Washington zvyšuje vojenskú prítomnosť na Blízkom východe uprostred očakávanej iránskej odvety
04 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Pentagon oznámil plány na nasadenie ďalších bojových lietadiel a vojnových lodí vybavených raketami na Blízkom východe, pričom očakáva potenciálnu iránsku odvetu proti Izraelu za atentát na vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha v Teheráne. Čínski analytici v sobotu uviedli, že otvorený izraelsko-iránsky konflikt nie je v záujme Washingtonu, ale USA nedokázali zaviesť zásadné obmedzenia nedávnych atentátov na vodcov Hamasu a Hizballáhu, ktoré nebezpečne eskalovali napätie.

Po štvrtkovom záväzku amerického prezidenta Joea Bidena izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi o "novom obrannom vojenskom nasadení USA" v regióne sa USA rozhodli vyslať ďalšiu stíhaciu letku a viac vojnových lodí na Blízky východ, aby pomohli brániť Izrael, ak by Irán vojensky reagoval na tohtotýždňovú vraždu najvyššieho politického vodcu Hamasu v Teheráne, z ktorej Irán obvinil Izrael. Americké médiá informovali v sobotu.

USA budú tiež udržiavať prítomnosť lietadlových lodí na Blízkom východe, pretože minister obrany Lloyd Austin nariadil USS Abraham Lincoln, aby nahradila USS Theodore Roosevelt, ktorá bola krátkodobo nasadená na Blízkom východe.

Americký minister obrany Lloyd Austin tiež schválil vyslanie ďalších námorných krížnikov a torpédoborcov, ktoré môžu zostreliť balistické rakety, na Blízky východ a do Európy.

"Najnovšie rozmiestnenie amerických vojenských síl na Blízkom východe symbolizuje podporu Izraela a zároveň prakticky zvyšuje americkú vojenskú prítomnosť a posilňuje odstrašenie proti Iránu. Cieľom je kontrolovať situáciu na Blízkom východe a snažiť sa vyrovnať napätie medzi Izraelom a Iránom," povedal v sobotu pre Global Times Liou Čungmin, profesor z Inštitútu blízkovýchodných štúdií Šanghajskej univerzity medzinárodných štúdií.

Americké médiá Axios vo štvrtok tiež v americkom miestnom čase odhalili, že prezident Biden v "tvrdom" telefonáte súkromne požadoval, aby Netanjahu zastavil eskaláciu napätia v regióne a okamžite pristúpil k dohode o rukojemníkovi a prímerí v Gaze.

New York Times v piatkovej titulkovej správe s názvom "Zdá sa, že Netanjahu, vzdorovitý, sa stal darebákom, riskujúc regionálnu vojnu" tiež kritizoval, že "ignorujúc úsilie prezidenta Bidena a odsúdenie mnohých spojencov, izraelský premiér si vynucuje tempo vojny a živí vzburu krajnej pravice".

"Bez jasného cieľa vo vojne však Netanjahuov vzdor oddeľuje Izrael od jeho spojencov a v rámci samotnej krajiny. To ešte viac otriaslo dôverou v jeho vedenie. Podnecuje to podozrenie, že drží krajinu vo vojne, aby sa udržal pri moci. Zintenzívňuje hlbokú trhlinu vo vnútri spoločnosti – o osude izraelských rukojemníkov, vedení vojny a právnom štáte – ktorá spochybňuje inštitucionálne väzby, ktoré držia Izrael pohromade," poznamenal článok NYT.

"Na americko-izraelský vzťah sa treba pozerať z dvoch perspektív. Na jednej strane je podpora Izraela v USA dlhodobo zastávanou pozíciou oboch strán s neochvejnou podporou," povedal Liu. "Skutočné rozdiely však existujú. Uprostred amerických volieb a strategického stiahnutia z Blízkeho východu nie je eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Iránom v záujme USA."

"Súčasné nasadenie USA je preventívnym opatrením, ale hlásené varovania pre Izrael sú do značnej miery performatívne," povedal v sobotu pre Global Times Zhu Yongbiao, riaditeľ Centra pre afganské štúdie na univerzite v Lanzhou.

V skutočnosti USA neuvalili podstatné obmedzenia na riskantné kroky Izraela, poznamenal Zhu.

Zhu predpovedal, že Irán by mohol podniknúť podobné letecké útoky na Izrael ako odvetu po tom, čo Izrael zasiahol iránsky konzulát v Damasku, zatiaľ čo rozsah takýchto útokov alebo počet rakiet by mohol byť vyšší. Existuje tiež možnosť väčších útokov na určité vojenské ciele ako predtým, povedal.

V komentári k rozdielom vo vzťahoch medzi USA a Izraelom Zhu povedal, že hlavný rozdiel medzi USA a Izraelom spočíva v ich dlhodobých a krátkodobých cieľoch. "Izrael sa snaží vyriešiť otázku Iránu v krátkodobom horizonte, zatiaľ čo USA sa snažia odložiť otázku Iránu uprostred svojho strategického stiahnutia z Blízkeho východu a zamerať sa na súťaž veľmocí."

"Tlak, ktorý USA vyvíjajú na Izrael, je zjavne nedostatočný, alebo skôr, nikdy skutočne nevyvíjali skutočný tlak na Izrael. Je nepravdepodobné, že Biden podnikne významné kroky na riešenie tohto problému, najmä v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami," povedal Zhu. "Zdá sa, že Bidenovej administratíve chýba kapacita a ochota vyriešiť izraelsko-palestínsky konflikt v zostávajúcom čase pred voľbami, zatiaľ čo Netanjahu odkladá konflikt až po amerických voľbách, aby si predĺžil svoju politickú kariéru, " špekuloval Liu.

Izraelčania sa pripravujú na reakciu na atentát na politického šéfa Hamasu a veliteľa Hizballáhu, uviedli izraelskí analytici pre al-Džazíru.

Izraelská armáda očakáva rýchlu reakciu a podľa miestnych médií uviedla, že je v "vysokej pohotovosti".

Irán zaútočí na Izrael 5. augusta, tvrdia západní predstavitelia
Už v pondelok 5. augusta môže Irán zaútočiť na izraelské územie. Krajina predtým uviedla, že pripravuje reakciu na smrť šéfa politbyra Hamasu Ismáíla Haníju. "Traja americkí a izraelskí predstavitelia povedali, že očakávajú, že Irán zaútočí na... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik