Ministerka Dolinková vyzýva opozíciu! Zdôrazňuje, že LEKÁR BY NEMAL KLAMAŤ
06 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

"LEKÁR BY NEMAL KLAMAŤ SVOJIM KOLEGOM ANI PACIENTOM," tvrdí ministerka Zuzana Dolinková (HLAS - SD) a vyzýva opozíciu na čele s poslancom NR SR T. Szalayom, aby prestali šíriť klamstvá a lži, ktoré polarizujú uprostred leta slovenskú spoločnosť.

Dnes sme boli podľa ministerky svedkami 5 klamstiev, ktoré som po rokovaní Výboru NR SR pre zdravotníctvo vysvetlila. Podvečer, ako tvrdí Dolinková sa objavilo ďalšie, šieste Szalayove klamstvo. "Vidno, že miesto riešení je im bližšie znížiť sa ku lacným lžiam," komentuje ministerka zdravotníctva Dolinková lekára Tomáša Szalayiho, ktorý je poslancom NR SR za opozičnú stranu SaS.

Vyjadrenie Dolinkovej preberáme v plnom znení:

Dnes som na tlačovej konferencii s názvom „5 klamstiev SASky“ odpovedala médiám, aká je pravda okolo Kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, oprave vodovodného potrubia, prečo je nevyhnutný ozdravný plán pre VšZP, ako napreduje čerpanie Plánu obnovy a odolnosti v slovenskom zdravotníctve, či situácia v ambulantnom sektore, ale aj stratégia MZ SR pri plnení Programového vyhlásenia vlády SR 2023 – 2027.

Nestíham sa čudovať, s akou drzosťou si pán Szalay pripravil dnes popoludní pre nás ďalšie, šieste klamstvo. Dôrazne žiadam, aby skutočne prestal manipulovať s už aj tak dosť vysilenou dôveryhodnosťou našich občanov a nehazardoval so zdravím nevinných ľudí. T. Szalay na tlačovej konferencii informoval o zastavení pripravovaného katalógu zdravotných výkonov, ktorého cieľom je zefektívniť a najmä skrátiť pre pacientov čakacie lehoty na lekárske zákroky a operácie.

Týmto vyzývam aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, aby odvolal Tomáša Szalaya z pozície hlavného lekára kraja. Tento človek na jednej strane háji práva pacientov, zložil Hippokratovu prísahu, avšak na druhej strane ľuďom i samotným lekárom hrubo klame a zavádza ich. Šíri nepravdy, paniku a stres, ktoré sú v príkrom rozpore s etikou a slušnou morálkou. Na katalógu MZ SR intenzívne pracuje, nie je pravdou, že boli práce pozastavené z nedostatku finančných, či iných zdrojov alebo kapacít.

Uvedený katalóg by mal komplexne odzrkadlovať súčasné potreby slovenských pacientov, MZ SR ho plánuje zverejniť v najbližších dňoch. Skúšobná tzv. pilotná časť by mala fungovať na jeseň 2024 a postupne sa bude implementovať do plnej prevádzky.

Tomáš Szalay (SaS) na sociálnej sieti uviedol, že Robert Fico musí odvolať ministerku Dolinkovú

Zuzana Dolinková by nemala byť ministerkou zdravotníctva, a tu je 5 dôvodov prečo, napísal Tomáš Szalay a vymenoval dôvody:

Chaos vo Fakultnej nemocnici Trenčín - Ministerkou dosadený riaditeľ nemocnice odvolal primára kardiológie, čo viedlo k výpovediam ďalších lekárov. V regióne nastala neistota a strach obyvateľov o vlastné zdravie a životy. Zároveň ministerkin nominant zaplatil 1,1 mil. eur firme za premaľované hrdzavé trubky, ktoré mali byť vymenené. V potrubí sa pritom zrejme nachádzajú baktérie, ktoré ohrozujú život pacientov v nemocnici.

VšZP v bankrote - Štátna poisťovňa je v bankrote, má záporné vlastné imanie a odhaduje sa, že na konci roka bude v strate takmer 170 mil. eur. Úrad pre dohľad nariadil VšZP ozdravný plán, ktorý bol nevyhnutný. Ozdravný plán však znamená zníženie výdavkov poisťovne, čo v konečnom dôsledku predstavuje dlhšie čakacie doby a vyššie poplatky u lekárov pre pacientov poistených v štátnej poisťovni.

Ministerstvo zdravotníctva nestíha míľniky Plánu obnovy - Ministerstvo nestíha termíny a hrozí, že prídeme o stovky miliónov eur, a plánované zdravotnícke zariadenia sa nepostavia. Konkrétnym príkladom je projekt Martinskej nemocnice, ktorá mala byť postavená z peňazí z Plánu obnovy. Ministerka sériou personálnych zmien spôsobila kompletnú výmenu projektového tímu. Projekt je v sklze a hrozí, že v roku 2026, kedy mala byť postavená hrubá stavba, budú mať pacienti v regióne len holý skelet, na dostavbu ktorého štát už nebude mať peniaze.

Ambulantný sektor je nedostupnejší - Situácia v ambulantnom sektore sa neustále zhoršuje, nemá dosť peňazí, nemá dosť ľudí, lekári starnú a pacienti sú nútení platiť vysoké poplatky. Ambulantný sektor je pred kolapsom, pani ministerka však uprednostnila zadlžené štátne nemocnice. Zrejme nebude ani Katalóg výkonov - nie sú peniaze na spravodlivé odmeňovanie ambulantných lekárov.

Ustupuje konšpirátorom a nemá víziu - Ministerka Dolinková sa neriadi hlasom odborníkov, ako pred voľbami sľubovala. Namiesto toho ustupuje hoaxerom a mlčky prijíma obsah strany SNS. Rovnako stále nemáme rozhodnutie o interrupčnej tabletke, ktoré pani ministerka pred voľbami opakovane sľubovala.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik