Elon MUSK: Kritizuje britského premiéra a predpovedá občiansku VOJNU
07 | 08 | 2024 I Bari Zajačková
Americký podnikateľ Elon Musk vyvolal rozruch svojimi komentármi o pokračujúcich nepokojoch v Británii. Podľa neho je občianska vojna na spadnutie a naznačil, že britský premiér Keir Starmer sa stará len o bezpečnosť moslimských komunít. Premiérova kancelária jeho slová ostro odsúdila, informuje o tom portál Politico.eu.
Musk provokuje, vláda reaguje

Pod video demonštrantov odpaľujúcich pyrotechniku na policajtov Musk napísal, že "občianska vojna je nevyhnutná". Jeho príspevok vyvolal pobúrenie britskej vlády. Premiérova kancelária uviedla: "Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre takéto komentáre. Ktokoľvek, kto online podnecuje násilie, pocíti plnú silu zákona."

Majiteľa sociálnej platformy X to však nezastavilo v kritike britského premiéra. "Nemali by ste sa obávať útokov na všetky komunity?" napísal Musk pod Starmerov príspevok, v ktorom predseda britskej vlády odsudzuje protesty ako "čisté násilie" a sľubuje, že vláda "nebude tolerovať útoky na mešity alebo moslimské komunity".

Pozadie nepokojov

V Británii došlo k rozsiahlym nepokojom po vražde troch mladých dievčat a zranení ďalších desiatich v tanečnej škole v Southporte. Čin spáchal sedemnásťročný mladík s rwandskými koreňmi, na sociálnych sieťach sa však šírila domnienka, že za smrtiacim útokom je moslimský migrant. Rozhnevaní protestujúci následne zaútočili na mešity či hotely so žiadateľmi o azyl.

Sociálne siete v centre pozornosti

Británia teraz požaduje od technologických spoločností, aby robili viac pre zabránenie šírenia falošných správ, ktoré môžu viesť k násilnostiam. Britský minister pre vedu, inovácie a technológie Peter Kyle uviedol: "Je nepopierateľné, že práve sociálne siete poskytli výtržníkom platformu a vyzývam ich k väčšej zodpovednosti."

Portál Politico však upozorňuje, že britská vláda nemá príliš nástrojov, ako prinútiť technologické firmy k mazaniu závadného obsahu. Británia už niekoľko rokov pripravuje zákon o bezpečnosti na internete, ktorý stanovuje pokutu až 18 miliónov libier alebo vo výške desiatich percent svetových príjmov spoločnosti za neodstránenie nelegálneho obsahu. Zákon ale vstúpi do platnosti najskôr až na konci roka 2024.

Starmer odmieta obvinenia z dvojakého metra

Starmer odmietol tvrdenie protiimigračného politika Nigela Faragea, že polícia zaujíma dvojaký prístup k belošským a nebelošským protestujúcim. "Zdá sa mi to jednostranné," napísal aj Musk k jednému príspevku kritizujúcemu údajný dvojaký meter polície.

Premiér uisťuje, že Británia dostane nepokoje pod kontrolu. Na špekulácie, že vláda sa chystá nasadiť armádu, odpovedal, že nič také nebude potrebné, pretože polícia má dosť síl zvládnuť celú situáciu.

Situácia v Británii zostáva napätá a vyjadrenia prominentných osobností ako Elon Musk len pridávajú olej do ohňa. Zostáva sledovať, ako sa britskej vláde podarí zvládnuť túto krízu a či sa jej podarí účinne bojovať proti dezinformáciám na sociálnych sieťach.

Chceli zabiť Putina?
Pokus o atentát na Putina: manévre ruskej flotily v predvečer Dňa námorníctva sú jasné. Hlavné ukrajinské riaditeľstvo spravodajskej služby plánovalo zaútočiť na ruský Kronštadt bezpilotnými člnmi. Boli tam ruské jadrové ponorky a mohol tam byť... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik