Prečo si športovci "hryzú" do medailí?
05 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Už ste to určite zaregistrovali – športovcovi zavesia na krk zlatú medajlu a on si do nej „schuti“ zahryzne. Prečo to robia? Veď hlad sa dá zahnať aj lepším spôsobom, poviete si. S tým, že po obrovskom výkone, ktorý na športoviskách by sa človek ani obrovskému hladu nečudoval. Ibaže v tomto prípade ide o storočný zvyk, akúsi tradíciu z Cubertainovských čias.

Tento zvyk má korene v prvej novodobej olympiáde v Aténach, kde sa všetci „zlatí“ zahryzli do svojej medaily. Gesto sa okamžite ujalo, no na význame stratilo v roku 1912 v Štokholme.

Odvtedy je to len gesto

Najskôr pár faktov. Do štokholmských OH sa medaily vyrábali z čistého zlata, takže ich reálna hodnota bola skutočne vysoká. Neskôr sa do nich začali pridávať rôzne prímesi a tak sa aj obsah zlata postupne znižoval. V súčasnosti je to len čosi cez jedno percento zlata v jednom kuse, takže jeho finančná hodnota je niečo cez päťsto eur. Gesto „zahryznutia“ do medaily je však populárne stále a žiadajú oň aj fotografi.

Rytmus o nebezpečí z liberálnych médií (VIDEO)
Liberálne médiá sú veľmi nebezpečné. Taká je skúsenosť Patrika „Rytmusa“ Vrbovského, podľa ktorého im je jedno, či zverejnia konšpiráciu, alebo pravdu. Hviezda slovenskej rapovej scény o tom hovorí vo videu na sociálnej sieti. Hudobník na TikTok-u... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Mäkký kov

Vráťme sa však pred rok 1912 a k pôvodu tohto gesta. Čisté zlato, z ktorého boli medaily vyrobené, je natoľko mäkké, že keď športovec do medaily poriadne zahryzol, ostal mu v nej dôkaz pravosti – odtlačok zubov. Ak sa vrátime ešte do dávnejších dôb, ľudia takto overovali aj pravosť zlatých mincí. Zistili tak, či im bolo zaplatené relevantným platidlom.

Stávajú sa aj nehody...

Občas športovci urobia nie len gesto, navyše „zahrýza“ sa už nie len do zlatej, ale aj striebornej, či bronzovej medaily. A tak sa napríklad olympionikovi Davidovi Moellerovi stalo, že si pri tom svojom, zrejme ráznom zahryznutí, odlomil zo zuba, čo bolo tiež predmetom záujmu novinárov.

huffpost | Zahryznutie bolo výrazne silnejšie, ako bolo nutné.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik