Sankciami sa likvidujeme. Rusi ďakujú, majú sa dobre
05 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Podpredseda Maďarskej aliancie György Gyimesi dlhodobo otvorene hovorí o tom, že sankcie voči Rusku nefungujú. Európska komisia neustále sprísňuje niečo, čo v konečnom dôsledku potláča tvrdenie, že kapor si rybník nevypustí. Rybník s názvom Európska únia si kapry neustále vypúšťajú a ešte sa aj tešia, že v ňom nebude vody. Gyimesi na Facebooku štatistikami vyvracia klamstvo práve na tému účinnosti protiruských sankcií.

Gyimesi vysvetľuje, že hoci nám mnohí politici od prvých protiruských sankcií „sľubovali“, že skôr či neskôr, ale určite budú fungovať. Politik konštatuje, že ten, na koho fungujú, sú práve európske štáty, pretože štatistiky z Ruska hovoria ako o ekonomickej prosperite, tak aj o postupných vojenských úspechoch. A to nie len vďaka ziskom z čínskeho a amerického trhu. Tie západoeurópske, sankcie pokojne obchádzajú, takže jediný, kto je tu za blázna, sme my. Na Slovensku už vznikla aj iniciatíva za referendum, ktorú rozbehlo Slovenské hnutie obrody (SHO).

Sankcie poškodzujú Rusov(?)

Gyimesi len nedávno písal o klamstve, podľa ktorého Ukrajina bojuje aj za nás. Toto klamstvo vyvrátili podľa neho nie raz aj samotní Ukrajinci. Druhé klamstvo vyvracajú štatistické údaje o výkonu ruskej ekonomiky.

„Spomínate si na všetky tie reči o tom, ako po prijatí sankcií Rusko nebude mať peniaze? Ekonomicky padne na kolená a nebude schopné ďalej viesť vojnu? Že sú pre ich ekonomiku bolestivé a už onedlho sa prejavia ich účinky? Keď sa neprejavili po roku, „experti” ako Mikloš sľubovali, že síce ešte nefungujú, ale o rok isto budú. No nefungujú,“konštatuje Gyimesi a dopĺňa, že nie na toho, na koho majú. Fungujú však na nás, ktorých politik označuje za užitočných idiotov politiky Uršuly von der Leyen a Bidena.

Rusi rastú

„Po zverejnení štatistických údajov za prvý polrok 2024 ruská ekonomika rástla tempom 4,7 % ročne a nezamestnanosť klesla na historické minimum, na 2,4%. Nepodaril sa ani vtip o tom, ako stratia vojenské spôsobilosti. Naďalej vojnu vedú a pomaly postupujú takmer na všetkých úsekoch frontu,“ informuje Gyimesi.

Národný sviatok s príchuťou tradície: 4. august patrí Matici slovenskej
Matica slovenská (MS), ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa. Jej založenie si na Slovensku každoročne pripomíname 4. augusta ako pamätný deň - Deň Matice slovenskej.... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Ten, koho porážame, nie je Rusko

„Držia sa aj na ekonomickom fronte. Veselo totiž obchodujú s komoditami, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Buď nahradili trhy inými, alebo sa k európskym krajinám tovar dostáva okľukou. Napríklad cez Indiu. Ruské príjmy z ropy predstavujú denne 300 miliónov eur,“ píše Gyimesi a ďalej vyratúva, že od USA Rusko dostáva miliardu za urán a ďalšie miliardy im platí Čína, Španielsko či Belgicko za skvapalnený plyn.

Kto tu čo „nosí“

„To len my sa tu hráme na odstrihávanie sa od ruských energonosičov - akože porážame Rusko. Pritom nosičmi sme tu len my. Nosíme vodu. Ako u bláznov,“uzatvára politik.

Vznikla aj referendová iniciatíva

Kým väčšina politických subjektov len vedie siahodlhé, nič neriešiace reči, SHO v uplynulých dňoch spustilo petíciu s jednou otázkou:

„Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika neuplatňovala sankcie voči Ruskej federácii, ktoré škodia slovenským občanom, živnostníkom a aj podnikateľom?"

Tristopäťdesiattisíc podpisov chcú vyzbierať čo najskôr, aby potom mohli od prezidenta vyhlásenie referenda. Obávajú sa totiž, že rozpad EÚ je neodvratný a Slovensko nemá pre tento prípad plán B. Podľa SHO by referendum malo byť aj jasným signálom pre vládu SR, ktorá by mala na medzinárodnej úrovni nadviazať užšiu spoluprácu so združením krajín BRICS.

Petičný hárok si môžete stiahnuť TU a vyplnené hárky môžete posielať na adresu, ktorá je uvedená na petičnom hárku.

SHO prišlo s petíciou za vyhlásenie REFERENDA
Slovenské Hnutie Obrody dlhodobo komunikuje, že sankcie, ktoré sú uvalené na Ruskú federáciu sú z pohľadu národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky nezmyselné, pretože poškodzujú naše, slovenské ekonomické záujmy. Veľa politických... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik