Bývalá riaditeľka SNG sa bráni: "Ministerka urazila celú inštitúciu!"
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR
Spôsob odvolania i argumenty, ktoré pri odvolaní Ministerstvo kultúry (MK) SR použilo, sú urážkou nielen odvolanej osoby, ale celej inštitúcie. V reakcii na svoje odvolanie to v stredu popoludní vyhlásila bývalá šéfka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá.
        

"To, čo prezentovalo ministerstvo v dôvodoch odvolania napáda a uráža nielen mňa, ale aj všetkých, ktorí sa snažili a snažia posúvať SNG dopredu," uviedla Kusá smerom k vedeniu ministerstva. Kusá priznala, že si s vedením rezortu vysvetľovala prezentáciu na Bienále v Benátkach, neevidovala však priame napätie medzi ministerstvom a galériou. "Pani ministerka napríklad minulý týždeň navštívila naše pracovisko v Strážkach, podľa informácií, ktoré mám, to stretnutie bolo korektné," uviedla.
        

Po utorkovom odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku však bola pripravená na to, že ministerka odvolá aj ju. K oznámeniu prišlo v stredu ráno, keď ju kontaktovali v SNG pracovníci MK. "Prišli mi poďakovať, priniesli mi aj kyticu," uviedla.
        

V galérii zatiaľ ostáva pracovať ako kurátorka. "Uvidíme, ako sa k tomu postaví krízový manažér, ktorý má poverenie viesť galériu," poznamenala. Osobne sa s ním nepozná.
        

Podporu odvolanej riaditeľke vyjadrilo Slovenské národné divadlo (SND). Na rozdiel od vyjadrení rezortu o manažérskych zlyhaniach Kusej na poste SNG upozorňujú, že Kusá dosiahla na poste generálnej riaditeľky SNG nespochybniteľné manažérske a odborné výsledky, za ktoré bola mnohonásobne ocenená. Odvolanie Kusej dáva SND do kontextu aj s utorkovým (6. 8.) odvolaním šéfa SND Mateja Drličku a informáciami, že sa chystá odvolanie i generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa. "Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak, ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova," dodáva SND.
        

Odchod Kusej ľutuje aj šéf SNM. "Má za sebou výborné výsledky, veľa úspešných výstav a oceňovaných odborných publikácií," zhodnotil jej pôsobenie. "Táto situácia nie je dobrá. Zanechávaš však životaschopnú inštitúciu. A to je na Slovensku tá najlepšia vizitka," uviedol Panis smerom k odvolanej riaditeľke.
        

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v stredu odvolala generálnu riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Dôvodom majú byť manažérske zlyhania týkajúce sa rekonštrukcie galérie, hospodárenia i využívanie priestorov SNG.

Ministerka vysvetľuje odvolanie riaditeľky SNG
Ministerka kultúry dnes nečakane odvolala dlhoročnú riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú. Dôvody? Podozrenia z korupcie, konfliktu záujmov a nevhodnej prezentácie slovenského umenia. Na jej miesto nastupuje krízový manažér s... Čítať ďalej
07 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik