GR SND Drlička odvolaný, ministerstvo kultúry reaguje, Drlička kvíli
06 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Kultúrna obec na Slovensku je v šoku. Ministerka Martina Šimkovičová nečakane odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Dôvody sú vážne a je ich viac, než by ste čakali.

Politický aktivizmus namiesto riadenia divadla

Podľa ministerstva si Drlička "pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom". Vrcholom bolo jeho škandalózne vyjadrenie na konferencii v Budapešti, kde o politikoch povedal, že "niektorí politici nanešťastie ešte dýchajú".

Ministerka Šimkovičová to komentovala na sociálnej sieti Telegram jasne: "Je neprípustné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil Slovenské národné divadlo."

Šikana a nekompetentné vedenie

Na povrch vyplávali aj sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery SND na šikanu a nekompetentné vedenie. Kým Drlička zverejňoval "manipulatívne informácie" o údajnej šikane zo strany riaditeľky baletu, skutočnými problémami v opere sa nezaoberal.

"Viacerí sólisti boli počas vedenia generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku účelovo prepustení alebo donútení k tomu, aby sami podali výpoveď," uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Nebezpečný luster a neprofesionálny postup

Veľkým faux pas bolo, keď na Medzinárodný deň detí spadol počas predstavenia na pódium veľký krištáľový luster. Hľadisko bolo plné detí a len zázrakom nedošlo k tragédii.

"Iba vďaka šťastiu a náhode nedošlo 1. júna 2024 k obrovskej tragédii," konštatuje ministerstvo kultúry.

Nehospodárne nakladanie s verejnými financiami

Poslednou kvapkou bolo kontroverzné presťahovanie Umelecko-dekoračných dielní do bývalého obchodného centra v Lamači. Drlička ignoroval námietky zamestnancov aj ministerstva a uzavrel zmluvu, ktorá stojí SND desaťtisíce eur mesačne - a to bez možnosti priestory reálne využívať.

Ministerka Šimkovičová to hodnotí jednoznačne: "Považujeme za neprípustné, aby sa s verejnými financiami nakladalo takýmto nehospodárnym spôsobom."

Nový vietor v SND?

Odvolanie Mateja Drličku je nepochybne prelomovým momentom pre Slovenské národné divadlo. Ministerka Šimkovičová však ubezpečuje: "Neplánujeme zasahovať do dramaturgie a činnosti Slovenského národného divadla, tak ako tomu bolo doteraz."

Ostáva len dúfať, že nové vedenie prinesie do našej prvej divadelnej scény potrebnú stabilitu a profesionalitu.

Stanovisko ministerstva kultúry ku kaštieľu Budmerice
Priestory kaštieľa v Budmericiach vrátane prehliadok expozícií sú od utorka pre verejnosť zatvorené. Obecné služby Budmerice, ktoré boli predchádzajúcimi správcami objektu, o tom informovali na sociálnej sieti. Zverejňujeme aj stanovisko... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vedenie MK chce likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre

Odvolanie z postu berie už bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Rovnako ho vníma ako súčasť zámeru vedenia ministerstva likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre. Uviedol to pre TASR.

Drlička upozornil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemala záujem sa s ním stretnúť, ani diskutovať o SND. "Ministerstvo naopak v poslednom období namiesto dialógu vypúšťalo tlačové správy, ktorými vytváralo dojem o znepokojujúcom dianí v SND, pričom zverejňovalo klamstvá," poznamenal.

Mieni, že kroky ministerky i generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu sú namierené proti slobode kultúry, preto sa týkajú nielen SND, ale aj ďalších národných kultúrnych inštitúcií ako Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum či súčasná STVR. "Šimkovičová a Machala je deštruktívna dvojica, ktorá sa snaží zlikvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre," vyhlásil Drlička.

Upozorňuje pritom, že v ohrození už nie je len kultúra, ale aj celá spoločnosť. Preto vyzýva na silnú reakciu verejnosti, no i politikov, vrátane koaličných. "Aby zastavili šialené besnenie tejto dvojice, ktoré už ubližuje celej krajine," dodal.

Ministerka kultúry v utorok odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND, dôvodom mali byť viaceré závažné pochybenia a celková strata dôvery. Vedenie rezortu napríklad Drličkovi vyčíta, že v prípade nájmu pre Umelecko-dekoračné dielne či ukončení spolupráce s riaditeľkou baletu SND Ninou Polákovou porušil predpisy a prekročil právomoci, v záležitosti s UDD tiež mal konať nehospodárne. Za pochybenia považuje aj postup pri riešení personálnej otázky v opernom zbore, rovnako má výhrady k starostlivosti o techniku a bezpečnosť v priestoroch divadla.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik