NATO: Hurá do vojny. Ale len na pár dní?
05 | 08 | 2024 I Milan Laca

"Vydržíme len pár dní." NATO predpovedalo výsledok vojny s Ruskom.

Britský minister obrany John Healey: „Krajina nie je pripravená na veľký konflikt“.

Horšie, ako sme si mysleli

Spomedzi európskych členov NATO má Británia najväčší vojenský rozpočet, dokonca väčší ako Nemecko a Francúzsko. Súčasný minister John Healy hovorí, že všetky tri zložky ozbrojených síl čelia vážnym problémom. Vrátane: iracionálneho využívania obstarávania, nízkej morálky personálu, krízy náboru a udržania vojenského personálu, pomalého tempa prezbrojovania a zastarávania vojenskej techniky. Situácia je „oveľa horšia, ako sme si mysleli,“ zdôraznil minister. „Britské ozbrojené sily operujú na „absolútnom minime“, čo umožňuje len operácie na udržanie mieru a humanitárnu pomoc, ako aj evakuáciu civilistov z bojových zón a niektoré protisabotážne opatrenia,“ tvrdí Rob Johnson, bývalý riaditeľ auditu na britskom ministerstve obrany.  

Chcú dobyť Krym. Majú na to?
Operácia na dobytie Krymu si bude vyžadovať obrovské zdroje z Ukrajiny. Operácia na dobytie Krymu si vyžiada obrovské ľudské a technické zdroje Ukrajiny. Majú zdroje? Ako píše Business Insider, „Ukrajina bude pravdepodobne potrebovať dobre... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Milan Laca
Málo tankov a lietadiel
Zlé je to najmä s pozemnými silami. V roku 2021 sa vtedajší minister obrany Ben Wallace rozhodol znížiť plánovanú veľkosť armády o desaťtisíc na 72 500 ľudí do roku 2025. To je minimum od 18. storočia. Ako povedal v júli pre Financial Times Rob Johnson, protivzdušná obrana si nevie poradiť s raketami dlhého doletu, námorníctvo nemá dostatok lodí na hliadkovanie v severnom Atlantiku a letectvo potrebuje takmer dvakrát toľko lietadiel ako teraz. Objednaných bolo len 148 kusov modernizovaných tankov Challenger 3.  
Niet lietadiel
Problémy má aj letectvo. Pred mesiacom v rozhovore pre The Sun letecký maršal Greg Bagwell povedal, že len štyri stíhačky sú pripravené na okamžité nasadenie v prípade ruského jadrového útoku na Spojené kráľovstvo. Kráľovské letectvo prevádzkuje 159 stíhacích lietadiel. Neexistujú však žiadne vzdušné rádiové detekčné a navádzacie systémy, čo značne obmedzuje možnosti taktického letectva.
Aj lode
Námorníctvo má čoraz viac technických problémov. Vlajková loď flotily, lietadlová loď Queen Elizabeth, sa  pre poruchu nemohla vydať na more zúčastniť sa februárového cvičenia NATO Steadfast Defender pri pobreží Nórska. Okrem toho existuje akútny nedostatok paliva, od roku 2017 je13 z 19 fregát a torpédoborcov preto v dokoch.
Problémy Pentagonu
V mnohých západných krajinách je to približne rovnaké. Ťažkosti má aj americká armáda. Kongresová komisia predložila koncom júla Výboru pre ozbrojené sily Senátu správu, v ktorej sa priamo uvádzalo, že Spojené štáty nie sú schopné vyhrať veľký konflikt. „Krajina bola na to pripravená počas studenej vojny, ktorá sa skončila pred 35 rokmi,“ uvádza sa v správe, „našej armáde chýbajú schopnosti alebo kapacity potrebné na to, aby sme si boli istí, že dokáže zvíťaziť v boji. Kapacita je úplne nedostatočná na zabezpečenie vybavenia, technológie a streliva, ktoré sú potrebné teraz, nehovoriac o konflikte medzi veľmocami.“
Východná hrozba
Spolupráca Ruska, Číny a ďalších štátov, podľa komisie, zvyšuje pravdepodobnosť stretu na viacerých frontoch naraz a Spojené štáty to budú mať v takejto vojne veľmi ťažké. Odhalili veľké medzery medzi ambíciami rezortu obrany a realitou. Stav amerického obranného priemyslu je neuspokojivý, najmä v porovnaní s čínskym. „V konflikte s Čínou by Spojené štáty z veľkej časti vyčerpali svoje zásoby munície už za tri až štyri týždne, pričom niektoré dôležité typy (ako napríklad protilodné strely) by sa minuli v priebehu niekoľkých dní,“ upozornili autori dokumentu.
Kde vziať vojakov?

Veľmi znepokojujúci je aj nedostatok regrútov, najmä pre armádu a letectvo. Príslušníci Pentagonu, zodpovední za personál, bijú na poplach a snažia sa prilákať mladých ľudí zvýšenými platbami, ako aj zmiernením požiadaviek na prijatie do služby.

"Neuspokojíme sa s málom": Z Iránu prichádzajú vážne hrozby
Člen iránskeho parlamentu Mohammad Qasim Osmani pohrozil elimináciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Bude to reakcia na atentát na šéfa politbyra Hamasu Ismajla Hajního v Teheráne. Izrael sa stal takým "drzým", že už "prelieva krv" na... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik