Čo chystá Rusko v Iráne? Blíži sa veľký útok na Izrael
05 | 08 | 2024 I Milan Laca

Šojgu pricestoval do Iránu.

Šojgu bude v Teheráne diskutovať o globálnych a regionálnych bezpečnostných otázkach.

Oficiálny oznam

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu pricestoval do Iránu na plánovanú pracovnú cestu. V Teheráne bude rokovať s tajomníkom Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Ali Akbarom Ahmadianom a náčelníkom generálneho štábu Mohammadom Bagherim. Okrem toho ho prijme nový prezident Masoud Pezeškian.

Strany majú v úmysle diskutovať o širokej škále otázok bilaterálnej spolupráce: od bezpečnostnej sféry po obchodné a ekonomické projekty, ako aj o rôznych aspektoch globálnej a regionálnej bezpečnosti, uviedla ruská Bezpečnostná rada.
screenshot videa youtube | Sergej Šojgu
Irán sa chystá

Teherán sa pripravuje na najväčší útok na Izrael v histórii. V odvete za likvidáciu vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaila Haníja v Teheráne z 31. júla, Irán a ním kontrolované skupiny oznámili najväčší útok na Izrael počas konfliktu na Blízkom východe. Očakáva sa, že útok na Izrael svojím rozsahom prekoná predchádzajúci útok na Izrael z apríla tohto roku, ktorý zahŕňal niekoľko stoviek rakiet a bezpilotných lietadiel. Svoju najväčšiu akciu proti Izraelu, ktorá môže zahŕňať údery hlboko do jeho územia, pripravuje aj libanonská armáda šiitského hnutia Hizballáh, jedna z najpripravenejších v regióne. V súvislosti s blížiacim sa konfliktom pricestoval do regiónu šéf amerického centrálneho velenia Michael Kurilla, aby koordinoval akcie ozbrojených síl izraelských spojencov.

"Neuspokojíme sa s málom": Z Iránu prichádzajú vážne hrozby
Člen iránskeho parlamentu Mohammad Qasim Osmani pohrozil elimináciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Bude to reakcia na atentát na šéfa politbyra Hamasu Ismajla Hajního v Teheráne. Izrael sa stal takým "drzým", že už "prelieva krv" na... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Teherán, neudieraj!

Výlet šéfa amerického ústredného velenia Michaela Kurillu na Blízky východ, ktorého program zahŕňal návštevy viacerých krajín Perzského zálivu, Jordánska a Izraela, sa začal minulú sobotu. Zrejme počas tejto cesty dôjde k novej eskalácii v regióne ohlásenej Iránom, ktorú bude americký vrchný veliteľ pozorovať v epicentre udalostí. Pentagon poslal do oblasti Blízkeho východu ďalšie sily, vrátane krížnikov a torpédoborcov, aby chránili Izrael. Tiež sa tam pripravuje rozmiestnenie ďalších pozemných prostriedkov.  

Irán hrozí!

Od minulého utorka, keď v iránskej metropole zabili vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaila Hajního, je v Teheráne počuť tvrdú rétoriku proti Izraelu. " Noviny The Wall Street Journal citovali vysokopostaveného iránskeho diplomata, ktorý povedal, že útok bude „bleskurýchly a tvrdý“. Iránsky hovorca, pri porovnaní plánovaného útoku s predchádzajúcim prisľúbil, že bude oveľa väčší a nečakaný, keďže Teherán tentokrát o podrobnostiach operácie nikoho neinformuje. V tejto súvislosti už množstvo leteckých spoločností na celom svete pozastavilo lety do Tel Avivu a Bejrútu. Medzi nimi sú KLM, Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Iberia Express, Air Europa, Air India.

Bunker pre izraelské vedenie je pripravený
V oblasti Jeruzalema bol pripravený bunker pre vedenie Izraela. Podľa portálu Walla v ňom budú môcť politici zostať dlho v prípade iránskeho útoku na krajinu. Pripomeňme, že Teherán už predtým oznámil prípravu útoku na Tel Aviv ako reakciu na... Čítať ďalej
05 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik