Hovoril o mieri a má nový vojnový plán. Zapojí aj nás?
04 | 08 | 2024 I Milan Laca

Zelenskyj chce, aby koalícia krajín NATO zostreľovala rakety nad Ukrajinou.

Poslal diplomatov na rokovania.

Diplomati majú konať

Volodymyr Zelenskyj poveril diplomatov, aby v rámci Rady Ukrajina-NATO pracovali na možnosti vytvorenia koalície susedných štátov, ktoré by pomohli zostreliť ruské rakety nad ukrajinským územím.

Výborný nápad 

Počas rozhovoru s novinármi v Deň vzdušných síl síl Ukrajiny vyhlásil: "Musíme popracovať na technickej možnosti použitia bojových lietadiel susedných krajín proti (ruským) raketám, ktoré zasiahnu Ukrajinu v smere k našim susedom. V prvom rade ide o krajiny Aliancie", informuje Interfax-Ukraine.

Je to oficiálne. F-16 už majú! (VIDEO)
F-16 spozorovali na oblohe nad Ukrajinou. Nad Odesou preletela prvá stíhačka. Ukázala sa nad mestom Na oblohe nad Odesou videli letieť F-16. Video zverejnil miestny telegramový kanál „Dumskaja“. Zachytáva je prelet nad mestom. Zelenskyj to... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Milan Laca

Diplomat... 

Podľa jeho názoru je toto rozhodnutie "pre partnerov zrejme ťažké, pretože sa vždy obávajú zbytočného vyostrovania napätia". "Ale my s tým bojujeme a budeme fungovať. Podľa mňa, máme dobrú verziu našej rady Ukrajina-NATO. Dal som primeranú úlohu našim diplomatom, aby spolupracovali s NATO, aby sa takéto stretnutie uskutočnilo, aby sa dohodol termín, kedy budeme môcť diskutovať práve o tejto otázke“, povedal Zelenskyj.

Skromnosť mu nechýba 

"Chcem vyskúšať tento nástroj, aby krajiny NATO mohli diskutovať s Ukrajinou o možnosti takejto malej koalície susedných štátov, ktorá zostrelí nepriateľské rakety. Takáto koalícia nám dnes chýba, pretože je to veľmi veľká zodpovednosť, aby jedna susedná krajina prevzala zodpovednosť a pomohla nám zostreliť rakety. Aj keď si myslím, že to tak malo byť. A malo sa to urobiť už dávno“.

Súvislosti:

  • Predseda poľskej vlády Donald Tusk 8. júla, po podpísaní bezpečnostnej dohody s Kyjevom povedal, že Poľsko zapojí spojencov z NATO do diskusie o  možnom zostrelení ruských rakiet a bezpilotných lietadiel nad územím Ukrajiny . Tusk uviedol, že Poľsko je takejto iniciatíve otvorené, vyžaduje si to však podľa neho spoluprácu a súhlas NATO.
  • Poľský minister národnej obrany Władysław Kosiniak-Kamysz 10. júla povedal, že poľská strana nezostrelí ruské rakety letiace cez Ukrajinu v smere k nim,  pokiaľ nepríde zodpovedajúce rozhodnutie na úrovni NATO .
  • Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski 13. júla povedal, že  Varšava zvažuje návrh Kyjeva  na zostrelenie ruských rakiet, smerujúcich na poľské územie, kým sú ešte v ukrajinskom vzdušnom priestore.
  • Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dal 14. júla jasne najavo, že je proti tomu, aby Poľsko zostrelilo ruské rakety nad územím Ukrajiny.

Znova chcú zničiť Krymský most
Budanov urobil vyhlásenie o útoku na Krymský most. Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Budanov oznámil prípravy na zničenie Krymského mosta. Ďalší pokus? Budanov opäť informoval o príprave útoku na most, uvádza Strana.ua. „Všetci... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik