Miliardový dážď z USA pre Ukrajinu
06 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Spojené štáty otvárajú peňaženku a posielajú Ukrajine ďalšie miliardy. Nejde však len o zbrane, ale aj o podporu bežného života v krajine zmietanej vojnou. Čo všetko za tieto peniaze Ukrajinci dostanú?

Miliardový dážď z USA

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil radostnú správu - Ukrajina dostane od USA grant vo výške 3,9 miliardy dolárov, informuje o tom agentúra Reuters. "Ide o prvú tranžu priamej rozpočtovej podpory zo strany Spojených štátov v roku 2024," uviedol Šmyhal na Telegrame.

Ale to nie je všetko! Celkovo má Ukrajina tento rok dostať od USA až 7,8 miliardy dolárov. "To nám umožní s istotou prekonať toto finančné obdobie," dodal premiér s úľavou.

Na čo pôjdu peniaze?

Nejde len o zbrane a muníciu. Veľká časť peňazí pôjde na bežný chod štátu:

  • Platy učiteľov a lekárov
  • Mzdy zamestnancov Štátnej záchrannej služby
  • Pomoc vysídleným osobám
  • Podpora rodín s nízkymi príjmami
  • Pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím

"Grant pomôže ukrajinskej vláde uhradiť prioritné sociálne a humanitárne výdavky bez toho, aby sa zvýšila dlhová záťaž," vysvetlil minister financií Serhij Marčenko.

Americká pomoc v číslach

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 poslali USA Ukrajine neuveriteľných 27 miliárd dolárov priamej rozpočtovej podpory. To z nich robí najväčšieho finančného podporovateľa Ukrajiny.

Krvavý postup Rusov

Zatiaľ čo prichádzajú peniaze, na fronte sa ďalej prelievala krv. Rusi postupujú meter za metrom, ale za vysokú cenu.

"Ruské sily nedávno urobili významný taktický pokrok smerom k Toretsku," informuje washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rusi údajne pokročili aj východne od Pokrovska a blížia sa k "taktickému obkľúčeniu ukrajinských síl" v tejto oblasti.

Partizáni v akcii

Do boja sa zapájajú aj ukrajinskí partizáni. Hnutie odporu Ateš nedávno podpálilo dôležitý železničný uzol v okupovanom Donecku.

"Trasa je dôležitým logistickým uzlom, ktorý premiestňuje muníciu, vojenskú techniku ​​a personál pre ruské sily," uviedli partizáni.

Minulý mesiac dokonca vyhodili do vzduchu železnicu pri ruskom meste Jekaterinburg, ktorá slúžila na prepravu severokórejskej munície.

Vojna tak pokračuje na všetkých frontoch - od priamych bojov cez partizánske akcie až po finančnú podporu zo zahraničia. Americké miliardy pomáhajú Ukrajine nielen bojovať, ale aj prežiť.

Prichádza vojna?
Napätie medzi Iránom a Izraelom sa stupňuje až na doraz: Hizballáh už podnikol malý útok a mnohí Izraelčania by tam sami zaútočili, informuje maďarský portál Mandiner. Pokračuje čakanie na ohlásenú odvetu Iránu proti Izraelu, ktorou sa perzský... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik