Rusko dodá Iránu protivzdušnú obranu
07 | 08 | 2024 I Milan Laca

Šojgu v Teheráne: Irán žiada systémy protivzdušnej obrany a dostane ich.

Pred útokom na Izrael sa Irán pripravuje na odvetu.

Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Sergej Šojgu počas  návštevy Teheránu rokoval s vedením krajiny.  Prijal ho aj iránsky prezident Masoud Pezeškian.

Vojenská podpora

Hlavnou témou rokovaní bola jednoznačne vojenská téma. Iránsky prezident vyhlásil, že „Rusko bolo vždy s Iránom v ťažkých dňoch a rozvoj vzťahov s Moskvou je jednou z priorít Teheránu. 

Prichádza vojna?
Napätie medzi Iránom a Izraelom sa stupňuje až na doraz: Hizballáh už podnikol malý útok a mnohí Izraelčania by tam sami zaútočili, informuje maďarský portál Mandiner. Pokračuje čakanie na ohlásenú odvetu Iránu proti Izraelu, ktorou sa perzský... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Dobré vzťahy

Návšteva Šojgu sa stala zdrojom špekulácií. Všetko je prezentované ako dlhodobé spojenectvo. Stačí si pripomenúť, že koncom júla ruský prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Perskov oznámil, že prezident Vladimir Putin sa pripravuje na stretnutie s iránskym prezidentom Pezeškianom na samite BRICS 22. – 24. októbra v Kazani. V júni podpísalo ruské ministerstvo zahraničných vecí s Iránom dohodu o strategickom partnerstve.

Vojenská podpora

Noviny The New York Times však informovali, že Irán si od Ruska vyžiadal moderné systémy protivzdušnej obrany a Moskva ich údajne už začala dodávať. Dvaja iránski predstavitelia potvrdili, že Rusko začalo dodávať radary a ďalšie vybavenie protivzdušnej obrany. Na konci rozhovorov Šojgu záhadne naznačil, že Moskva je „pripravená na plnohodnotnú strategickú spoluprácu s Iránom v regionálnych otázkach“.

Cieľ návštevy

Návšteva by mohla súvisieť s pomocou Iránu začať odvetné útoky proti spojencom USA. Strany konfliktu si naďalej vymieňajú výhražné vyhlásenia. Irán hrozí masívnym útokom na Izrael a americké spravodajské agentúry šíria prognózy o rozsahu útoku. Ako podporu už Spojené štáty vyslali na Blízky východ bojové lietadlá, aby pomohli Izraelu odraziť útok ohlásený Iránom. Informuje o tom denník New York Times. Irán  prostredníctvom Maďarska informoval Izrael o svojom úmysle zaútočiť. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rozhovore s kolegami z G-7 spomenul, že v blízkej budúcnosti môže dôjsť k útoku na Izrael.

Izrael čaká na útok!
Irán varoval pred zámerom zaútočiť, uviedol izraelský minister zahraničných vecí. Izraelský minister zahraničia Katz: Irán prostredníctvom Maďarska varoval pred zámerom zasiahnuť. Dostali výstrahu Iránske úrady prostredníctvom Maďarska varovali... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik