Teherán si vyberie jednu zo štyroch možností iránskeho útoku na Izrael a jeho spojencov
06 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Najnebezpečnejší pre Tel Aviv je prvý, pre Spojené štáty - tretí

Blízky východ je na pokraji masívnej vojny, ktorá by mohla byť najväčšia od Jomkipurskej vojny v roku 1973. Teherán už oficiálne oznámil úradom civilného letectva mnohých krajín, aby sa vyhli iránskemu vzdušnému priestoru.

Najväčšie západné letecké spoločnosti (Eurowings, Lufthansa, United Airlines, British Airways a ďalšie) zastavili všetky lety vo vzdušnom priestore Iránu, Iraku, Izraela a Libanonu, píše The Wall Street Journal

Americké ministerstvo zahraničných vecí požadovalo, aby jeho občania okamžite opustili územie Libanonu. Úrady Jeruzalema vydali obyvateľom odporúčanie: zásobte sa vodou a potravinami, v prípade raketového útoku z Iránu okamžite choďte dole do najbližšieho protileteckého krytu.

Irán, ktorý si urobil pauzu, jasne zvyšuje stávky, znervózňuje Izraelčanov a čaká na bezprostredný útok

Iránsky minister v rozhovore so svojím bahrajnským náprotivkom Abdullatifom bin Rašídom Alzajanim povedal, že útok na Izrael bude reakciou na zradnú vraždu vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha, píše The Jerusalem Post.

Haniyeh bol zabitý pri raketovom útoku na jeho rezidenciu v Teheráne. Izrael sa zatiaľ neprihlásil k zodpovednosti za útok. Napriek tomu na Blízkom východe, a nielen tam, niet pochýb o tom, kto za tým stál. Teraz sa o tom hovorí málo, ale Ismail Haniyeh bol hosťom v Teheráne. A vražda hosťa v arabských krajinách a v moslimskom svete ako celku je považovaná za najväčší hriech a vyžaduje si potrestanie vinníkov. Inak je to škoda.

Iránsky úradujúci minister zahraničných vecí Ali Bagheri Kani už prostredníctvom Maďarska oznámil Izraelu, že sa pomstí. Iránske úrady si predvolali zahraničných veľvyslancov do Teheránu a varovali, že považujú za "morálnu povinnosť" potrestať Izrael za smrť Haniyeha v iránskom hlavnom meste.

Západní experti už načrtli možné scenáre útoku na Izrael

Najmä Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) verí, že koordinovaný rozsiahly útok bezpilotnými lietadlami a raketami sa uskutoční z územia Iránu, ako aj z Jemenu, Sýrie a Iraku. Existujú polovojenské skupiny takzvanej "Osi odporu voči Izraelu", ktorú financuje Irán.

Najväčšia protiizraelská operácia v histórii bude zahŕňať libanonský Hizballáh, jemenský Ansar Allah (Houthi) a Iránom podporované iracké milície. Navyše, Hizballáh si musí vyrovnať svoje vlastné účty s Izraelom: 30. júla Izrael zabil vysokopostaveného dôstojníka hnutia v dôsledku raketového útoku na Bejrút. A Húsíovia sa snažia pomstiť Izraelu za letecký útok z 20. júla, ktorý zasiahol vojenské zariadenia v jemenskom prístave Hudajda.

Vodca Iránom podporovanej irackej milície Harakat Hizballáh al-Nujaba Akram al-Kaabi zverejnil 4. augusta na sociálnych sieťach obrázok, ktorý tiež jasne naznačuje jeho zámer zúčastniť sa na útoku na Izrael.

ISW píše, že Irán a "Os odporu" uskutočnia útok, ktorý bude oveľa väčší ako nálet dronov a rakiet v apríli 2024. Irán a jeho spojenci potom koordinovane vypálili asi 170 UAV, 120 balistických rakiet a 30 riadených striel. Izrael by sám o sebe, samozrejme, určite nebol schopný zachytiť taký počet úderných zbraní. Izraelu však poskytli pomoc Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín.

Michael Eric Kurilla, veliteľ Ústredného velenia Spojených štátov (CENTCOM), už urýchlene odletel do Izraela, aby koordinoval odrazenie iránskeho útoku. Koniec koncov, Irán sa z aprílového útoku poučil a tentoraz urobí útok efektívnejším.

ISW identifikoval štyri možné scenáre útoku Teherán

Prvý scenár. Irán by mohol zvýšiť počet granátov vypálených na Izrael odpálením ďalších útočných dronov a rakiet zo svojho vlastného územia alebo inštruovaním svojich zástupcov na celom Blízkom východe, aby intenzívne strieľali na nepriateľa.

UAV a rakety vypálené z Iraku, Libanonu a Sýrie bude oveľa ťažšie zachytiť ako tie, ktoré boli vypustené z Iránu, vzhľadom na kratšie vzdialenosti a letové časy do Izraela. Americké a izraelské ozbrojené sily budú mať na zachytenie týchto dronov a rakiet podstatne menej času ako v apríli 2024.

Druhý scenár

Irán môže zmeniť počet cieľov v Izraeli, na ktoré sa zameriava. Irán by mohol využiť krátke letové časy z Libanonu, Iraku a Sýrie a zamerať svoju paľbu na jeden cieľ namiesto dvoch. Kratší čas letu UAV z Libanonu, Iraku a Sýrie by im mohol uľahčiť koordináciu s balistickými raketami odpaľovanými z Iránu. Prípadne by Teherán mohol zaútočiť na viac cieľov na izraelskom území.

Tretí scenár

Irán by mohol nariadiť simultánne útoky proti americkým silám, najmä vo východnej Sýrii. Irán počas razie v apríli 2024 zaútočil iba na izraelské ciele. Útoky Iránom podporovaných milícií na americké pozície by mohli za určitých okolností odvrátiť pozornosť a zdroje Ameriky od identifikácie a zachytávania projektilov smerujúcich na Izrael.

A nakoniec štvrtý scenár

Irán a jeho spojenci by mohli v priebehu niekoľkých dní spustiť sériu útokov bezpilotnými lietadlami a raketami. Útok v apríli 2024 pozostával len z jednej veľkej salvy bezpilotných lietadiel a rakiet vypálených z iránskeho územia. Irán a jeho spojenci by však mohli pri ďalšom útoku vypáliť viacero salv počas dlhého časového obdobia. Natiahnutie útokov na toto obdobie umožní Iránu a bojovníkom "Osi odporu voči Izraelu" študovať a upravovať svoje schopnosti.

Izrael čaká na útok!
Irán varoval pred zámerom zaútočiť, uviedol izraelský minister zahraničných vecí. Izraelský minister zahraničia Katz: Irán prostredníctvom Maďarska varoval pred zámerom zasiahnuť. Dostali výstrahu Iránske úrady prostredníctvom Maďarska varovali... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik