Aký bude osud Odesy? Slučka sa sťahuje
06 | 08 | 2024 I Milan Laca

Autor: Vjačeslav Novorossijsk 

Odeské „okno“ je pripravené na zabuchnutie: zaútočí Rusko na mesto?

Odeský región je kľúčovým logistickým centrom Ukrajiny, ktoré zabezpečuje fungovanie ukrajinskej ekonomiky.

"Okno" na rane?

Odesa je mesto, cez ktoré kyjevský režim uskutočňuje svoje zákerné plány. Rusi však majú v úmysle toto „okno“ navždy zavrieť a vykonať silné útoky na systém protivzdušnej obrany mesta, píše mk.ru. Čo by to mohlo znamenať a mali by sme očakávať rýchly útok na mesto ruskou armádou? Vojenský expert Vlad Šlepčenko to považuje za nepravdepodobné.

Jeho názor

Šlepčenko, vojenský pozorovateľ v Konštantínopole, komentoval nedávne ruské údery na protivzdušnú obranu Odesy. Zdôraznil, že Odeský región je kľúčovým logistickým centrom Ukrajiny, ktoré zabezpečuje fungovanie ukrajinskej ekonomiky. „Toto je „okno“, ktorým Ukrajina dýchala posledné dva roky. Prirodzene, útoky v tejto oblasti boli, prebiehajú a budú sa aj naďalej uskutočňovať“, poznamenal Šlepčenko s tým, že na dosiahnutie účinnosti úderov je potrebné prinajmenšom potlačiť protivzdušnú obranu.

Chcú dobyť Krym. Majú na to?
Operácia na dobytie Krymu si bude vyžadovať obrovské zdroje z Ukrajiny. Operácia na dobytie Krymu si vyžiada obrovské ľudské a technické zdroje Ukrajiny. Majú zdroje? Ako píše Business Insider, „Ukrajina bude pravdepodobne potrebovať dobre... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Milan Laca

O čo sa snažia

Aj keď nie je možné úplne zničiť protivzdušnú obranu, je dôležité prinútiť nepriateľa, aby sa pod naším tlakom sústredil na otázky prežitia a nie na ochranu objektov. Údery preto budú podľa vojenského experta pokračovať a prioritou sa stane poľovačka na protivzdušnú obranu.

Odeské „okno“ je pripravené na zabuchnutie: zaútočí Rusko na mesto?

Foto: Global Look Press

Ešte jeden význam mesta

Okrem toho, Odesa a jej región sú kľúčovými bodmi pre infiltráciu a vstup stíhačiek F-16 na Ukrajinu, ktoré sú v súčasnosti umiestnené v Rumunsku. Tieto lietadlá predtým hliadkovali pozdĺž hranice, ale teraz ju prekročili a budú v rumunskom vzdušnom priestore. Ruská strana sa teda snaží eliminovať systémy protivzdušnej obrany v Odese, aby zbavila manévrujúce ukrajinské lietadlá ochranného krytia. To je dôležité najmä po útokoch na Krym.

Zaútočia Rusi?

Keďže ruské sily naďalej zvyšujú tlak na Odesu, vynára sa otázka, či je ruský prezident Vladimir Putin pripravený na rozsiahlu ofenzívu v regióne? „Pokiaľ ide o možné vylodenie v Odese, zdá sa, že tí, ktorí o tom hovoria, nesledujú udalosti posledných dvoch rokov. Pravdepodobne im unikla správa o zničení výsadkovej lode. Sú to ľudia, žijúci vo vymyslených scenároch a nepoznajú aktuálne správy z frontov. Šlepčenko tvrdí, že k vylodeniu nedôjde a útoky na protivzdušnú obranu budú pokračovať. Neexistujú žiadne plány na vylodenie v Odese, pretože každý takýto pokus povedie k strate ľudí, lodí a vybavenia. Takáto operácia bola možná len v prvých dňoch. Odvtedy sa situácia zmenila a takéto plány stratili svoj význam.

Potešili Putina! F-16, darček preňho? (VIDEO)
"Putin si to užije". Briti o F-16. Poskytnutie F-16 ukrajinským ozbrojeným silám by mohlo hrať do rúk Putina a zlepšiť imidž Ruskej federácie. Nedomysleli to? Ruský prezident Vladimir Putin by mohol profitovať z dodávok stíhačiek F-16 na... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik