Arménsko sa odvracia od Ruska
07 | 08 | 2024 I Milan Laca

Arménska bariéra: Jerevan posilňuje svoje hranice „účinnými bariérami“ proti Moskve.

Ruskí pohraničníci opustili letisko Zvartnots. Čo bude ďalej?

Rusi sa stiahli

Ruskí pohraničníci odišli z letiska Jerevan Zvartnots, kde slúžili 32 rokov. Dôvodom je rozhodnutie arménskej vlády, ktorá v marci oznámila Rusku, že budú naďalej sami vykonávať hraničnú kontrolu.

Prečo tam boli?

Ruská pohraničná stráž bola v Arménsku umiestnená v súlade so zmluvou medzi Ruskom a Arménskom z 30. septembra 1992, ktorá určuje postavenie ruských pohraničných jednotiek na území Arménska a podmienky ich fungovania. Presun kontroly nad hranicou konkrétneho štátu na národné služby, je vo svetovej praxi bežným javom. Skôr či neskôr sa to stane aj v Arménsku. Ale v tomto prípade, ako sa uvádza vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, túto akciu „sprevádzali protiruské útoky vedenia tejto krajiny“. Začiatkom roku 2024 vyjadrila kritiku práce ruských pohraničných stráží a vyhlásila, že je potrebné ukončiť ich prítomnosť.

Washington zvyšuje vojenskú prítomnosť na Blízkom východe uprostred očakávanej iránskej odvety
Pentagon oznámil plány na nasadenie ďalších bojových lietadiel a vojnových lodí vybavených raketami na Blízkom východe, pričom očakáva potenciálnu iránsku odvetu proti Izraelu za atentát na vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha v Teheráne. Čínski analytici... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Ztiaľ zostávajú inde

Ruská pohraničná stráž však stále zostáva na území Arménska. Trojstranná dohoda z 9. novembra 2020, ktorá ukončila druhú karabašskú vojnu, rieši problém ruských pohraničníkov, chrániacich arménsko-azerbajdžanskú hranicu dlhú asi 1000 km. Na území Arménska sú štyri pohraničné jednotky FSB Ruska, s celkovým počtom asi 4 500 ľudí. Hlavná pozornosť je venovaná ochrane arménsko-tureckej hranice, ktorá je dlhá vyše 300 km.

Čo ďalej? 

Koordináciu akcií medzi kontrarozviedkami Ruska a Arménska čaká nová úprava, ale nikto nevie, ako a akým smerom sa bude tento proces ďalej vyvíjať.  Arménsko asi zúži operačný priestor pre aktivity FSB, aby mohla zabrániť ohrozeniu národnej bezpečnosti Ruska z južného smeru.

Bariéra pre Moskvu

Ako v tejto súvislosti píše The British Telegraph, „Moskva bude postavená pred ‚účinnú bariéru‘, ktorá posunie rovnováhu síl v regióne nie v jej prospech. Pre Rusko je jedna vec považovať Arménsko za spojenca. Iná vec je jednať s krajinou, ktorá nastavila kurz spolupráce so Spojenými štátmi, Európskou úniou a NATO. Tie požadujú, aby Arménsko začalo znižovať akúkoľvek prítomnosť Ruska na svojom území.

Arméni majú výhrady

Počet nepriateľských vyhlásení Arménska voči Rusku sa výrazne zvýšil. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov upozornil na skutočnosť, že v Arménsku operujú prozápadné sily, ktoré sa snažia podkopať vplyv Moskvy v krajine. 

Rusko - Západ. Veľká výmena zajatcov!
Medzi Ruskom a krajinami NATO sa začala veľká výmena zajatcov. CNN informovala o výmene väzňov medzi Ruskom, Spojenými štátmi a západnými krajinami. Menia si väzňov Medzi Ruskom a západnými krajinami sa začala rozsiahla výmena väzňov. Podľa... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik