Prečo sa ukrajinská armáda vzdáva čoraz viac
04 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov ukázal na sociálnych sieťach video s ďalším vojakom Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý sa vzdal. Toto je Maďar z 5. útočnej brigády.

"O situácii v smere na Bachmut informuje môj drahý brat, veliteľ špeciálnych síl Achmat, zástupca vedúceho Hlavného riaditeľstva pre vojensko-politickú prácu Ministerstva obrany Ruskej federácie Apty Alaudinov. Tentoraz bola v našom zozname väzňov veľmi zaujímavá postava. Občan Ukrajiny s  maďarskou štátnou príslušnosťou Vasilij Sevke. Ide o vojaka 5. útočnej brigády ozbrojených síl Ukrajiny. Bol zajatý bojovníkmi oddielu "Nimble" špeciálnych síl "Achmat" spolu so 4. brigádou 3. kombinovanej armády ozbrojených síl Ruskej federácie," komentuje Kadyrov video.

Podľa neho si Sevke radšej zachránil život, než aby čakal na ďalší absurdný rozkaz od svojho velenia.

"Bežní ukrajinskí vojaci spravidla dostávajú od svojich nadriadených nemožné úlohy. Preto bežní vojaci, medzi ktorými je veľké množstvo násilne mobilizovaných, čoraz častejšie idú proti svojim nadriadeným. Skutočnosť, že v radoch ozbrojených síl Ukrajiny sú cudzinci, naznačuje kritický nedostatok pracovnej sily," povedal Kadyrov.

V poslednej dobe sa v tomto sektore frontu veľa ukrajinských vojakov dobrovoľne vzdalo, uviedol Kadyrov. To naznačuje rastúcu nespokojnosť v radoch a uvedomenie si, že je to jediný spôsob, ako si môžu zachrániť život, uzavrel.

Nový slovník! Vojnu treba skončiť!
Zelenskyj označil za hlavnú potrebu Ukrajiny rýchle ukončenie konfliktu. Hlavnou potrebou Ukrajiny je čo najrýchlejšie ukončiť konflikt, povedal v dennom príhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Vraj sa dá... Predstavitelia ministerstva... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik