, že aktuálnych predstaviteľov moci by už nehral... Prepáčte, ale to chce vážne prirovnávať divoké deväťdesiate roky s mafiánskymi vraždami na dennom poriadku k súčasnosti??? To mu je milšie hrať mnohonásobného vraha ako súčasného premiéra? Vážený pán Ondrík, a nepreplo vám takto náhodou? Možno vás ospravedlňuje to, že ste boli vtedy príliš mladý na to, aby ste dokázali posudzovať politickú realitu, ale v tom prípade to prenechajte kompetentným a kvalifikovaným ľuďom a nehrajte sa na insitného historika,“ radí hercovi Chmelár, podľa ktorého je toto správanie sa typické pre mnohých hercov z tejto generácie. Ako ďalší príklad uvádza Tomáša Maštalíra, ktorý súčasnú dobu prirovnal k normalizácii.

Veď v tom čase len ťahal káčera

„Už to znie ako povinná jazda, akoby si mysleli, že toto plané politizovanie je najlepšie promo ich práce, ale nemali by sme mlčať, keď sa robia takéto nehorázne paralely. Pán Maštalír, čo vy viete o komunistickom režime, keď ste vtedy ešte ťahali káčera? Chcete celkom vážne tvrdiť, že aj dnes máme politických väzňov, polícia rozháňa demonštrácie obuškami a vodnými delami a novinári nemôžu slobodne písať? V akom paralelnom vesmíre to žijete? A nediali sa tieto veci skôr za éry Matoviča, Naďa a Lipšica, keď ste vy nehanebne čušali?,“ pýta sa politológ.

Tomáš Maštalír/ Facebook (Tomáš Maštalír fanpage)

Svatá prostoto!

„Preto sú také zúfalo falošné reči Zuzany Čaputovej na vašu obranu - vraj ste svedomím spoločnosti citlivým na nespravodlivosť! Svatá prostoto!!!  Povedzte mi jeden jediný príklad, kedy ste sa zastali ľudí vyhadzovaných z práce za politické názory, kedy vás pobúrilo zatváranie ľudí, ktoré sa ukázalo ako protiprávne, kedy ste sa zastali nejakého média, ktoré zakázala matovičovská junta. Namiesto toho ste tlieskali brachiálnej moci, ktorá svoje represívne opatrenia zdôvodňovala akousi "ochranou demokracie". Ochranou pred kým? Pred ľuďmi? Čím je demokracia iba s jediným povoleným názorom? Ako sa opovažujete pyšne sa nazývať demokratmi, keď nemáte k demokratickým pravidlám ani štipku úcty a z vašich úst znie demokracia s prívlastkom liberálna asi tak presvedčivo ako "socialistická demokracia" z úst komunistických papalášov?,“ pýta sa ďalej Chmelár.

GR SND Drlička odvolaný, ministerstvo kultúry reaguje, Drlička kvíli
Kultúrna obec na Slovensku je v šoku. Ministerka Martina Šimkovičová nečakane odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Dôvody sú vážne a je ich viac, než by ste čakali. Politický aktivizmus namiesto... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Drlička klame

Chmelár si síce neosobuje právo rozsúdiť celý spor, no kladie si, aj miesto novinárov, otázku, prečo nedostanú slovo aj iní ľudia, ako aktivisti z javiska.

„Ja som sa s nimi rozprával a tvrdia mi, že Matej Drlička klame. Je v záujme samého ministerstva kultúry, aby lepšie formulovalo svoje dôvody. Vyhadzovať mu na oči nemiestny vtip v Budapešti je trápne už len preto, že za tento "prešľap" Matej Drlička už raz rezignoval a v novom výberovom konaní opätovne získal dôveru. Za vážnejšie obvinenia považujem tie, ktoré sa týkajú ekonomiky divadla, ale toto najpresvedčivejšie dokáže finančný audit, nie dojmy pani ministerky,“objasňuje Chmelár svoje postoje. Pripomenul, že keď Drlička odvolal šéfku baletu Polákovú, aktivisti boli ticho a rovnako boli ticho, keď Opera SND prišlo o popredného dirigenta Rastislava Štúra. Pýta sa preto, prečo nik nekontaktoval Štúra, či pani Turzonovovú, ktorá v SND prežila roky.

Niečo tu smrdí

„Priznám sa, že aj moju dôveru v Mateja Drličku nahlodali veľmi protichodné informácie, ktoré na jeho adresu povedali ľudia, ktorí s ním pracovali. Nedám na klebety, ale ak médiá ešte robia žurnalistiku, a nielen politickú propagandu, mali by ich preveriť. Mňa zarazilo už len to, ako Matej Drlička (dez)interpretoval doručenie odvolávacieho dekrétu. Tvrdil, že úradníčka ministerstva kultúry prišla s dvoma stokilovými gorilami. Nehovoril pravdu,“ píše Chmelár s tým, že tými „gorilami“ boli zamestnanci ministerstva kultúry, ktorí by si od Drličku zaslúžili ospravedlnenie. Dá sa podľa neho polemizovať o Drličkovom odvolaní, ale „...ak bol opakovane PN a po doručení dekrétu zázračne vyzdravel, že bol schopný robiť tlačovky a navštevovať televízie... no tak si to sám vypýtal.“

TASR | Božidara Turzonovová

Robí len to, na čo má mandát

„Nevolám po ničom inom ako po triezvom posudzovaní vecí. S ministerkou kultúry môžeme v mnohých veciach nesúhlasiť, ale nemali by sme škandalizovať štandardné manažérske rozhodnutia. Ona za ne ponesie politickú zodpovednosť, ona na ne dostala mandát a ona má aj právo obklopiť sa ľuďmi, ktorým dôveruje. Cimrmanovsky povedané, môžeme s tým nesúhlasiť, ale to je asi tak všetko, čo s tým môžeme robiť. Ak sme autentickí demokrati (dodávam ja),“ uzatvára Chmelár.

Ministerka vysvetľuje odvolanie riaditeľky SNG
Ministerka kultúry dnes nečakane odvolala dlhoročnú riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú. Dôvody? Podozrenia z korupcie, konfliktu záujmov a nevhodnej prezentácie slovenského umenia. Na jej miesto nastupuje krízový manažér s... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik