Dostál DOSTAL otázku o právnom štáte: Odpoveď však Glück NEDOSTAL (VIDEO)
09 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Richard Glück (Smer-SSD) sa stretol v diskusii v Štúdiu 24 s Ondrejom Dostálom (SaS). Témou boli obavy opozície o právny štát, ktoré prejavuje kontinuálne už od nástupu súčasnej vlády. Výsledkom jej obáv a pôsobenia v Bruseli je aj nedávna Správa o stave právneho štátu na Slovensku, v ktorej Európska komisia čerpala informácie z červených denníkov.

V rámci toho, čo sa tu dialo počas uplynulých štyroch rokov Glück pripomenul aj vypínanie webov s nepohodlným obsahom, no nezabudol ani na to, že pri tvorení Správy o právnom štáte Európska komisia využívala zdroje z protivládnej tlače a protislovenských mimovládnych organizácií. Pripomenul, že v Správe boli Slovensku vytknuté napríklad zákon o ohýbaní práva, či Súdna mapa, ktoré sa súčasné vedenie rezortu spravodlivosti postupne napráva a dokonca sa niekoľkokrát muselo ospravedlniť. Neobstoja ani argumenty, že kvôli tomu prídeme o peniaze z Plánu obnovy a odolnosti, pretože súčasné vedenie ministerstva spravodlivosti pracuje tak, aby bolo všetko v súlade s dohodnutými pravidlami.

Právny štát podľa minulej vlády

„EK bola ticho, keď sa v rokoch 2020-23 likvidoval právny štát, boli porušované základné ľudské práva – či už pri stíhaní opozície, či už pri tom, ako bola riešená pandémia, na čo sú tiež nálezy Ústavného súdu. Mali sme tu weby, ktoré nevyhovovali vládnej garnitúre,“ pripomína Glück Dostálovi a nezabudol ani na to, že minulá vláda Ústavnému súdu odobrala právo posudzovať ústavnosť zákonov.

„Toto keby sme my urobili, tak sa tu bude búriť, bude sa tu písať od rána do večera a u vás to len tak prešumelo,“ dodáva Glück.

Správa Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku za rok 2024 – ďalší KONIEC SVETA?
Dňa 24. júla zverejnila Európska komisia Správu o stave právneho štátu EÚ a aj k jednotlivým členským krajinám EÚ. JUDr. Martin Ribár na stránke Za demokraciu a právny štát pripomína, že je to aj Správa o stave právneho štátu na Slovensku za rok... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Zaujímavé zdroje Správy o právnom štáte

„Ak by sme túto správu považovať, ako kvalifikovaný právny materiál, tak by sme očakávali, že bude hodnotiť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva a že bude hodnotiť ústavnú judikatúru a že to bude kvalitný právny materiál. Nie je tomu tak, nakoľko táto správa je z veľkej väčšiny, takmer viac, ako 50 percent zdrojov uvádza EK, a čerpá z denníkov SME, Aktuality a Denník N. Rovnako tak čerpá zo záverov mimovládnych organizácií, ktoré sú značne protivládne, nebojím sa použiť ani slovo protislovenské,“ hovorí Glück, podľa ktorého v Správe sú mnohé veci povytrhávané z kontextu a súčasnej vláde je kladené za vinu aj to, čo tam zaviedli vlády pred ňou.

Trestný čin ohýbania práva

„Nám ide EK vyčítať trestný čin ohýbania práva, s ktorým zásadne nesúhlasíme. Tá istá EK, ktorá tento trestný čin umožnila bývalej vláde ho zafixovať, ako jeden z míľnikov pre čerpanie peňazí z Plánu obnovy a odolnosti, tak nám to teraz vyčíta,“ konštatuje Glück s tým, že keby to, čo majú vytknuté zrušili, tak prídeme o finančné prostriedky z EÚ.

Upustenie od trestu

„Ďalej nám vyčíta procesný inštitút upustenia od trestu, ktorý je v slovenskom právnom poriadku od roku 2005. My sme urobili to, že sme ho trošku sprísnili aby bola menšia šanca tento inštitút zneužívať a takýmto spôsobom sa snažíme pomaličky ten právny štát sanovať,“ vysvetľuje Glück. Jeho osobne tiež zarazilo hodnotenie EK vo vzťahu k Súdnej mape, ktorá bola dosť tvrdo zavedená.

KOLÍKOVÁ SA PRIZNALA! Na likvidáciu právneho štátu zaviedla nezmyselný trestný čin! (VIDEO)
NA LIKVIDÁCIU PRÁVNEHO ŠTÁTU KOLÍKOVÁ ZAVIEDLA AJ NEZMYSELNÝ TRESTNÝ ČIN OHÝBANIA PRÁVA! Nakoniec sa sama priznala, že bol zavedený účelovo tak, aby sa dal zneužívať na zastrašovanie sudcov! Upozornil na to poslanec Richard Glück (Smer-SSD). Tento... Čítať ďalej
15 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Súdna mapa

„Opäť nepočúvali nikoho, nepočúvali sudcov. A dnes je známa anketa, ktorá bola urobená na ministerstve spravodlivosti – 85 percent týchto respondentov na všetkých zložkách v justícii sa vyjadrilo, že s odstupom času, keď hodnotia tie zmeny Súdnej mapy, hodnotia ich ako značne negatívne,“ približuje Glück s tým, že dôsledkom sú prieťahy v konaniach, no ministerstvo spravodlivosti v mantineloch, ktoré Plán obnovy dovolí, mieni aj v Súdnej mape urobiť nejaké nápravy. Preto nie je pravda ani to, že budú ohrozené prostriedky EÚ.

Nechcú sa ospravedlňovať

„Za prostriedky EÚ predovšetkým zodpovedá európska prokuratúra, ktorej sme touto novelou posilnili kompetencie. Rovnako tak sa umožnilo v Trestnom poriadku využiť inštitút agenta pri pátraní v činnosti, ktorá môže ohroziť fondy EÚ,“ hovorí Glück s tým, že Generálna prokuratúra posilnila krajské prokuratúry, kde bude takáto prípadná trestná činnosť stíhaná. Rozhodne však nie tak, aby bolo potrebné sa ospravedlňovať tak, ako v mnohých prípadoch z obdobia minulých vlád.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik