Hrubo urážajúci ÚTOK na generálneho prokurátora
06 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Generálny prokurátor Slovenskej republiky, Marián Žilinka, sa ostro ohradil voči vyhláseniam politického hnutia Progresívne Slovensko (PS). V emotívnom statuse na sociálnej sieti označil ich vyjadrenia za "hrubo urážajúci útok" a "politický útok na najvyššieho predstaviteľa slovenskej prokuratúry".

Pozastavenie výkonu funkcie prokurátora vyvolalo búrlivé reakcie

Celá situácia vznikla po Žilinkovom rozhodnutí o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora JUDr. M. Š., ktorý je trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin v súvislosti s výkonom funkcie prokurátora. Toto rozhodnutie vyvolalo silnú reakciu zo strany PS.

"Dnešné vyjadrenia politikov PS nie sú ničím iným, ako hrubo urážajúcim útokom na generálneho prokurátora," uviedol Žilinka vo svojom vyhlásení. Dodal, že ide o "útok bez akejkoľvek znalosti príslušného spisu a relevantných podkladov, teda o útok nekorektný."

Žilinka odmieta spojenie s politickými stranami

Generálny prokurátor sa dôrazne ohradil voči obvineniam z politickej zaujatosti. "Musím sa dôrazne ohradiť voči spájaniu mojej osoby s akoukoľvek politickou stranou a voči sústavnému, až nedôstojnému očierňovaniu," uviedol.

Žilinka označil tvrdenia, že "koná ako nástroj smeráckej pomsty" a "slúži politikom a zločincom" za "ničím nepodložené hrubé urážky" a dokonca za "podlosť a bezočivosť".

"Kto koná v súlade so zákonom, koná slobodne"

Generálny prokurátor tiež odmietol tvrdenia, že nekoná slobodne. "Každému z predstaviteľov verejnej moci by som doprial toľko slobody, nestrannosti a objektivity, ktorou disponujem pri výkone funkcie generálneho prokurátora," vyhlásil Žilinka.

Svoj status zakončil silným vyhlásením: "Môžete na mňa útočiť, môžete ma aj urážať, nezmení to však môj prístup k plneniu zákonných povinností. A ten nikdy neovplyvní ani verejná mienka, ani médiá a ani politici."

Táto ostrá výmena názorov medzi generálnym prokurátorom a politickým hnutím PS poukazuje na napätú atmosféru v slovenskej politickej scéne a vyvoláva otázky o nezávislosti prokuratúry a politickom vplyve na justíciu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik