ČAKÁ NÁS EXTRÉMNE TEPLO A BÚRKY! Teploty budú atakovať +40 °C
06 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovensko podľa informácií, ktoré zverejnil portál imeteo, čaká v priebehu budúceho týždňa extrémne teplé počasie. Pokiaľ sa výpočty nemýlia, tak bude teplejšie ako bolo v júli a teploty budú atakovať +40 °C. Tie by mohli striedať aj silné búrky.

"Črtá sa totiž potencionálna situácia, že v priebehu budúceho týždňa hrozia na našom území extrémne vysoké teploty, ktoré majú potenciál prekonať v strednej Európe až hranicu +40 °C," píše imeteo. 

Extrémne počasie prinesie horúčavy

K výraznej zmene dôjde počas najbližšieho víkendu (10.8-11.8). Udeje sa tak pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred sa bude nachádzať v sobotu priamo nad našim územím. 

Teploty výrazne stúpnu už v nedeľu na +30 až +35 °C, kedy sa naše územie dostane na zadnú stranu tlakovej výše a po jej okraji začne do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, ktorého príliv bude pretrvávať niekoľko nasledujúcich dní.

Víkend podľa imeteo teda prinesie vlnu extrémnych horúčav, pričom teploty môžu v nedeľu v najteplejších regiónoch Slovenska prelomiť aj hranicu +35 °C. Tu to však nekončí, pretože sa vyšplhajú aj vyššie.

Aktuálne sú v hre dva scenáre

Globálny model GFS očakáva, že vzduch, ktorý k nám bude prúdiť, sa bude dostávať od juhu a pôjde skôr o kontinentálny vzduch z Balkánu, ktorý bude suchší. Takýto vzduch sa výraznejšie prehrieva, no nepraje tvorbe kopovitej oblačnosti a následnej konvekcii. Ak by sa predpovede modelu GFS naplnili, tak nás čaká slnečné a teplé, suché počasie s teplotami, ktoré by mohli atakovať až hranicu +40 °C.

Ako informuje portál imeteo nateraz to však vyzerá na iný scenár. Ten hovorí o tom, že vzduch bude vlhší, bude síce extrémne teplo, no nie až na úrovni +40 °C, a navyše hrozia silné búrky.

Jedno je isté, čaká nás extrém

Teploty by mali celkom určite prekonávať hranicu +37 °C a v najteplejších regiónoch Slovenska by sa mohli teploty ľahko prehupnúť až cez +38 °C.

Od utorka navyše treba počítať aj s možnosťou silnejších búrok, ktoré sa budú stupňovať a vyvrcholiť by mali sériou búrlivých dní na konci budúceho týždňa. Až po týchto intenzívnych búrkach by sa malo ochladiť.

Známa sieť SŤAHUJE z predaja obľúbenú dobrotu!
Spoločnosť Billa na svojom webe priniesla dôležité informácie pre zákazníkov. Z preventívnych dôvodov sa rozhodla stiahnuť z predaja sušené marhule NICE BITES APRICOT 200 G. Ide o výrobok s dátumom minimálnej trvanlivosti 15. septembra 2024,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik