Vatikán dal bodku za úvodným ceremoniálom v Paríži. Neskoro, ale predsa
05 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Vatikán tento víkend uviedol, že je "zarmútený" paródiou drag queen na Poslednú večeru, ktorá bola prezentovaná počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži 26. júla. Vyjadrenie prišlo po tom, čo sa kritici nahlas sťažovali na dlhotrvajúce mlčanie Vatikánu v tejto záležitosti.

Vatikán vydal stanovisko k otváraciemu ceremoniálu olympiády

"Svätá stolica je zarmútená niektorými scénami z otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži a nemôže sa pripojiť k hlasom, ktoré sa v posledných dňoch zdvihli a vyjadrili poľutovanie nad urážkou mnohých kresťanov a veriacich iných náboženstiev," uvádza sa vo vyhlásení.

"Na prestížnom podujatí, kde sa celý svet zjednotí okolo spoločných hodnôt, by nemali existovať žiadne narážky, ktoré zosmiešňujú náboženské presvedčenie mnohých ľudí," dopĺňa vyhlásenie.

"Sloboda prejavu, ktorá samozrejme nie je spochybňovaná, nachádza svoje hranice v úcte k iným“, uzatvára sa.

Vyhlásenie nasledovalo po viac ako týždni protestov cirkevných a občianskych lídrov, ktorí odsúdili udalosť, ktorá zopakovala ikonický obraz Poslednej večere od Leonarda da Vinciho s lesbickou ženou namiesto Ježiša a niekoľkými mužmi, ktorí sa prezliekali namiesto apoštolov.

Vyobrazenie rodovo queer Poslednej večere na LOH v Paríži 2024, zdroj: TASR

Vedeli a či nevedeli?

Zatiaľ čo organizátori sa pokúšali odvrátiť kritiku tým, že trvali na tom, že výstava mala evokovať grécky sviatok Dionýza, a nie Poslednú večeru, niekoľko účinkujúcich vyhlásilo, že producent Thomas Jolly dal od začiatku jasne najavo, že scéna bola vytvorená tak, aby napodobňovala Poslednú večeru.

Francúzski biskupi boli medzi prvými, ktorí odsúdili protikresťanskú paródiu a uviedli, že hlboko odsudzujú "scény výsmechu a výsmechu kresťanstvu".

Francúzska politička za Európsky parlament Marion Marechal na sociálnych sieťach zdôraznila, že odporná scéna je produktom francúzskej krajne ľavicovej menšiny, nie francúzskeho ľudu.

Vlažné vyjadrenie

Mnohí kresťania považujú oneskorené vyhlásenie Vatikánu za vlažné a nedostatočné. Vyzerá to skôr na neochotný súhlas so sťažnosťami než na vyjadrenie kresťanského vodcovstva.

"Je to asi také neochotné a polovičaté, ako to len môže byť – nehovoriac o tom, že je to oneskorené," napísal katolícky apologét Patrick Madrid v mediálnom príspevku, ktorý zrejme zhrnul väčšinu nálad verejnosti okolo reakcie Vatikánu.

Vedecké štúdie potvrdzujú blahodárne účinky modlitby. Psychické aj fyzické
Pre mnohých z nás má modlitba veľmi osobný význam. Kým pre niekoho je to odriekanie posvätných slov, iní hľadajú pocit rozhovoru s Bohom. Mnohé štúdie dnes poukazujú na to, že modlitba má blahodárne účinky. Slovo „modlitbaˮ pochádza z latinského... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik