Stanovisko ministerstva kultúry ku kaštieľu Budmerice
06 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Priestory kaštieľa v Budmericiach vrátane prehliadok expozícií sú od utorka pre verejnosť zatvorené. Obecné služby Budmerice, ktoré boli predchádzajúcimi správcami objektu, o tom informovali na sociálnej sieti. Zverejňujeme aj stanovisko ministerstva kultúry ku kaštieľu Budmerice.

Vysvetľujú, že nová situácia súvisí so zmenou, ktorú prinieslo ukončenie zmluvy o spolupráci medzi Ministerstvom kultúry (MK) SR a Obecnými službami Budmerice. Sociálny podnik obce na konci júla odovzdal objekt ministerstvu.

V súvislosti s odovzdaním objektu vznikla medzi oboma stranami kontroverzia v súvislosti so stavom objektu.

Ministerstvo už na jar obvinilo Obecné služby Budmerice, že priestory kaštieľa užívajú bez relevantného právneho titulu. Rovnako naznačilo, že svojou činnosťou mohli spôsobiť škody na pamiatke i majetku štátu. Obec obvinenie dôrazne odmietla, upozornila že vyjadrenia MK sú nepodložené a nepravdivé, postup ministerstva hodnotí ako šikanu a poškodzovanie dobrého mena.

Stanovisko ministerstva kultúry ku kaštieľu Budmerice

Ukazuje sa, kto má enormný záujem o kaštieľ Budmerice. Je to mimoparlamentná strana Demokrati, ktorej členmi sú aj bývalí členovia OĽANO, odkiaľ vzišla aj bývalá ministerka kultúry Natália Milanová. Je zrejmé, že celý mediálny cirkus, za ktorým stojí chránenec Demokratov starosta obce Jozef Savkuliak, je politicky motivovaný.

Je zaujímavé, že Eduard Heger sa ako premiér absolútne nezaujímal, ako Obecné služby Budmerice v národnej kultúrnej pamiatke bačujú. Vďaka jeho vtedajšej straníckej kolegyni, bývalej ministerke kultúry N. Milanovej totiž dostal obecný podnik do vienka správu kaštieľa za veľmi lukratívnych podmienok a niektoré pozemky a budova, ktoré susedia s touto národnou pamiatkou boli odpredané do vlastníctva obce za zlomok kúpnej ceny.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik