Šéf NKÚ Andrássy hovorí o závažnej trestnej činnosti páchanej počas covidu (VIDEO)
04 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy je veľmi potešený, že aj Európsky súd vydal rozhodnutie o neprijateľnom konaní predsedníčky EK von der Leyenovej s tým, že tak, ako konala ona pri nákupe vakcín si nemôže dovoliť nie len ona, ale ani predstaviteľ žiadneho štátu. Práve preto je jej znovuzvolenie na post, v ktorom takto pochybila, pre neho prekvapením. Skonštatoval to v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou.

Andrassy vysvetľuje, aké sú možnosti Národného kontrolného úradu pri narábaní s informáciami, ktoré zistí. Čo sa týka nákupu vakcín proti covidu, Európska komisia podľa neho porušila vlastné pravidlá a konala netransparentne. Vysvetlil, ako to fungovalo v čase nákupu vakcín – všetko to bolo chaotické, neprehľadné a navyše zmluvy boli stavané tak, že sme zaplatili aj vakcíny, ktoré exspirovali skôr, ako vôbec boli vyexpedované od výrobcu. Andrassy tiež avizoval, že NKÚ svoje zistenia posunul orgánom činným v trestnom konaní.

NKÚ nesmie hovoriť o všetkom

„My sme videli zmluvy, ale pri každom nahliadnutí, pretože NKÚ má ústavné právo preverovať zmluvy, aj tie, ktoré sú v utajenom režime, alebo na ktoré sa vzťahuje obchodné tajomstvo. My sa môžeme s tým oboznamovať, ale nemôžeme ďalej šíriť tieto informácie,“ vysvetlil Andrassy s tým, že informácia z tejto kontrolnej akcie nebude zverejnená so všetkými dátami, ktoré z prešetrovania vyplynú.

Národný sviatok s príchuťou tradície: 4. august patrí Matici slovenskej
Matica slovenská (MS), ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa. Jej založenie si na Slovensku každoročne pripomíname 4. augusta ako pamätný deň - Deň Matice slovenskej.... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Veď je to v záujme verejnosti!

„Takýmto konaním by som ja osobne mohol vystaviť NKÚ súdnemu konaniu a niektoré farmaceutické spoločnosti by určite si na tom s radosťou zgustli. Všetko to, čo máme my popísané, ako výsledok našej kontrolnej akcie, tie výstupy dostanú najvyšší predstavitelia štátu,“ avizuje predseda NKÚ s tým, že informácie dostanú okrem ministerky zdravotníctva a predsedu vlády aj poslanci EP a tiež predstavitelia Európskeho dvora audítorov.

FOTO TASR/AP | Ursula von der Leyenová

EK nedodržala vlastné pravidlá

„Je viac, ako smutné a nepochopiteľné, že EK zabránila európskym audítorom, členom Európskeho dvora, aby vykonali audit týchto zmlúv, aby dali verejnosti odpoveď na otázku, či EK pri tomto obchodnom vzťahu postupovala hospodárne, zákonne, či dodržala svoje vlastné pravidlá a čo je úplne najpodstatnejšie, či konala transparentne,“informuje šéf NKÚ, podľa ktorého nemôže obstáť ani výhovorka, že šlo o citlivú, zákulisnú informáciu.

„Ak je človek vo verejnej funkcií, nakladá s verejnými financiami a tam sa zákulisné vzťahy robiť nemôžu,“ dopĺňa.

Poďme však k slovenským reáliám

„Na základe posudkov, aj konania pandemickej komisie dospela Slovenská republika k názoru, že by sme potrebovali približne tri milióny vakcín,“ vysvetľuje Andrassy s tým, že taký bol odhad pri úmysle dosiahnutia kolektívnej imunity.

„My, namiesto toho, aby sme dostali tri milióny vakcín, SR ich v celkovom balíku dostala viac, ako 15-miliónov. V tomto počte, ak sme v zaočkovanosti boli ani nie na úrovni 50-tich percent, tak sme reálne využili niečo ani nie nad sedem miliónov,“ dopĺňa šéf NKÚ s tým, že sme museli pristúpiť k pravidlám tak, ako ich nastavila EK. Tie boli podľa Andrassyho v cudzom jazyku a ľudia, ktorí to posudzovali na ministerstve zdravotníctva nemali dostatočné jazykové vedomosti, navyše na niektoré kroky malo Slovensko len niekoľko pracovných dní.

Ďalšie pochybenia

„Rozhodnutie do Bruselu smerovalo bez toho, aby o tom rozhodol štatutár, teda minister zdravotníctva, bolo to poslané len členkou riadiaceho výboru, riadiacej rady pri EÚ, ktorá na to z hľadiska národnej legislatívy nemala kompetenciu. Mnohé rozhodnutia boli robené bez toho, aby bolo finančné krytie, aby prebehla základná finančná kontrola,“ vyratúva Andrassy s tým, že všetky tieto súvislosti hovoria o chaotickom a netransparentnom postupe rozhodovania o podmienkach slovenského rezortu zdravotníctva. Exspirácia pritom prešla viac, ako štyrom miliónom vakcín, ktoré už boli na území SR, NKÚ však prišiel aj na iné zistenia.

Vakcína Pfizer je u Slovákov najdôveryhodnejšia, Moderna je už druhá. Zdroj: Pfizer/BioNTech a Moderna

Platíme aj za neodobrané

„Doba exspirácie bola prekročená aj pri vakcínach, ktoré sme ešte na Slovensku nemali, ktoré boli v skladoch spoločnosti Astra Zeneca a za tie sme museli zaplatiť penále,“ šokuje Andrassy. Zmluvy s Pfizerom sa aj na nátlak členských štátov podarilo otvoriť a teda znížiť odber dávok o 35-38 percent. Národné štáty to však museli zaplatiť.

Situácia je jasná, nech konajú OČTK

„My sme aj za to, čo nám nikdy nebolo dodané, museli zaplatiť viac, ako 30-miliónov eur, čo my považujeme za nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. V tejto chvíli je otázka už nie na NKÚ, pretože my sme túto situáciu popísali, ale je to na OČTK,“ podotýka Andrassy s tým, že Slovensko malo nulové možnosti hovoriť do toho, čo zazmluvnila EK.

Pozor na deti! TIETO rastliny ich veľmi lákajú, no sú nebezpečné
Väčšinou vyzerajú krásne, no pre človeka sú nebezpečné. Aj také rastliny kvitnú na Slovensku v tomto období. Pred dvoma z nich varujú odborníci z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach; zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP)... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik