„Skutok sa nestal“ – mečiarizmus sa ujal aj v Európskej únii
05 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Roman Laml, renomovaný bezpečnostný analytik, vo svojom najnovšom príspevku nemilosrdne odhaľuje, ako sa výrok bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara ujal v samotnom srdci Európskej únie. Jeho analýza poukazuje na alarmujúci nedostatok transparentnosti pri nákupe vakcín proti COVID-19 a na neschopnosť médií aj politikov pýtať sa nepríjemné otázky.

Európska komisia zatajuje informácie o nákupe vakcín, experti bijú na poplach

V srdci Európskej únie sa odohráva škandál, ktorý pripomína najtemnejšie obdobie slovenskej politiky. Roman Laml, známy komentátor, vo svojom príspevku na sociálnych sieťach odhalil alarmujúcu pravdu o praktikách Európskej komisie pri nákupe vakcín proti COVID-19, informuje o tom web Nove slovo.eu.

"Skutok sa nestal" - nová mantra Bruselu

"V podstate sme sa dostali do situácie, keď sa ten známy Mečiarov výrok 'skutok sa nestal', presadil na tej najvyššej európskej úrovni," píše Laml, poukazujúc na podobnosť medzi súčasným prístupom EK a výrokom bývalého slovenského premiéra.

Audítori s prázdnymi rukami

Situácia je o to závažnejšia, že samotná Európska komisia bráni svojím audítorom vo vykonaní kontroly. "Je viac ako smutné a nepochopiteľné, že EK zabránila svojim audítorom, aby vykonali audit zmlúv," cituje Laml kritické slová europoslanca Andrassy-ho. Ten ďalej dodáva: "Vyviňovať sa, že išlo o zákulisnú diplomaciu, to absolútne nemôže obstáť. Pretože človek vo verejnej funkcii nakladá s verejnými prostriedkami a tam sa zákulisné obchodné vzťahy robiť nemôžu."

Mlčanie bojovníkov za transparentnosť

Laml vo svojom príspevku nešetrí kritikou ani voči tým, ktorí by mali stáť v prvej línii boja za transparentnosť. "Nákup vakcín skutočne smrdí. Bolo by logické, aby sa k tomu vyjadrili aj naši bojovníci za ochranu ekonomických záujmov EÚ, lenže logika nie je súčasťou politického myslenia a tiež by museli zmeniť svoj politický postoj a negatívne sa vymedziť proti von der Leyenovej a až tak hlboko tie svoje deklarované hodnoty v DNA zaryté nemajú," píše, ale hneď dodáva pesimistický odhad: "Myslím si preto, že budú pokračovať vo svojej pštrosej politike a tváriť sa, že takýto problém neexistuje."

Novinári v pasci autocenzúry

Komentátor sa nevyhýba ani kritike médií. "Nedočkáme sa ani toho, aby sa ich na tento problém opýtal nejaký za pravdu bojujúci novinár," konštatuje Laml, naznačujúc, že problém siaha hlbšie než len do politických kruhov.

Tento škandál odhaľuje znepokojujúcu pravdu o fungovaní najvyšších európskych inštitúcií. Zostáva otázkou, či sa európska verejnosť dočká skutočných odpovedí.

Šéf NKÚ Andrássy hovorí o závažnej trestnej činnosti páchanej počas covidu (VIDEO)
Šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy je veľmi potešený, že aj Európsky súd vydal rozhodnutie o neprijateľnom konaní predsedníčky EK von der Leyenovej s tým, že tak, ako konala ona pri nákupe vakcín si nemôže dovoliť nie len ona,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik