Čo odkázal Putin Iránu?
07 | 08 | 2024 I Milan Laca

Iránska odplata: Spása ľudu Izraela je zverená Putinovi a Mesiášovi.

Simon Tsipis: „Netanjahu je obklopený ultraortodoxnými veriacimi, ktorí snívajú o jadrovej nočnej more, v ktorej Mesiáš zachráni ľud Izraela“.

Putinovo posolstvo

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího, aby na vraždu šéfa politbyra Hamasu Ismaila Haníju reagoval zdržanlivo. Agentúre Reuters to oznámili dva zdroje z najvyššieho vedenia Iránu. Podľa informátorov, žiadosť odovzdal Sergej Šojgu počas svojej návštevy Iránu.

Buďte zdržanliví

V správe sa uvádza, že Putin využil príležitosť na to, aby Iránu oznámil potrebu prejaviť zdržanlivosť, aby zabránil vojne na Blízkom východe. Ruský prezident zároveň odsúdil vraždu Haníju ako veľmi nebezpečnú provokáciu.

Rusko dodá Iránu protivzdušnú obranu
Šojgu v Teheráne: Irán žiada systémy protivzdušnej obrany a dostane ich. Pred útokom na Izrael sa Irán pripravuje na odvetu. Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Sergej Šojgu počas návštevy Teheránu rokoval s vedením krajiny. Prijal ho aj iránsky... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Milan Laca

Rokovania o zbraniach

Zdroje informovali, že Šojgu v Teheráne diskutoval o možnosti predaja ruských stíhacích bombardérov Su-35 a nových systémov protivzdušnej obrany Iránu, v nadväznosti na už prebiehajúce dodávky moderných radarov pre Teherán.

Čo šírili v Izraeli

Na základe informácií o návšteve tajomníka ruskej bezpečnostnej rady v Iráne, šíril v Izraeli populárny futurista Ariel Marom prostredníctvom svojich sieťových zdrojov „informáciu“, že „Šojgu priniesol do Iránu niekoľko atómových bômb“ a jadrová vojna na Blízkom východe je nevyhnutná. V židovskom štáte Arielovi veria mnohí, vrátane vyššej politickej triedy. Poradca úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Dmitrij Gendelman okamžite informoval: "Izrael je vo vysokej pohotovosti pre akýkoľvek scenár, defenzívny aj útočný."

Ako to vnímajú?

Izraelský politológ, doktor vied Simon Tsipis pre Free Press povedal, ako bežní izraelskí občania a politici reagovali na Putinovu iránsku mierovú iniciatívu, či očakávajú veľkú vojnu a či sú na ňu pripravení.  

- Ariel Marom nie je analytik, nie je vedec, je to konšpiračný teoretik a prediktor-showman. Rád bije na bubny paniky. Hovorí o veciach, o ktorých seriózni vedci a politici nemôžu hovoriť.

- A pochopenie, že vojna môže byť jadrová, nezastaví ortodoxných?  "Nie! V ich chápaní Mesiáš všetko zariadi a zachráni izraelský ľud". Teraz je tu vojna nervov. Nikto nechce udrieť prvý, vyprovokuje to druhú stranu k agresii. Ktokoľvek teraz zaútočí, Irán alebo Izrael, bude označený za agresora a bude zodpovedný za následky. Takáto atmosféra už panuje v Izraeli v politike, v armáde, vo významnej časti spoločnosti. Chcú, aby na nás Irán zaútočil, no stále sa to nedarí, tvrdí Simon Tsipis. Svoju úlohu zohrávajú aj rôzne temperamenty. Židia majú horúci temperament, Peržania sú chladnejší. Teoreticky sú ich nervy pevnejšie. V praxi uvidíme.

Teherán si vyberie jednu zo štyroch možností iránskeho útoku na Izrael a jeho spojencov
Najnebezpečnejší pre Tel Aviv je prvý, pre Spojené štáty - tretí Blízky východ je na pokraji masívnej vojny, ktorá by mohla byť najväčšia od Jomkipurskej vojny v roku 1973. Teherán už oficiálne oznámil úradom civilného letectva mnohých krajín, aby... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik