Politické reakcie na aktuálnu situáciu: Drlička vyplakáva u ZKH, Remišová na sociálnych sieťach a SaS zvoláva média (VIDEO)
07 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

V utorok, 6. augusta bol ministerstvom kultúry odvolaný riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Podľa ministerstva si „pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom". Vrcholom bolo jeho škandalózne vyjadrenie na konferencii v Budapešti, kde o politikoch povedal, že "niektorí politici nanešťastie ešte dýchajú".

K jeho odvolaniu sa vyjadrila aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a Drlička sa hneď v ten deň „vysťažoval“ v SME u Zuzany Kovačič Hanzelovej. Ticho nemohla zostať ani Veronika Remišová (bývalé OĽaNO/Za ľudí), ktorá sa dostala od divadla až k svojej obľúbenej téme. Drličku sa zastala aj exprezidentka Zuzana Čaputová a SaS na svojej tlačovej besede hovorí o šikane, zastrašovaní a parnom valci, aký ministerka predstavuje. Budú preto žiadať jej odvolanie.

Ministerkino vyjadrenie

„Je neprípustné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil Slovenské národné divadlo," zdôvodnila Drličkovo odvolanie Martina Šimkovičová. Na povrch však vyplávali aj sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery SND na šikanu a nekompetentné vedenie. Kým Drlička zverejňoval „manipulatívne informácie" o údajnej šikane zo strany riaditeľky baletu, skutočnými problémami v opere sa nezaoberal.

"Viacerí sólisti boli počas vedenia generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku účelovo prepustení alebo donútení k tomu, aby sami podali výpoveď," uvádza sa v stanovisku ministerstva. To Drličkovi tiež vyčíta nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, keď Drlička napriek námietkam ministerstva, ale aj zamestnancov prenajal priestory, ktoré nebude SND vedieť využívať.

GR SND Drlička odvolaný, ministerstvo kultúry reaguje, Drlička kvíli
Kultúrna obec na Slovensku je v šoku. Ministerka Martina Šimkovičová nečakane odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Dôvody sú vážne a je ich viac, než by ste čakali. Politický aktivizmus namiesto... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Drlička o tom, že ŠtB je späť

„Prebehlo to v súlade s estetikou pani Šimkovičovej. Ráno mi zazvonil niekto pri dverách nášho bytu. V župane som otvoril dvere, tam stáli dvaja stokiloví chlapi s úradníčkou z ministerstva kultúry, ktorá mi doručila odvolací dekrét. 70. roky sú späť a ŠTB chodí oznamovať na byty zlé správy," povedal v Rozhovoroch ZKH Matej Drlička.

Odtrhnuté vagóny

„Je to likvidácia. Čistky. Aj Machala aj Šimkovičová idú ako dva odtrhnuté vagóny. Robia si čo chcú. Ak aj existuje nejaká koaličná dohoda, je zjavné, že títo dvaja ľudia nie sú schopní ju rešpektovať. Národné divadlo je len ďalšia obeť týchto dvoch vagónov. Vidíme čo urobili s Bibianou, s Fondom na podporu umenia, Audiovizuálnym fondom, STVR, a budú pokračovať,“ myslí si bývalý riaditeľ SND.

Burcuje v radoch koalície

„Tu sa musia zmobilizovať koaliční politici. Viem, že to mnohým z nich prekáža. Toto robí zlé meno Slovensku, škodí to celej spoločnosti. A ja sa spolieham na to, že v koalícii minimálne v strane Hlas sa zmobilizujú a budú apelovať na to, že pani Šimkovičová musí opustiť rezort kultúry a toto šialenstvo musí prestať," dodáva Drlička.

Stanovisko ministerstva kultúry ku kaštieľu Budmerice
Priestory kaštieľa v Budmericiach vrátane prehliadok expozícií sú od utorka pre verejnosť zatvorené. Obecné služby Budmerice, ktoré boli predchádzajúcimi správcami objektu, o tom informovali na sociálnej sieti. Zverejňujeme aj stanovisko... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Koľkýkrát otázka: Zabudla...?

„Šéfom kultúrnych inštitúcií sa nosia výpovede rovno domov s gorilami za chrbtom. Umelci, ktorí uplatňujú svoje ústavné práva a vyzvú ministerku na odchod sú ťahaní po výsluchoch ako kriminálnici, ale skutoční kriminálnici sa vďaka vládnej novele prechádzajú po slobode,“ komentovala dianie Veronika Remišová, ktorá zase raz zabudla na vykopávanie dvier na domoch nepohodlných nie len politikov, ktoré sa štandardne dialo nad ránom a za účasti spriaznených médií.

Mieša guláš s tvarohovým koláčom

„A niektorým sa darí tak, že namiesto zločincov štát šikanuje sudcov, prokurátorov a policajtov. A ešte máme ministerku zdravotníctva, ktorá ľuďom zobrala napríklad benefit na zuby, ale zato zubami- nechtami bráni skupinu ľudí, okolo ktorých narastajú vážne podozrenia z rabovania zdravotníctva. Toto nie je ani vláda zmierenia, ani pokoja a už vôbec nie odbornosti, ale vláda hrubosti, rozvratu a zla,“ ostáva verná svojej pesničke Remišová.

Zobudila sa!

Podporne sa voči Drličkovi vyjadrila aj bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá hovorí o úspešnom vedení SND. Podľa prezidentky Drlička hájil slobodu umeleckej tvorby nie len vo "svojom" divadle. Zaujímavé zistenie, keďže v redakcii sme hľadali nejaké vyjadrenia za slobodu pre kultúru napríklad pri nezmyselne naťahovaných lockdownoch.

Facebook Zuzana Čaputová

SaS apeluje na odvolanie ministerky kultúry

Strana Sloboda a solidarita na svojej tlačovej besede v stredu (7. augusta) predpoludním vyjadrila pred ministerstvom kultúry nesúhlas s „čistkami“, ktoré sa v rezorte kultúry podľa nich neskončili. Predsedovi SaS Branislavovi Grőhlingovi sa nepáči ani to, že ostatní koaliční partneri „sú úplne v pohode s tým, ako koná ministerka Šimkovičová.

„Na jednej strane vidíme, že predstavitelia Hlasu sa fotia s pánom Drličkom a hovoria, že to bol, alebo je dobrý riaditeľ SND a na druhej strane ministerka ho odvolá absolútne bez argumentov. Tak ako funguje táto koalícia?,“ pýta sa Grőhling, podľa ktorého ministerka kultúry iba devastuje slovenskú kultúru  a ničí všetko, čo tu bolo za ostatné roky vytvorené.

Nezabudol pripomenúť, že ministerka kultúry podľa neho ničí STVR v úmysle dosadiť tam svojich ľudí a nevynechal ani to, že do kultúrnych inštitúcií nasadzuje svoje kamarátky. Podľa neho si Šimkovičová kultúrnu pretvára tak, ako by vyzerala podľa TV Slovan, nie tak, ako si kultúru predstavujú v SaS, teda rôznorodú.

Jeden z najhľadanejších Slovákov je zadržaný na Belize. Rovnaký problém mal aj na Slovensku
Keď zaznie názov ostrovného miništátu Belize, väčšine Slovákov sa v mysli vynorí meno Karol Mello, ktorý sa tam dlhé roky skrýva pred spravodlivosťou. Evidentne nie je sám – v meste Dangrige policajti pri razií našli stovky kíl omamných látok a... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Petícia, aká tu už bola?

„Každý jeden občan si má vybrať svoju kultúru a má si vybrať to, kde chce žiť a kde sa chce kultúrne a nejako vyžívať. Preto tu aj stojíme, aby sme vyjadrili podporu či už hercom, alebo ľuďom v kultúrnej obci, aby sme vyjadrili podporu petície, ktorá sa včera spustila,“hovorí Grőhling. Ten ráta aj s tým, že pod petíciu sa podpíšu aj nejaké tie Pamely Anderson, či Michaelovia Jacksonovia, pretože očakáva preverovanie podpisov zo strany ministerstva.

Treba šíriť strach – Drlička nie je posledný

„Máme informácie, že čistky, ktoré začala ministerka Šimkovičová budú pokračovať a tým jediným dôvodom je samozrejme nenávisť. Máme informácie o tom, že ďalší, ktorý by mal byť na rade je riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Pánis, alebo riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá,“ avizuje René Parák.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik