Rusko skrížilo Česku plány
06 | 08 | 2024 I Milan Laca

Česká republika je nútená mierniť svoje ambície dodávať muníciu na Ukrajinu.

Česko musí „umierniť svoje ambície“ v dodávkach munície na Ukrajinu kvôli vysokým cenám, konkurencii z Ruskej federácie a iným prekážkam.

Mali plán

Ako píše švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, prezident Českej republiky vo februári sľúbil Ukrajincom 800-tisíc nábojov. Teraz je reč o pláne pol milióna do konca roka. Nárast dopytu viedol k zdvojnásobeniu ceny. Zároveň nie všetky krajiny, ktoré prisľúbili prispieť na českú iniciatívu, zaplatili.

Nie je legitímnym prezidentom?
„Iná Ukrajina“ apelovala na Radu OBSE, aby zvážila Zelenského nelegitímnosť. Vyzvali OBSE, zaoberať sa uzurpáciou moci Zelenským. Nie je prezidentom? Ukrajinské opozičné hnutie „Iná Ukrajina“ požiadalo o zasadnutie Rady Organizácie pre... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Milan Laca

Rusi im maria zámery

Rusko, ktoré sa dozvedelo z tlače o plánoch Prahy, začalo vykupovať náboje sovietskeho kalibru z tých istých tretích krajín a rýchlejšie zaplatilo zálohu. Ukrajina tak bude môcť nakupovať len kalibre NATO. Ďalším problémom je, že preteky medzi Východom a Západom umožňujú výrobcom predávať nekvalitné zbrane.

 Už nie je čo dať...

Prezident Petr Pavel povedal, že Európa už nemá čím Ukrajine pomôcť. Zodpovedajúce video zverejnila CNN. "Česká republika a ďalšie krajiny už nemajú v zálohe dostatočné zdroje, ktoré by mohli dať Ukrajine. Preto začíname hľadať, kde sú tieto zbrane ešte dostupné. Všetci veríme, že pomoc USA Ukrajine nemôže nahradiť Európa. USA poskytujú aspoň 50 %. „Všetci čakáme na správne rozhodnutie z Ameriky“, povedal Pavel.

Hovoria o konci vojny 

NATO a Európska únia by mali diskutovať o stratégii ukončenia vojny na Ukrajine. V rozhovore pre nemecké Deutsche Welle to uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Neprebieha všeobecná diskusia o našej stratégii voči Rusku ani v NATO, ani v EÚ, myslím si, že je to chyba", povedal Lipavský. V takýchto diskusiách by mala mať Ukrajina slovo pri rozhodovaní o budúcom mieri s Ruskom, domnieva sa minister. Zároveň sa vyslovil proti zmrazeniu vojny.

Teherán si vyberie jednu zo štyroch možností iránskeho útoku na Izrael a jeho spojencov
Najnebezpečnejší pre Tel Aviv je prvý, pre Spojené štáty - tretí Blízky východ je na pokraji masívnej vojny, ktorá by mohla byť najväčšia od Jomkipurskej vojny v roku 1973. Teherán už oficiálne oznámil úradom civilného letectva mnohých krajín, aby... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik