Zákulisie olympiády, o ktorom sa mlčí: Červy v jedle a tvrdé postele
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Olympijskí športovci sú pobúrení kvalitou stravovania v Paríži. Britský plavec Adam Peaty dokonca hovorí o červoch v rybích pokrmoch. Kritika sa však netýka len jedla - športovci sa sťažujú aj na ubytovanie a krádeže, informuje o tom portál Inews.co.uk.

Červy na tanieri a málo bielkovín

Šesťnásobný olympijský medailista Adam Peaty nešetril kritikou na adresu stravovania v olympijskej dedine. "Niekto dokonca našiel v rybích pokrmoch na tanieri červy," sťažoval sa Peaty. "Catering nie je na úrovni pre športovcov, ktorí zo seba musia vydávať to najlepšie," povedal pre denník iNews.

Peaty porovnáva situáciu s predchádzajúcimi olympiádami: "V Tokiu bolo jedlo výborné, v Riu tiež. Ale tentoraz? Nebola poriadna ponuka jedál s bielkovinami a k tomu dlhé fronty bez akéhokoľvek systému. Na jedlo sa čakalo aj pol hodiny."

Ekologické ciele vs. potreby športovcov

Organizátori sa v snahe o udržateľnosť rozhodli, že viac ako polovica ponúkaných jedál bude bezmäsitých. Peaty však s týmto prístupom nesúhlasí: "Udržateľnosť v rámci stravovania športovcom vnútili. Chcem mäso, potrebujem mäso k výkonu. Jem ho doma, prečo by som to mal meniť?"

Britský tím si dokonca mal nechať do dediny letecky dopraviť vlastného kuchára.

Problémy s ubytovaním a krádežami

Sťažnosti sa netýkajú len jedla. Thomas Ceccon, držiteľ zlatej medaily v plávaní, radšej spával v parížskom parku než na izbe: "Nie je tam nikde klimatizácia a jedlo je tiež zlé. Doma obvykle poobede spím. Tu nemôžem, medzi tým všetkým hlukom a horúčavou."

Austrálska plavkyňa Ariarne Titmus tvrdí, že by dokázala prekonať svetový rekord, keby mala k dispozícii lepšie ubytovanie.

Viacerí športovci hlásili aj krádeže v olympijskej dedine.

Reakcia organizátorov

Organizátori hier v Paríži tvrdia, že spätnú väzbu atlétov berú veľmi vážne: "Od otvorenia dediny sa náš partner Sodexo Live! aktívne podieľal na zásobovaní reštaurácií v olympijskej dedine a monitoroval skutočnú spotrebu športovcov... Výsledkom bolo, že množstvo určitých potravín sa zvýšilo, iné naopak znížilo. Zabezpečilo sa aj posilnenie personálu, aby všetko prebiehalo hladko."

James Magnussen, bývalý austrálsky olympijský víťaz v plávaní, však situáciu hodnotí kriticky: "Toľko sťažností na dedinu sme nezažili za celú olympijskú históriu."

Miliardový dážď z USA pre Ukrajinu
Spojené štáty otvárajú peňaženku a posielajú Ukrajine ďalšie miliardy. Nejde však len o zbrane, ale aj o podporu bežného života v krajine zmietanej vojnou. Čo všetko za tieto peniaze Ukrajinci dostanú? Miliardový dážď z USA Ukrajinský premiér... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik